Fertilizarea de primavara pentru cereale si rapita

| Actualitate | de

Etichete:

La inceputul sezonului, ar trebui aplicate ingrasamintele pentru cereale, evitand insa lucrarea pe campurile acoperite inca de zapada. Potrivit specialistilor companiei de consultanta tehnica agricola AgroAdvice, prin aplicarea ingrasamintelor in aceste conditii se poate pierde o mare parte din azotul aplicat. La desprimavarare, odata cu revenirea in vegetatie, ingrasamintele pot fi aplicate dimineata, cand temperatura la nivelul solului este inca sub zero grade.

Experientele au aratat ca productia nu este afectata de momentul primei aplicari, care poate fi in primele 2-3 saptamani de la plecarea in vegetatie. Daca se foloseste gunoi de grajd acesta poate inlocui fie prima fie a doua aplicare a ingrasamintelor chimice.
Cultura aplicarea in doua etape Ingrasaminte intr-o aplicare

Prima aplicare a doua aplicare
Grau Plecarea in vegetatie (40-80 N kg/ha) Inceputul lui aprilie

Jumatatea lui martie
Orz

Plecarea in vegetatie (40-80 N kg/ha) Tarziu in martie Jumatatea lui martie
Secara Plecarea in vegetatie (40-60 N kg/ha) Jumatatea lui aprilie Inceputul lui aprilie

Triticale Plecarea in vegetatie (40-80 N kg/ha)

Jumatatea lui aprilie Inceputul lui aprilie
rapita Plecarea in vegetatie (80 N kg/ha) Tarziu in martie februarie

grau-primavara-fertiizare-l

Urmatoarele rezultate obtinute de-alungul timpului prin multe experiente ar trebui sa fie luate in considerare:

In cazul campurilor dezvoltate normal productia nu este influentata de momentul aplicarii ingrasamintelor, chiar daca aplicarea ingrasamintelor se realizeaza inaintea inceperii cresterii plantelor sau daca se face la 2-3 saptamani dupa ce plantele au inceput sa se dezvolte.

Consumul maxim de elemente nutritive al plantelor de grau are loc intr-o perioada scurta de timp de la alungirea paiului si pana la coacere. In acest interval sunt absorbite peste 80% din azot si fosfor si peste 85% din potasiu. In acest interval graul trebuie sa aibe la dispozitie cantitatile necesare de elemente nutritive.

Este nevoie de o aplicare timpurie in cazul campurilor slab dezvoltate in toamna pentru a forma frati in primavara.

In campurile in care culturile sunt mari si bine dezvoltate, cu multi frati, aplicarea timpurie a ingrasamintelor creste posibilitatea frangerii plantelor. In astfel de campuri este recomandata intarzierea aplicarii ingrasamintelor.

NU exista diferente esentiale intre tipurile de ingrasaminte. Este important ca a doua administrare sa se efectueze pe o vreme rece si umeda pentru a reduce evaporarea amoniacului (pierderea azotului).

Tipul ingrasamintelor

Daca solul necesita fosfor potasiu sau sulf, acestea ar trebui furnizate la prima fertilizare cat mai devreme.

Azotul este principalul element nutritiv, el influenteaza dezvoltarea vegetativa a plantelor , formarea de plante viguroase, bine infratite cu frunze de culoare verde inchis si ajuta la formarea componentelor de productie. Insuficienta azotului conduce la plante slab dezvoltate de culoare verde-galbui care dau productii reduse.

Excesul de azot determina dezvoltarea vegetativa prea puternica, infratirea este mare, cultura are consum mare de apa si elemente nutritive, se amplifica atacul de boli si creste pericolul de sistavire.

Sulfatul de amoniu, (NH4)2SO4. Contine 21 % N si 24 % S. Dintre îngrasamintele cu N, sulfatul de amoniu are cel mai puternic efect acidifiant rezidual pe kg N aplicat, de aceea este contraindicat pe solurile acide, fiind recomandat numai pe solurile alcaline.
Datorita continutului ridicat de sulf, (NH4)2SO4 este un bun îngrasamânt pentru solurile deficitare în acest element. Pentru evitarea pierderilor de N prin volatilizare îngrasamântul trebuie încorporat în sol. Se poate aplica in toamna inainte de efectuarea araturi sau in primavera devreme

Azotatul de amoniu, NH4NO3. Îngrasamântul contine 33–34 % N, jumatate sub forma nitrica si jumatate sub forma amoniacala, fiind o excelenta sursa de N pentru plante. Este unul dintre cele mai folosite îngrasaminte cu N. Se prezinta sub forma de granule de culoare galbuie si este foarte solubil în apă si foarte higroscopic; de aceea se ambaleaza în saci din material plastic.
Este un îngrasamânt cu efect acidifiant, se poate aplica pe toate solurile si la toate culturile, atât la fertilizarea de baza, cât si la cea suplimentara, în cursul vegetatiei. Se asimileaza treptat si in conditii bune.

Ureea, CO(NH2)2. Ca îngrasamânt contine 46 % N, este foarte solubila în apa. Este singurul îngrasamânt organic de sinteza. Are continut ridicat de N, fapt ce reduce cheltuielile de transport, depozitare si aplicare. Se prezinta sub forma de granule rotunde, perlate, de culoare albă.

Daca folositi uree, fiti atenti la evaporarea amoniacului. Ureea se aplica atat prin imprastiere la sol, cat si pe vegetatie, dar nu se aplica localizat sau concomitant cu semanatul deoarece amoniacul care rezulta prin hidroliza are efecte vatamatoare asupra germenilor sau tinerelor plantute. De aceea, în general se recomanda încorporarea îngrasamântului, pierderile scazând cu adâncimea de încorporare.

Nitrocalcarul, NH4NO3·CaCO3. Se produce din azotat de amoniu si carbonat de calciu (15–25 %) si contine în general 18–20,5 % N si 6–10 % Ca, cele doua forme de azot existând în proportii egale. Concentratia de N poate însa varia de la 15 la 28 % N si chiar mai mult, în ultima vreme existând tendinta sa se produca nitrocalcar cu un continut cât mai mare de N. Contine Ca si nu are efect acidifiant, fapt care-l recomanda în mod special pe solurile acide. Îngrasamântul este granulat, este higroscopic, dar mai putin ca azotatul de amoniu. Se aplica atat prin imprastiere, la pregatirea patului germinativ, cat si localizat odata cu semanatul.

 1. Nicusor Ghita - 8-2-2011, 10:06

  Foarte interesant, dar cand o sa putem face noi fertilizari ca la carte, de unde sa scoata agricultorul Roman atatia bani pentru atatea ingraseminte. Subventii ? ( mai greu)

 2. nicu - 8-2-2011, 14:29

  ce ingrasamant trebuie la porumb si ce cantitate

 3. Sofron Ionut - 8-2-2011, 14:53

  O cultura de lucerna infiintata anul trecut trebuie fertilizata in primavara? daca da, atunci ce ingrasamant/ tratament sa folosesc?
  Va multumesc anticipa!

 4. costel - 8-2-2011, 20:05

  am folosit ingrasaminte frantuzesti, de foarte buna calitate, cu efecte vizibile in plantatii. au francezii secretele lor referitor la formulare ingrasamantului. In Romanai din pacate nu se concep ingrasaminte „moderne”, adaptate solului, dar alternative se gasesc intotdeauna. Poate face Timacul un conbinat in Romania

 5. Dan - 9-2-2011, 6:49

  Am folosit Sulfammo 30 de la TimacAgro si este deasupra tuturor ingrasamintelor pe baza de azot produse in Romania.

 6. Marius Botea - 9-2-2011, 15:26

  @ Nicu: Ingrasamintele la porumb se stabilesc in functie de multe elemente. Primul ar fi productia pe care doriti sa o realizati, tipul de sol pe care il aveti.( Daca solul este mai alcalin trebuie aplicat sulfatul de amoniu, daca este mai acid se poate aplica nitrocalcarul. daca e neutru se pot aplica oricare din ele), si nu in ultimul rand de cati bani dispui. Cele mai bune rezultate se obtin cu doze de peste 100 kg s.a. azot si peste 70 kg s.a. fosfor. Bineinteles depinde si de cantitatile de precipitatii.

  @ Sofron Ionut: Lucerna se fertilizeaza in majoritatea cazurilor numai in primavara. Din anul 2 de cultura lucerna nu are nevoie de azot, are nevoie doar de fosfor in cantitati de 80-90 kg s.a./ha si in cazul in care este un sol mai sarac in potasiu se poate aplica.

  Ingrasamintele de la Timac Agro sunt foarte bune dar si scumpe.
  As recomanda aceste ingrasaminte doar in cazul in care avem o cartare agrochimica care sa imi spuna ca as avea carente la diferite macro si microelemente. In urma unor astfel de analize am observat ca solurile din tara noastra au astfel de elemente si atunci DE CE SA APLIC INGRASAMINTE CU MICROELEMENTE?
  Sunt si soluri care au nevoie de astfel de ingrasaminte si acolo se pot folosi cu incredere.
  Atentie la FOSFOR!!! de multe ori este factorul limitativ al productiei

  Pentru mai multe detalii ma puteti contacta la: marius.botea@agroadvice.ro

 7. Tudor gheorghita - 12-2-2011, 13:53

  practic agricultura din parinti, acum am 200 ha in arenda si dintotdeauna am avut dificultati cu achizitionarea semintelor, ingrasemintelor si a tuturor accesoriilor. trebuie sa alergam mereu dupa ele ca la maraton. si pe deasupra sunt foarte scumpe.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde