Dumitru Istratie, Asociaţia Stuparul Bănăţean: România poate fi ţara buduroaielor, poate fi raiul de pe pământ al albinelor
Toti pamantenii trebuie sa stie a se conduce, a muncii dupa modelul social al albinelor. cei care vor reusi sa se aproprie de acest model perfect al vietii lor pe pamant, vor cunoaste cu adevarat prosperitatea, fericirea de a trai si a fi utili.
Fiecare dintre noi ar trebui sa stie ce e mai dulce, mai pur, mai hranitor, mai vindecator pe pamant, PRODUSELE STUPULUI. Romania poate fi tara buduroaielor, poate fi raiul de pe pamant al albinelor.
Cum putem influenta accesul la produsele stupuluisi la legea sociala a albinelor pentru noi romanii?
1. Promovarea culturii albinelor acolo unde le este locul, in gradinite, scoli, facultati. sa muncim, sa traim in spiritul social al albinelor, model incontestabil cel mai bun de pe pamant;
2. Asociatiile sa gaseasca toate parghiile de a fi prezente in structurile de informare de tip interinstitutional. Camerele agricole sa aiba in mod obligatoriu un reprezentant autentic, valoros, responsabil din domeniul apicol. Cea ce este acum in cadrul institutiei este o batjocura la adresa apicultorului, a minimalizarii albinei si a albinarilor in viata sociala, a produsului stupului, a unei nutritii sanatoase bazata pe produsele stupului;
3. Includerea in planurile de invatamant pentru tot romanul din mediul urban sau rural a disciplinei ,,AGRICULTURA GENERALA”, nu material facultativ, ci obligatoriu:
4. Includerea in multitudinea de discipline a facultatilor de Medicina si Farmacie a disciplinei APITERAPIA; Rezultatul? Nu s-ar mai gasi secretari de stat din ministerul sanatatii sa spuna ca mierea creeaza dependenta, ca mierea ingrasa copiii din scoli (cazul inlocuirii a cornului cu lapte cu mierea de albine??!!)
5. Includerea in liceele, grupurile scolare silvice si a facultatilor Silvice a disciplinei de Baza melifera Apicola, Produsele Stupului, Apiterapia (Tehnologia Apicola);
6. Revenirea la matca anilor 1975: instituirea Liceului Apicol sau GRUP SCOLAR APICOL. Aici anual pot fi invatati Alesii Domnului pentru Cresterea Albinelor. Ateliere ca cele de tamplarie, feronarie, preparate alimentare din produsele Stupului, laboratorul de Apiterapie, contabilitatea fermei Apicole, managementul si marketingul fermei Apicole, legislatia zootehnica in general si cea Apicola in special, tehnolgii Apicole, baza melifera, biologia Albinelor, patologia apicola, etc., Obligatoriu cei ce predau sa aiba obiectivul muncii lor, adica sa posede si sa stie sa creasca albine, sa foloseasca tehnicile pe care le promoveaza in calitate de dascal sau instructor. Rezultatul? Renasterea unei scoli romanesti autentice de apicultura;
7. Federatia apicola din Romania sa – si ia rolul in serios si, prin intermediul asociatiilor cu personalitate juridica judetene – a nu se citi filiala, sa – si desemneze si promoveze un elev pentru a urma aceasta scoala apicola. Rezultatul? Cadre pregatite pentru a duce mai departe stiinta apicola romaneasca si de a implementa prin extensie cele mai reusite modele la nivel national;
8. Guvernul sa accepte pentru totdeauna sistemul de informare, consultare, conlucrare cu Federatia Apicola Romana. Una si unica la Nivel National. Deviza sa fie: ,,Cine nu se uneste nu vorbeste”. ,,Cine nu se uneste nu primeste”. ,,Cine nu respecta, este obligat sa se conformeze”. Rezultatul? Nu ar mai exista legi apicole refuzate de Senat, dar acceptate de Camera Deputatilor. Nu ar mai exista o lege care nu functioneaza, etc., etc.
9. Guvernul prin institutiile centrale ale statului, cat si cele locale – judetene, sa urgenteze promovarea, nu prin vorbe, ci prin fapte, constituirea de grupuri de producatori de miere si cooperativele apicole. Parghii de realizare la indemana? Toti beneficiari de fonduri europene din Romania pe masurile 141,112,121, sa fie trecuti prin sistemul asociativ, toti impreuna, pentru invatare din socialismul albinelor, pentru desclusirea sistemului de intrajutorare de tip social pus la punct de albine de mii si mii de ani. „Sa invatam de la albine pentru a trai si mult si bine.”
10. Fiecare roman, indiferent de originea sa, de functie, sa aiba crezul ca albina trebuie protejata, produsele stupului trebuie cunoscute si folosite, de la cel mai mic pana la cel mare, de la cel sanatos pana la cel bolnav. Numai asa ne putem considera o natie care traieste in spritul intelepciuni, a progresului. „Cel ce nesocoteste natura, putem spune ca are asigurat sfarsitul cat mai aproape.”
„Albina a fost, este si va fi cea mai folositoare fiinta de pe pamant. Datoria omului este de a o folosi si apara, de a trai dupa modelul ei de viata, iar produsele sale de a fi folsite la fiecare ceas din zi.”
Ing. ISTRATIE DUMITRU
Presedinte Asociatia Stuparul Banatean
Vicepresedinte ROMAPIS – Federatia Asociatiilor Apicole din Romania
Pe acelasi subiect:
- Propunerea de modificare a legii apiculturii, dezbătută azi în Camera Deputaților
- Subvenții albine: Ce spun reprezentanții apicultorilor despre PNA 2014-2016
- Pentru apicultori! Târgul Național al Mierii, 4-6 aprilie 2014
- Calendarul apicultorului în luna iunie
- Inconștiența unor agricultori a prăpădit peste o mie de familii de albine într-o comună din Sălaj
marian - 26-4-2011, 13:22
exceptional! FOARTE TARE!!! ma asociez in sustinerea celor scrise si promovate de d-l ing.Istratie.pote pleaca in tabara ministrul agriculturii si-l lasa macar de proba pe dl ing.ISTRATIE.