Federaţia AGROSTAR cere completarea OUG 44/2008 cu un articol care să stipuleze exceptarea micilor producători de la prevederile actului normativ

| Actualitate | de

Etichete: , , ,

Federaţia “Agrostar” a anunţat că va organiza un miting cu 5.000 de persoane în Capitală pe 11 mai, printre nemulţumirile agricultorilor aflându-se şi Ordonanţa 44/2008 care din 25 aprilie nu mai pot vinde produsele decât dacă sunt înregistraţi la Registrul Comerţului, a informat Mediafax.

Preşedintele Federaţiei “Agrostar”, Nicolae Ştefan, a declarat, miercuri într-o conferinţă de presă, că dacă oficialii Ministerului Agriculturii nu vor completa Ordonanţa 44, cu o prevedere privind exceptarea micilor producători de la aplicarea prevederilor actului normativ vor protesta în pieţe şi vor închide pieţele.

“Se încearcă uşor – uşor şi fiscalizarea segmentului care vinde în pieţe, respectiv a ţăranilor, astfel că activitatea din pieţe va fi preluată de intermediari şi preţurile vor creşte”, a spus Ştefan.

Liderul “Agrostar” a precizat că a sesizat oficialii Ministerului Agriculturii şi că aşteaptă un răspuns clar cu privire la clarificarea acestei probleme şi, de asemenea, au sesizat şi comisiile de agricultură din Camera Deputaţilor şi Senat pentru a discuta cu aceste două foruri în încercarea de modificare a ordonanţei.

Reprezentanţii “Agrostar” au subliniat că dacă ordonanţa rămâne în forma actuală, micii producători vor fi obligaţi să-şi cumpere case de marcat.

Prevederile Ordonanţei 44/2008 sunt mult prea generale, cu aplicabilitate asupra tuturor producătorilor agricoli din cauza prevederilor art. 2 lit. a, care defineşte “activitatea economică – activitatea agricolă, industrială, comercială, desfăşurată pentru obţinerea unor bunuri sau servicii a căror valoare poate fi exprimată în bani şi care sunt destinate vânzării ori schimbului pe pieţele organizate sau unor beneficiari determinaţi ori determinabili în scopul obţinerii unui profit”, potrivit art. 3 din ordonanţă “în temeiul dreptului la libera iniţiativă, al dreptului la libera asociere şi a dreptului de stabilire orice persoană fizică, cetăţean român sau cetăţean al unui alt stat membru al UE ori al spaţiului economic european poate desfăşura activităţi economice pe teritoriul României în condiţiile prevăzute de lege, art. 4 dispune “că persoanele fizice pot desfăşura activităţi economice ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale”.

Nicolae Ştefan a susţinut că ministerul trebuie să clarifice dacă micii producători îşi pot vinde în continuare produsele în pieţe pe baza certificatului de producător sau sunt supuşi prevederilor Ordonanţei 44/2008.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au precizat, luni, că prin Ordonanţa 44/2008 se reglementează prin simplificare procedura de înscriere la Registrul Comerţului, procedură care până la data intrării în vigoare a acestui act normativ era prevăzută de Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent.

“Ordonanţa de Urgenţă 44/2008 prevedea o perioadă de tranziţie de un an, pentru cei care erau deja autorizaţi pe baza Legii 300/2004 şi doreau continuarea activităţii în această formă”, se mai arată în comunicat.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu a arătat că micii producători puteau vinde în pieţe dacă erau persoane fizice autorizate (PFA) sau dacă aveau certificat de producatori agricoli.

“Pentru cei cu certificat de producători agricoli nu s-a schimbat nimic. Pot vinde în continuare în pieţe, pe baza certificatului, până la adânci bătrâneţi. Legea se referă la persoanele fizice autorizate, care erau înregistrate până acum la primării, iar de la 25 aprilie a trebuit să se înregistreze la Registrul Comerţului. Cei care nu s-au înregistrat până la acea dată, au fost radiaţi ca PFA de la primării, şi nu mai pot vinde până nu se înregistrează şa Registru”, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX Adrian Rădulescu.

MADR a mai arătat că micii producători pot vinde în continuare produsele în pieţe, în baza unui certificat de producător valabil, ca şi până acum, iar comerţul ocazional cu produse agricole este exceptat de la obligativitatea deţinerii aparatelor de marcat electronice fiscale.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde