Ieftinirea alimentelor a ținut inflația în frâu, susțin datele prezentate INS
Institutul Național de Statistică (INS) a comunicat, luni, că rata medie lunară a inflației în primele patru luni din 2014 a fost de 0,4%, față de 0,5% în perioada similară din 2013.
Mărfurile alimentare s-au ieftinit în martie, atât comparativ cu luna februarie, cu 0,06%, cât și față de martie 2013, respectiv cu 2,29%.
În același timp, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,67% în martie față de februarie, și cu 3,04% față de martie 2013.
În martie față de februarie, creșteri importante de prețuri au avut loc la combustibili, cu 3,16%, fasole, cu 2,17%, și citrice, cu 2,05%. În schimb s-au ieftinit ouăle, cu 2,94%, și cartofii, cu 2,77%.
Pe acelasi subiect:
- Evoluția prețului cerealelor și produselor agricole în 2013-2014, potrivit BNR
- Alimentele care se apropie de sfârșitul perioadei de valabilitate trebuie să fie mai ieftine cu până la 70%
- Retailerii cer fiscalitate redusă la alimente
- Tabara: Distorsionarile preturilor la alimente au legatura cu lipsa de organizare a producatorilor
- Scumpirea gazelor se va reflecta in pretul alimentelor, avertizeaza specialistii