EVZ: Miza în războiul oului toxic: 3 milioane de euro

| Actualitate | de

Etichete:

Uniunea Crescătorilor de Păsări cere despăgubiri de 12 milioane de lei ( aprox. 3 milioane de euro) de la profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Conflictul dintre profesorul Mencinicopschi şi Uniunea Crescătorilor de Păsări datează de anul trecut când acesta a lansat în media mai multe afirmaţii potrivit cărora majoritatea ouălor comercializate sunt nocive. Mencinicopshi a spus că inscripţiile de pe ouăle din magazine oferă informaţii cu privire la cât de benefice sunt acestea pentru organism şi recomandă populaţiei să evite să consume ouă ştampilate cu cifra 3.

Argumentul său a fost că acestea provin de la găini crescute în condiţii improprii, în baterii suprapuse.

Cerinţele pentru etichetarea ouălor proaspete au fost introduse în Uniunea Europeană în 2004. În acest sens, fiecare ou trebuie să aibă o ştampilă de la producător – astfel, consumatorii au libertatea de a alege. Primul număr de pe ştampila oului arată cum sunt ţinute gainile.

Declaraţiile lui Gheorghe Mencinicopschi pot conduce la scăderea vânzărilor cu aproape un sfert, crede preşedintele Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu. El a explicat pentru evz.ro că în momentul declanşării epidemiei de gripă aviară sau a celei de gripă porcină, industriile de profil au avut de pierdut.

“Oamenii au înţeles că gripa porcină vine de la porci şi nu au mai consumat carne şi produse din carne de porc”, a exemplificat Dragoş Frumosu.

În aceste condiţii, primii care vor avea de suferit de pe urma scăderii vânzărilor vor fi micii producători, care au dezvoltat afaceri de familie. De asemenea, producătorii certaţi cu legea ar putea inscripţiona ouăle necorespunzător, cu litera 2, deşi marfa lor nu se încadrează în această categorie, din punctual de vedere al calităţii. Aceasta, pentru a fi siguri că marfa lor va fi cumpărată din magazine. Autorităţile nu au cum să verifice dacă toate fermele respectă cerinţele pentru etichetarea ouălor, mai spune Dragoş Frumosu.

Declaraţiile trebuie probate

În plus, impunerea unor standarde de calitate a condus şi la diferenţierea preţurilor, în sensul că ouăle ecologice sunt mai scumpe decât cele inscripţionate cu cifra 3. Din cauza puterii scăzute de cumpărare, românii nu îşi pot permite să cumpere produse scumpe. Speriaţi de declaraţiile directorului Institutului de Cercetări Alimentare, oamenii vor fi tentaţi să cheltuie mai mulţi bani, cumpărând produse ecologice sau biologicem chiar dacă şi ouăle inscripţionate cu cifra 3 respectă normele interne şi europene.

“Poţi să spui că tot ce este biologic sau ecologic este mai sănătos decât ceea ce se obţine în sistemul industrializat, însă nu poţi să spui că ouăle din categoria 3 sunt toxice. Îl respect pe domnul Mencinicopschi, însă aceste declaraţii trebuie demonstrate ştiinţific, cu analize”, a declarat pentru evz.ro Dragoş Frumosu.

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, consideră că declaraţiile făcute de Gheorghe Mencinicopschi pot conduce la scăderea vânzărilor.

“Industria pierde bani mulţi din cauza unor afirmaţii care, în orice ţară normală, trebuie probate”, a concluzionat Minea.

Citeste mai mult in in Evenimentul Zilei

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde