Cum protejează Comisia Europenă producătorii de lapte din zonele de munte?

| Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

agricultura-zona-montana-viorica-dancila

Europarlamentarul Viorica Dăncilă a interpelat Comisia Europeană cu privire la măsurile pe care le are în vedere pentru a sprijini producătorii de lapte.

De asemenea, Viorica Dăncilă a fost interesată și de protejarea acestor regiuni de munte, defavorizate și ultraperiferice, astfel încât să se poată evita renunțarea la creșterea animalelor și a producției de lapte.

Tendinţa unor producători de lapte din zonele de munte și regiunile ultraperiferice de a renunţa la agricultură, datorită eliminării sistemului de cote pentru lapte, are efecte asupra întregii piețe europene a laptelui, iar producătorii din aceste zone sunt cel mai grav afectați, deoarece oportunitățile de creștere rezultate în urma liberalizării nu pot fi valorificate în aceste regiuni.

„Agricultura practicată în aceste regiuni contribuie în mod semnificativ la conservarea și protejarea peisajului rural și a biodiversității, precum și la limitarea pericolelor naturale, constituind baza pentru o dezvoltare regională de succes, fără de care alte domenii economice, în special turismul, nu se pot dezvolta. Având în vedere că producțiile de lapte sunt mult mai mari în aceste regiuni decât în regiunile situate în locuri mai favorabile și reprezintă cea mai importantă ramură a producției agricole”, se mai arată în întrebarea adresată Comisiei.

În răspunsul primit din partea comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş, se arată că PAC prevede instrumente și oferă statelor membre o marjă de manevră pentru a oferi subvenţii în vederea menținerii producției de lapte în zonele caracterizate de constrângeri naturale specifice, inclusiv în zonele de munte.

În baza noilor dispoziții privind plățile directe, statele membre pot decide să aplice alte sisteme, cum ar fi plăți legate de constrângeri naturale, și sprijin cuplat facultativ, pentru a direcționa ajutorul către zonele defavorizate. Noile norme, privind dezvoltarea rurală, permit statelor membre să elaboreze programe specifice pentru a aborda provocări specifice, inclusiv producția de lapte în zonele defavorizate.

Intensitatea ajutorului pentru investițiile din agricultură în zonele cu constrângeri naturale poate fi majorată cu 20%, în comparație cu alte zone. Producătorii de lapte, din zonele montane, pot primi o plată care să reflecte pierderile de venituri și costurile suplimentare determinate de producția laptelui în regiunile respective.

Noul regulament, privind calitatea, a introdus termenul de „produs montan” ca mențiune de calitate facultativă. Totul pentru a oferi producătorilor din zonele de munte un instrument eficient pentru o mai bună comercializare a produselor lor și pentru a reduce riscurile de confuzie în rândul consumatorilor în ceea ce privește originea produselor.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

Abonamente stiri medicale Medic24
FORUM

06.04.2025 - 1:39
Daniel spune: Vreau sămânța tratata tătarca pt maturi și prețul va rog raspunde

20.11.2024 - 9:29
Vid spune: Am cativa meri nealtoiti, care produc fructe verzi - galbui, foarte bune, de marime medie si se coc in primele zile de august. Sunt foarte, foarte productivi , producand circa 50 kg /pom matur , insa neajunsul este ca rodesc o data la 2 ani, deoarece din cauza rodului excesiv nu reuseste sa produca lastari de rod pentru anul urmator. Ce se va intampla daca acei meri ii folosesc ca portaltoi??? Pomul altoit rezultat va produce in fiecare an?? De ce ?? raspunde

12.08.2024 - 5:34
Oprea Ana spune: Doresc un număr de tel de la prelucrare mere Băcia raspunde

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde