Deputatul Lucia Varga sustine interzicerea cultivarii plantelor modificate genetic

| Actualitate, Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: ,

Deputatul PNL Lucia Varga sustine o initiativa legislativa privind interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic si etichetarea unor categorii de produse care contin aceste organisme, informeaza un comunicat de presa remis, miercuri, agentiei Agerpres. Varga este initiatorul propunerii legislative care a fost depus miercuri la Camera Deputatilor, alaturi de ea fiind alti 77 de deputati atât din opozitie, cât si din majoritatea guvernamentala, care au semnat documentul.

Initiativa legislativa propune interzicerea pe cinci ani a cultivarii organismelor modificate genetic în România si obligativitatea etichetarii corespunzatoare a produselor care contin aceste organisme, pentru ca cetatenii sa fie constienti de ceea ce consuma.

„Propunerea legislativa are ca obiect prevenirea impactului semnificativ al organismelor modificate genetic asupra sanatatii populatiei, dar si asupra mediului, culturilor ecologice si conventionale, pâna la existenta unor dovezi stiintifice suficiente si riguroase care sa ateste siguranta cultivarii si consumului acestor produse. Initiativa legislativa are la baza precedentul unor state europene, printre care Franta, Grecia, Austria, Ungaria sau Bulgaria care au renuntat deja la aceste culturi controversate”, se mai afirma în comunicat.

Potrivit unor studii recente, organismele modificate genetic pot pune în pericol sanatatea consumatorilor, afectând în timp rinichii si ficatul, conferind rezistenta la antibiotice ori determinând cresterea incidentei alergiilor la consumatori.

„Specialistii au cazut de acord ca este prematur sa se pronunte asupra efectelor consumului de organisme modificate genetic, acestea fiind introduse în consum de prea putin timp. În egala masura, decizia de a continua cultivarea pe teritoriul românesc aduce mari prejudicii mediului, dar este de natura sa afecteze si deschiderea catre pietele ecologice europene, atât de importante pentru exportul românesc”, se mai arata în comunicat.

  1. Vali - 23-4-2010, 21:56

    Doamna deputat Varga cu studii in mecanica s-a gandit sa ia in mana problema OMG. Sa se fereasca cumva sa nu ii mai creasca 1 neuron de la ele ca atunci se fac doi si se iau la bataie. Ar trebui sa lase probleme ce o depasesc si sa se ocupe de ce stie sa faca.Toti expertii care asta cerceteaza de cand s-au introdus OMG pe piata nu pot sa dea un raspuns concludent, dar dansa si-ar dori sa ii intreaca. Cred premiul Nobel inca nu se da pentru ignoranta sau prostie, asa ca sa nu se mai chinuie.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde