Din 2014, România ar putea acorda mai ușor ajutoare de stat pentru fermieri

| Esenţial, Financiar, Subvenţii | de

Etichete: , , , ,

ajutoare-stat-fermieri

Luna trecută a avut loc la Bruxelles întrunirea Comisiei de Agricultură a Parlamentului European, pentru finalizarea acordului politic în privința reformei Politicii Agricole Comune, cu participarea raportorilor PE în acest dosar și a comisarului Dacian Ciolos.

Acordul conține și posibilitatea ajutoarelor de stat acordate de România în cazul plăților directe sub media europeană sau acordarea de plăți suplimentare pentru tinerii fermieri.

Daciana Sârbu, membră a Comisiei de Agricultură a PE, consideră că versiunea de reformă agreată în cadrul acestui for conține puncte benefice pentru România, dar există și elemente ce încă depind de negocierile ulterioare, în special cele legate de viitorul buget al UE.

„€œS-a ajuns la un acord politic între cele trei instituții – Parlament, Comisie și Consiliu – privind reforma PAC, însă punctele care țin de aspecte financiare cruciale precum: anvelopele naționale, suma plăților directe – convergența externă, plafonarea subvențiilor pentru marii fermieri au rămas deschise și nu pot fi negociate până când nu se va ajunge la un compromis privind cadrul financiar multianual 2014-2020. Aceste puncte urmează să fie negociate cu Președinția Lituaniană după încheierea discuțiilor privind bugetul. Ulterior va avea loc votul în Comisia AGRI și în plen”, a precizat eurodeputatul român.

Subvențiile europene pot fi completate cu bani de la stat

Daciana Sârbu a explicat că statele membre care primesc plăți directe sub media europeană (cazul României) pot completa suma per ha pentru a ajunge la media europeană, din bugete naționale. Daciana Sârbu a susținut în cadrul negocierilor ca această măsură să fie introdusă în beneficiul României și Bulgariei, în urma eforturilor sale prevederea fiind asumată de raportorul Parlamentului European în discuțiile cu Consiliul și Comisia.

De asemenea, tinerii fermieri pot beneficia de plăți suplimentare complementare plăților directe aferente suprafeței. Statele membre pot decide suprafața pentru care se acordă plățile suplimentare, între 25 și 90 ha. Daciana Sârbu a susținut un amendament care solicită plăți suplimentare acordate până la 100 ha, iar acest compromis răspunde solicitării. Acest program este obligatoriu – deși intenția Consiliului era ca el să fie voluntar.

Programul pentru micii fermieri este menținut cu titlu obligatoriu pentru toate statele membre și bugetul alocat prin acesta este de 1250 euro/fermă – care poate fi completat cu măsuri pentru modernizarea fermelor sau alte programe specifice de dezvoltare rurală. Programul pentru micii fermieri poate folosi până la 10% din anvelopa națională a unui stat membru.

Subvenții suplimentare și pentru micii fermieri

Statele membre vor avea posibilitatea să redistribuie banii proveniți de la plafonare și modulare între fermieri – adică fermele care au până la 30 de ha pot beneficia de plăți suplimentare pe ha.

Nu în ultimul rând, statele membre pot sprijini anumite sectoare cu nevoi specifice, cu plăți cu valoare între 8 si 13% din plățile directe (pentru sectoare precum cel al bovinelor, ovinelor etc).

Totodată, 30% din fondurile pentru dezvoltare rurală trebuie sa fie alocate pentru masuri de agro-mediu, managementul pădurilor și arii cu handicapuri naturale.

  1. cineva - 23-9-2013, 13:29

    Da, as vrea sa o vad si pe asta, subventii suplimentare pentru tineri fermieri… Asta spun de 20 de ani incoace

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde