Garantii financiare pentru proiectele din domeniile agricultura si pescuit

| Actualitate | de

Etichete: , , ,

finantari agricultura credite garantateAgricultorii care desfăşoară activităţi potrivit măsurilor de dezvoltare rurală cuprinse în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 (Axa a II-a) pot beneficia acum de garanţii din partea statului român, în cazul în care apelează la împrumuturi bancare.

Garanţiile se acordă prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), în limita a 50% din valoarea creditelor acordate de bancă. Fondul sprijină, astfel, finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către fermieri.

Agricultorii pot obţine credite şi garantează cu 80% din sumele care vin de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Dar băncile acordă împrumuturile conform regulilor lor interne.

„Finanţatorii acordă beneficiarilor eligibili conform reglementărilor lor interne credite în lei în vederea finanţării capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente în cuantum de până la 80% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA“, susţin reprezentanţii FNGCIMM.

În aceste cazuri, garanţiile pe care le cer băncile sunt: cesiune asupra sumelor care provin de la APIA şi garanţii de la FNGCIMM sau alte tipuri de garanţii pe care le aduc agricultorii.

Agricultorii eligibili care pot primi garanţii de la stat prin FNGCIMM sunt beneficiarii măsurilor cuprinse în Axa a II-a din PNDR. Respectivele măsuri sunt: „Sprijin pentru zona montană defavorizată“, „Sprijin pentru zone defavorizate – altele decât zona montană“, „Plăţi pentru agro-mediu“.

Aceşti beneficiari pot fi fermieri persoane fizice, juridice, persoane fizice autorizate – PFA – sau chiar grupuri, care desfăşoară activităţi agricole pe terenuri cuprinse în zonele vizate. Agricultorii care se încadrează în condiţiile de mai sus primesc garanţii de la statul român indiferent de forma juridică a terenului pe care îl lucrează.

Garantii pentru beneficiarii Programului Operaţional pentru Pescuit (P.O.P)

Beneficiarii Programului Operaţional pentru Pescuit (P.O.P) care accesează fonduri pentru finanţarea proiectelor, conform Axelor prioritare 1-4 din POP, pot beneficia pe langa fondurile nerambursabile pentru pescuit şi acvacultura si de garantiile oferite de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) pentru creditele de cofinantare a proiectelor eligibile.

Garantiile se acorda in cadrul schemei de garantare, in baza contractului incheiat intre MADR si FNGCIMM, Fondul fiind unicul gestionar al acestei scheme de garantare.

Beneficiarii Programului pot obtine garantii de la FNGCIMM in valoare de maxim 2,5 milioane de euro si de până la 80% din finanţarea acordată, in conditii deosebit de avantajoase, prin achitarea unei prime de garantare de 1%,.

Obtinerea garantiei FNGCIMM presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

1) Beneficiarul Programului depune la banca finanţatoare documentaţia de credit;

2) Banca, în urma analizei documentaţiei de credit, consideră că proiectul este viabil, dar beneficiarul nu are suficiente garanţii materiale solicită Fondului emiterea unei garanţii;

3) Fondul, pe baza propriei analize, acordă garanţia si semnează contractul de garantare/scrisoarea de garantare cu Banca;

4) Dupa emiterea garantiei Fondului, Banca semnează contractul de credit cu beneficiarul.

Garantii acordate in cadrul POP pot obtine beneficiari selectati ai masurilor:

Masura 1.3 – Investitii la bordul navelor si selectivitate
Masura 1.4 – Pescuitul de coasta la scara redusa
Masura 1.5 – Compensatii socio-economice pentru managementul flotei comunitare de pescuit
Masura 2.1 – Acvacultura
Masura 2.2 Pescuit in apele interioare
Masura 2.3 Prelucrarea si comercializarea pestelui
Masura 3.3 Porturi de pescuit, puncte de debarcare si adaposturi

In completarea demersurilor Autoritatii de Management pentru POP (DGP-AMPOP), care a anuntat lansarea în data de 04.04.2011 a sesiunii deschise de primire cereri de finanţare pentru măsurile din cadrul Axelor prioritare 1, 2 şi 3 pentru acordarea fondurilor nerambursabile pentru pescuit şi acvacultură, FNGCIMM SA isi va concentra eforturile institutionale catre satisfacerea nevoilor si a aşteptărilor tuturor clientilor sai.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

Abonamente stiri medicale Medic24
FORUM

06.04.2025 - 1:39
Daniel spune: Vreau sămânța tratata tătarca pt maturi și prețul va rog raspunde

20.11.2024 - 9:29
Vid spune: Am cativa meri nealtoiti, care produc fructe verzi - galbui, foarte bune, de marime medie si se coc in primele zile de august. Sunt foarte, foarte productivi , producand circa 50 kg /pom matur , insa neajunsul este ca rodesc o data la 2 ani, deoarece din cauza rodului excesiv nu reuseste sa produca lastari de rod pentru anul urmator. Ce se va intampla daca acei meri ii folosesc ca portaltoi??? Pomul altoit rezultat va produce in fiecare an?? De ce ?? raspunde

12.08.2024 - 5:34
Oprea Ana spune: Doresc un număr de tel de la prelucrare mere Băcia raspunde

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde