tratamente seminte 2013
Fermierii si producatorii de seminte evalueaza impactul economic al interzicerii neonicotinoidelor pentru tratarea semintelor
Vineri, 18 octombrie, a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii o ședință privind tratarea semințelor pentru export. Au fost prezenți reprezentanți ai producătorilor de semințe, ai MADR și ai organizațiilor de fermieri.
Din partea MADR a fost prezent secretarul de stat Achim Irimescu, iar ca reprezentanți ai producătorilor de semințe au participat Asociaţia Amelioratorilor, Producătorilor și a Comercianţilor de Sămânţă și Material Săditor din România – AMSEM, Alianţa Industriei Seminţelor din România – AISR.
De asemenea, au luat parte la ședința și reprezentanți ai producătorilor agricoli: LAPAR, PRO AGRO, AGROSTAR, reprezentanți ai industriei de pesticide AIPROM, reprezentanți ai crescătorilor de albine: Asociația Crescătorilor de Albine din România și ROMAPIS, reprezentanți ai Institutului de Economie Agrară și ai Asociației Fermierilor Români.
În cadrul întâlnirii a fost prezentat și discutat referatul „Impactul interzicerii tratamentului cu neonicotinoide (NNI) asupra sectorului de semințe din România”, care reprezintă punctul de vedere al AISR, AMSEM, AIPROM, LAPAR și PRO AGRO.
Au fost discutate pierderile înregistrate de fermieri romani din cauza interzicerii tratamentului semințelor cu neonicotinoide, precum și modul în care afectează albinele utilizarea neonicotinoidelor în agricultură. S-a apreciat că impactul asupra albinelor ar putea fi mai degrabă datorat stropirii cu NNI, decât tratării semințelor cu aceste substanțe.
La finalul întâlnirii, participanții au agreat că se impune transmiterea Comisiei Europene a unei scrisori de informare privind pierderile înregistrate de agricultura și economia României din cauza interzicerii utilizării neonicotinoidelor la tratarea semințelor, însoțită de studiul recent al producătorilor de semințe „Impactul interzicerii tratamentului cu neonicotinoide asupra sectorului de semințe din România”.
Pentru a putea obține despăgubiri de la Uniunea Europeană trebuie realizate în România studii de către agricultori și apicultori cu date experimentale care să demonstreze pagubele înregistrate de agricultura românească prin interzicerea tratării semințelor cu neonicotinoide.
Pe acelasi subiect:
- Noutăți privind utilizarea neonicotinoidelor în agricultură
- Semințele de porumb și floarea soarelui pot fi tratate cu neonicotinoide în această primăvară
- Alianţa Industriei Seminţelor din România a aderat la ESA, asociaţia europeană reprezentativă a producătorilor de sămânţă
- Agromonitor îţi prezintă lista pesticidelor ce vor fi retrase de la 1 decembrie 2013
- EFSA avizează negativ insecticidele pe bază de fipronil