Fermierii români solicită Parlamentului European dreptul a cultiva soia modificată genetic

| Actualitate | de

Etichete: , , , , ,

Fermierii români au solicitat Parlamentului European dreptul a cultiva soia modificată genetic pentru obţinerea proteinei vegetale necesară în hrana animalelor, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată până la finele lunii iunie.

‘Am făcut lobby la nivelul Parlamentului European pentru a introduce un raport legat de cultivarea plantelor modificate genetic, nu toate plantele, ci doar pentru soia, deoarece avem nevoie de proteină vegetală în hrana animalelor. Anul trecut, Comisia Europeană a luat o decizie prin care dă dreptul fiecărui stat să poată cultiva sau nu, iar noi vrem să-i convingem prin organizaţiile profesionale că avem dreptul să cultivăm’, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Daniel Botănoiu.

Acesta consideră că, în ceea ce priveşte cultivarea soiei modificată genetic, trebuie separat consumul de producţie.’Nu contestăm că e bună sau nu pentru consumul uman, acest lucru o spun cei de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), medicii şi oamenii de ştiinţă. Demersurile noastre în Comisia de agricultură din Parlamentul European sunt doar pentru a cultiva, nu şi pentru consumul uman. Această decizie face parte, însă, dintr-un raport pe mediu care va fi expus în plen pentru a fi votat sau respins, cel mai probabil până la sfârşitul lunii iunie. Consider că atât timp cât permiţi consumul trebuie să permiţi şi cultivarea’, a explicat Daniel Botănoiu.

Deşi Uniunea Europeană a interzis cultivarea soiei modificate genetic în ţările membre, aceasta importă cantităţi semnificative pentru hrana animalelor din SUA şi America Latină.

‘România are importuri mici de ulei de soia, dar importă mari cantităţi de şrot şi făinuri proteice, în jur 800.000 – un milion de tone, cantităţi folosite în hrana animalelor. Consider că nu este corect să îmi ceri să import de la bogaţi, atât timp cât eu sunt sărac, dar pot produce în ţară, mai ieftin, acest necesar’, a adăugat şeful FNPAR.

Potrivit sursei citate, solicitarea fermierilor români a vizat cultivarea soiei modificate genetic şi orientarea acesteia către producţia de biodiesel.

‘Am mai cerut să ne permită cultivarea soiei modificate genetic şi toată cantitatea să fie dusă pentru producţia la biodiesel, iar dacă nici această variantă nu este acceptată, să existe un fond de stabilitate, de compensare a veniturilor pentru micii fermieri’, a spus Botănoiu.

Cultivarea soiei modificate genetic aduce micilor producători un beneficiu semnificativ care, în opinia reprezentantului agricultorilor, reprezintă garanţia unui venit suplimentar.

‘Beneficiul pentru micul producător este mai mare în cazul cultivării soiei modificate genetic pentru că este o cultură facilă, profitabilă, aduce garanţia unui venit, în condiţiile în care randamentul este dublu faţă de soia convenţională’, a subliniat directorul executiv al FNPAR.

România ar putea cultiva în jur de un milion de hectare cu soia, deoarece, în structura culturilor, oleaginoasele reprezintă 40% faţă de cereale.

Organizaţia europeană a producătorilor agricoli COPA-COGECA a creat un grup de lucru privind biotehnologiile, susţinând demersurile fermierilor români.

Studiile de specialitate arată că utilizarea soiei modificată genetic are şi o influenţă colaterală în agricultură, pentru că reduce doza de îngrăşăminte atât la grâu, cât şi la celelalte culturi.

Datele statistice arată că Uniunea Europeană importă, în prezent, 90% din cantitatea totală de soia chiar din zone unde aceasta este modificată genetic.

Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, un susţinător al biotehnologiilor, UE importă anual 40 de milioane de tone de soia modificată genetic pe care o consumă, România fiind obligată, de asemenea, să importe soia pentru menţinerea fermelor.

‘România este obligată să importe soia pe bani grei pentru că nu are dreptul să o mai cultive de la 1 ianuarie 2007. România pierde anual un miliarde de euro pentru că nu cultivă soia modificată genetic, dar importă din Brazilia ca să-şi întreţină fermele de animale. Politica României nu contravine legilor comunităţii europene. Din Europa suntem singura ţară care are condiţii foarte bune pentru această cultură’, a declarat, în urmă cu câteva luni, ministrul Agriculturii.

  1. Nelutu - 18-5-2011, 13:25

    Sa manince cu familia lui OMG acest Botanoiu,nu cred ca romanii adevarati vor sa-si otraveasca conationalii,doar aceste cozi de topor in mina citorva ticalosi pusi pe capatuiala in dauna sanatatii populatiei !!!

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde