Factorul meteo face legea pe pieţele de cereale

| Actualitate, Extern | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

Preţul la grâu creşte rapid în această perioadă pe pieţele europene şi americane, îndeosebi din cauza efectelor grave ale secetei asupra recoltei din acest an a Rusiei.

Analişti de specialitate, citaţi de „Les Echos”, nu cred, însă, că se va repeta criza de cereale din 2007 (când, din cauza crizei globale a ofertelor, preţurile s-au dublat până la 10 dolari obrocul de grâu), dat fiind că stocurile mondiale sunt încă importante.

Ceea ce se petrece în aceste zile în Rusia, marele exportator de grâu pe pieţele mondiale, unde temperaturi de plus 40 de grade Celsius nu au mai fost atinse vreodată în ultimii 130 de ani, va avea, potrivit specialiştilor, un impact considerabil asupra preţurilor la grâu şi la plantele furajere. Ministerul rus al Agriculturii estima zilele trecute că o treime din culturile ţării, respectiv 10 milioane de hectare din 23 regiuni, au fost distruse, ceea ce a impus instituirea stării de urgenţă. Autorităţile au decis deblocarea stocurilor, acordarea de indemnizaţii agricultorilor afectaţi şi, mai ales, stabilirea de cote la exporturile de cereale, pentru a putea susţine piaţa internă.

Previziunile oficiale pentru 2010 anunţă o reducere cu cel puţin 13 la sută la exporturile de grâu rusesc, cu consecinţele corespunzătoare asupra preţurilor pe pieţele de cereale. Sunt măsuri, cred specialiştii pieţelor europene, care nu pot să nu aibă consecinţe dincolo de graniţele Rusiei, îndeosebi în beneficiul exportatorilor americani, canadieni sau europeni mai puţin afectaţi de secetă.

Producţia de cereale a Rusiei, anunţă analiştii ruşi de la Sovecom, va fi de doar 70-75 milioane tone, faţă de 95 milioane tone în anul agricol precedent. Uniunea producătorilor ruşi de grâu aprecia săptămâna trecută că preţurile la grâu, care se majoraseră deja cu 34 la sută pe piaţa proprie, s-ar putea dubla până la finele anului, cu efectul corespunzător asupra preţurilor la alimente. Deşi mai puţin tensionată, situaţia în agricultura Ucrainei este totuşi îngrijorătoare, canicula urmând unei perioade de ploi excesive. Ucraina, care dispută cu Rusia locul al treilea pe lista exportatorilor mondiali de cereale, înaintea Australiei şi Argentinei, nu mai dispune anul acesta decât de 18 milioane de tone exportabile, faţă de 21 milioane cu câteva luni în urmă. Producţia ei se aşteaptă să se diminueze cu 10 la sută.

Kievul a anunţat că nu este exclusă instaurarea de cote la exporturile de grâu. Şi în Germania, recolta de cereale din acest an va fi mai mică, după ce, la începutul verii, în unele regiuni ale ţării, au fost atinse temperaturi de 39 grade Celsius. Helmut Born, secretarul general al Asociaţiei agricultorilor germani, citat de „Les Echos”, anunţa că, anul acesta, randamentul la hectarul de cereale s-a redus cu 10 până la 20 la sută, cel mai afectat fiind grâul. Situaţia este însă ceva mai bună la porumb, dar oficialul german prognozează o creştere a preţurilor la alimente în următoarele luni.

Citeste mai mult in Curierul National

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde