Deputatii au aprobat proiectul de hotarare privind ancheta in cazul sistemelor de irigatii

| Actualitate, Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: ,

grau-verde-primavara-sol-rezerva-apaDeputatii au adoptat, marti, cu 128 de voturi favorabile, 83 impotriva si 13 abtineri proiectul de hotarare privind raportul Comisiei parlamentare de ancheta privind situatia sistemelor de irigatii, prin care sesizeaza Parchetul de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru anumite fapte.

Astfel, deputatii au constatat ca in contractul privind programul RomAg’98 au existat o serie de nereguli si ca prevederile stipulate in contractul incheiat cu firma americana TransChem Finance nu au fost respectate.

Potrivit hotararii, Camera Deputatilor solicita Curtii de Conturi, Ministerului Finantelor Publice, Directiei Nationale Anticoruptie, Inspectoratului General al Politiei Romane, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Guvernului sa analizeze concluziile si propunerile formulate de comisie si sa ia masurile care se impun, potrivit competentelor ce le revin si sesizeaza Parchetul ICCJ pentru a continua cercetarile si pentru a lua masurile legale cu privire la faptele mentionate in raport.

„In termen de 30 de zile de la data adoptarii prezentei hotarari, Guvernul Romaniei si celelalte autoritati executive sesizate cu hotararea Camerei Deputatilor si cu raportul comisiei parlamentare vor informa Biroul permanent al Camerei cu privire la masurile adoptate”, se mai arata in proiectul de hotarare.

Deputatii au decis, pe 30 martie, in unanimitate, retrimiterea raportului anchetei privind irigatiile la comisia speciala, pentru o noua redactare a proiectului de hotarare, in termen de zece zile.

Initiativa privind o noua redactare a proiectului de hotarare ce ar trebui sa contina propunerile comisiei de ancheta catre institutiile statului abilitate a fost facuta de deputatul PSD Aura Vasile, care a motivat ca membrii acestei comisii nu au cunostinta de proiectul de hotarare. Aura Vasile a sustinut ca dosarul anchetei privind irigatiile este unul laborios, in care problemele descrise sunt foarte importante si, de aceea, social-democratii ar dori ca aceia care cunosc documentul sa faca plenului o noua propunere privind concluziile comisiei de ancheta.

Raportul comisiei de ancheta si proiectul de hotarare au intrat, pe 29 martie, in prima dezbatere a plenului. Presedintele comisiei, democrat-liberalul Valeriu Tabara, afirma ca forul pe care l-a condus a facut o radiografie a intregului sistem de imbunatatiri funciare si a constatat ca exista probleme extrem de grave.

Tabara a sustinut ca, din calculele comisiei, reiese ca pierderile din sistemul de imbunatatiri funciare depasesc 15-16 miliarde de euro.

„Daca ne ducem pana la capat cu intreaga valoare investita in realizarea lucrarilor de irigatii, desecare, combatere a eroziunii solului si de indiguire, valoarea se duce undeva la aproape 60 de miliarde de euro”, a afirmat Valeriu Tabara.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde