Gândacul păros al florilor: cum se manifestă atacul în culturi
Gândacul păros al florilo (epicometis hirta) poate cauza importante pagube la pomii fructiferi, vițșa de vie, dar și la rapiță și la late culturi de crucifere, precum și la trandafiri, la capșuni, la unele plante medicinale. A fost identificat atacul gândacului păros și la floarea soarelui, la grâu, mazăre, fasole.
Adulții apar în luna aprilie. Atacul se concentrează pe plantele înflorite, unde gândacii consumă organele generative – pistil și stamine.
Perioada de hrănire este eșalonatăm din aprilie până în iulie. Adulții sunt mai activi în zilele însorite, în perioada zilei. În zilele ploioase sau cu temperaturi scăzute se retrag în sol sau pe partea inferioară a frunzelor.
Atacul începe se manifestă începând de la marginea culturilor.
Metode de combatere și prevenire a atacului de gândac păros (epicometis hirta).
bac - 30-4-2014, 20:45
Biscaya nu are nici o eficacitate asupra lui! Combatere partiala am reusit cu Karate Zeon in doza de 0,3 l/ha la cultura rapitei! Problema e ca tratamentul trebuie repetat la 3-5 zile si acest lucru doar pt limitarea atacului la marginea parcelei 6-12 m, in caz contrar atacul se tot extinde. Oricum pt zona de Vest a tarii a devenit o problema, primul atac l-am observat in anul 2009 la rapita, moderat. Am auzit ca prin pozitionarea de butoaie, bidoane cu apa, de culoare alba, galbena la marginea parcelei se limitaza atacul, dar acest lucru e posibil la livezi si mai putin in cultura mare unde …e imposibil!!