Deşi s-au ieftinit la poarta fermei, ouăle sunt mai scumpe în magazine
Comercianţii profită de pe urma sărbătorilor pascale şi au mărit preţul ouălor, în ciuda faptului că acestea s-au ieftinit la producători chiar şi cu 50%.
Potrivit celor declarate pentru Agerpres de către Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), în acest moment fermele avicole de găini ouătoare vând sub costul de producţie.
„Ouăle se vând la poarta fermei cu 0,18 lei, fără TVA, dar ele ajung pe rafturile magazinelor cu 0,4 lei şi chiar 0,7 lei pe bucată. Producătorii pierd practic de două ori, odată că vând mult sub preţul de cost, iar a doua oară pentru că nu au rulaj şi există stocuri imense de ouă. Facem eforturi imense să rezistăm”, a precizat Ilie Van.
Pentru avicultori, singura soluţie rămâne exportul. Pieţele tradiţionale sunt ţările arabe şi africane şi mai puţin în ţările UE, unde ajung, potrivit reprezentantului UCPR, „în jur de 10-15 milioane de ouă lunar”. Volumul exportului este, însă, insuficient pentru a-i sprijini pe crescătorii de păsări.
„Situaţia este foarte grea în sector şi de aceea cerem sprijin autorităţilor să nu mai taxeze doar producătorii pe toate părţile, iar pe comercianţi doar o dată. Practic, producătorii nu se pot lupta cu marile reţele de magazine”, a mai spus Ilie Van.
Pe acelasi subiect:
- Prețul ouălor 2014: cât costă ouăle în perioada sărbătorilor de Paști
- Avicultură: Normele de clasificare a ouălor în România
- Ghidul cumpărătorului avizat: cum alegem ouăle de Paşti?
- Cu doar trei producători, Aradul oferă cumpărătorilor cel mai mic preţ la ouă din România
- Paşte 2011: Miei mai scumpi, ouă mai ieftine