Cum protejează Comisia Europenă producătorii de lapte din zonele de munte?
Europarlamentarul Viorica Dăncilă a interpelat Comisia Europeană cu privire la măsurile pe care le are în vedere pentru a sprijini producătorii de lapte.
De asemenea, Viorica Dăncilă a fost interesată și de protejarea acestor regiuni de munte, defavorizate și ultraperiferice, astfel încât să se poată evita renunțarea la creșterea animalelor și a producției de lapte.
Tendinţa unor producători de lapte din zonele de munte și regiunile ultraperiferice de a renunţa la agricultură, datorită eliminării sistemului de cote pentru lapte, are efecte asupra întregii piețe europene a laptelui, iar producătorii din aceste zone sunt cel mai grav afectați, deoarece oportunitățile de creștere rezultate în urma liberalizării nu pot fi valorificate în aceste regiuni.
„Agricultura practicată în aceste regiuni contribuie în mod semnificativ la conservarea și protejarea peisajului rural și a biodiversității, precum și la limitarea pericolelor naturale, constituind baza pentru o dezvoltare regională de succes, fără de care alte domenii economice, în special turismul, nu se pot dezvolta. Având în vedere că producțiile de lapte sunt mult mai mari în aceste regiuni decât în regiunile situate în locuri mai favorabile și reprezintă cea mai importantă ramură a producției agricole”, se mai arată în întrebarea adresată Comisiei.
În răspunsul primit din partea comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş, se arată că PAC prevede instrumente și oferă statelor membre o marjă de manevră pentru a oferi subvenţii în vederea menținerii producției de lapte în zonele caracterizate de constrângeri naturale specifice, inclusiv în zonele de munte.
În baza noilor dispoziții privind plățile directe, statele membre pot decide să aplice alte sisteme, cum ar fi plăți legate de constrângeri naturale, și sprijin cuplat facultativ, pentru a direcționa ajutorul către zonele defavorizate. Noile norme, privind dezvoltarea rurală, permit statelor membre să elaboreze programe specifice pentru a aborda provocări specifice, inclusiv producția de lapte în zonele defavorizate.
Intensitatea ajutorului pentru investițiile din agricultură în zonele cu constrângeri naturale poate fi majorată cu 20%, în comparație cu alte zone. Producătorii de lapte, din zonele montane, pot primi o plată care să reflecte pierderile de venituri și costurile suplimentare determinate de producția laptelui în regiunile respective.
Noul regulament, privind calitatea, a introdus termenul de „produs montan” ca mențiune de calitate facultativă. Totul pentru a oferi producătorilor din zonele de munte un instrument eficient pentru o mai bună comercializare a produselor lor și pentru a reduce riscurile de confuzie în rândul consumatorilor în ceea ce privește originea produselor.
Pe acelasi subiect:
- Viorica Dăncilă a fost aleasă vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European
- Orientări strategice naţionale pentru dezvoltarea durabilă a zonei montane defavorizate
- Viorica Dăncilă: Reforma învățământului agricol ar trebui să preocupe mai mult Comisia Europeană
- Viorica Dăncilă consideră foarte important să existe o Strategia pentru regiunea Carpatică
- Un europarlamentar român cere „de urgenţă” subvenţii egale pentru fermierii români