asigurarea culturilor agricole, prin fondul mutual de despăgubire

Directorul APDRP îi îndeamnă pe fermieri să cotizeze la Fondul mutual

| Asigurări, Financiar | de

Etichete: , , ,

Fermierii români sunt îndemnați să se înscrie ca membri ai fondului mutual pentru asigurarea riscurilor din agricultură.

asigurari-culturi-agricole-fond-mutual-despagubire-despagubiri-agricultura-cotizatie

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, îi îndeamnă pe agricultori să cotizeze deoarece „alte forme de despăgubiri nu avem”.

„Avem 30 de zile la dispoziţie pentru a înfiinţa acest fond mutual. Să încercaţi să deveniţi membri, să vedem care e suma pe care trebuie să o acoperim. E pentru prima oară în România. Alte forme de despăgubiri în agricultură nu avem”, a declarat Nicolae Popa.

Fondul mutual pentru riscurile în agricultură va asigura pagubele produse de secetă, inundaţii, îngheţ timpuriu. Din totalul despăgubirilor, 65% vor fi acoperite de UE prin PNDR, iar 35% de către fermierii care vor deveni membri.

Unii reprezentanți ai fermierilor nu cred că Fondul mutual va funcționa. Ei sunt nemulțumiți de faptul că statul român nu contribuie cu nimic la bugetul Fondului și spun că agricultorii nu mai au încredere în inițiativele statului.

„E foarte greu să îl convingi pe fermier să scoată bani din buzunar, să îşi facă propriul fond, fiindcă nimeni nu mai are încredere în nimeni şi în nimic. Când este lipsă de încredere nu vor participa (…) Cred că se mituieşte foarte mult la noi şi mă tem ca acest fond să nu fie decât o poveste electorală”, a declarat, recent, Viorel Matei, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Timiş.

Mai multe fonduri mutuale?

O altă declarație suprinzătoare a directorului general APDRP se referă la posibilitatea apariția nu a unuia, ci a mai multor astfel de fonduri mutuale.

„Pot să fie mai multe fonduri, dar numai să întrunească condiţiile, adică să acopere peste 30% din suprafaţa agricolă a României. Probabil se vor înfiinţa două sau trei fonduri mutuale, este important să se înfiinţeze mai multe, dar vom urmări. (…) Ne deplasăm în teritoriu să atrage atenţia organizaţiilor, fermierilor, să vină să devină membri ca în termenul de 45 de zile – numai că Ordonanţa a apărut la sfârşitul lunii iunie – să înfiinţăm structura aceasta a primului fond mutual de asigurare a riscurilor. Sunt receptivi. (…) Două fonduri mutuale vor fi, probabil. Facem simulări să vedem cu cât trebuie să vină fermierii să contribuie la acest fond, atât pe hectar, cât şi pe cap de animal”, spune directorul APDRP.

Acesta a precizat că a contribuit la elaborarea actului normativ care a stat la baza reglementării fondurilor mutuale, pe fondul lipsei totale de legislaţie în privinţa asigurării riscurilor din agricultură.

„Nu mai avem nici Legea 381, a fost abrogată, alt act normativ nu am mai avut la dispoziţie, iar înfiinţarea pentru prima oară în România a fondului mutual este un lucru extraordinar de benefic pentru fermieri, pentru agricultori, pentru riscurile majore, însemnând seceta, care este cea mai frecventă, inundaţiile şi îngheţurile timpurii şi târzii de primăvară şi de toamnă. Or, în această situaţie, eu cred că vom realiza un lucru extraordinar pentru că şi UE vine alături de noi, pentru că din pagubele care se vor înregistra pe parcursul unui an vor fi acoperite 65% din suma totală a pagubelor, care o va acoperi din PNDR, şi 35% va trebui să fie acoperită de fermier, care va trebui să devină membru al acestor fonduri mutuale”, a mai spus Nicolae Popa.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde