Gorj, date statistice: Potențial de producție în apicultură și agricultura ecologică
Care sunt cantitățile de miere produse de apicultorii din județul Gorj și care este potențialul de producție al fructelor ecologice?
Potrivit Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, potenţialul de producție pentru apicultorii membri ai filialei Gorj (cantităţile estimate pentru un an apicol normal) este:
– miere de albine: 100 tone;
– ceară naturală: 100 – 200 kg;
– propolis: 100 – 150 kg;
– roiuri pe faguri: 1000 bucăţi.
Potrivit Asociaţiei Apicultorilor Ecologişti din România, judeţul Gorj poate produce următoarele cantități:
– miere convenţională: 300-400 tone;
– miere ecologică: 100-200 tone;
De asemenea, potențialul de producție în județul Gorj este de:
– fructe de pădure ecologice (afine, zmeură, mure, fructe de soc, măceşe, păducel etc.): 500-700 tone;
– prune ecologice: 300 tone;
– prune convenţionale: 500 tone;
– mere ecologice: 500 tone;
– gutui ecologice: 100 tone;
– căpşuni ecologice: 40 tone;
– căpşuni convenţionale: 300 tone;
– castane ecologice: 100 tone;
– nuci ecologice: 200 tone.
În județul Gorj, potrivit Direcției Silvice, fructele de pădure constituie o resursă naturală importantă. Din pădurile aflate în proprietatea publică a statului, administrate de Direcţia Silvică Gorj, se pot valorifica următoarele produse ce pot fi oferite în stare refrigerată sau congelată:
– 30-40 tone afine negre;
– 25-40 tone mure;
– 60-80 tone măceşe.
Pe acelasi subiect:
- Gorj: Prima ediție a Sărbătorii Căpșunilor la Polovragi
- Ploile și băltirile afectează porumbul deja semănat. Sămânța putrezește în pământ
- 140 de hectare de teren agricol, inundate în județul Gorj
- Cum se întâmplă în Gorj reorganizarea gândită la nivelul Ministerului Agriculturii
- Ciobanii gorjeni îşi vând oile ca să plătească amenzile