Cum poţi înstrăina o afacere cu fonduri SAPARD

| Financiar, Fonduri europene | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete:

Beneficiarii fondurilor SAPARD pot înstrăina afacerea dacă au depăşit perioada de monitorizare sau o pot ceda, împreună cu proiectul pentru care a obţinut finanţarea, urmând ca noul proprietar să preia toate obligaţiile societăţii, inclusiv cele ce revin din contractul de finanţare semnat cu APDRP.

Cum o mare parte dintre proiecte au ieşit deja de sub monitorizarea APDRP, ultimele fiind urmărite doar până la sfârşitul acestui an, este clar că, începând din 2012, orice persoană care a înfiinţat o societate comercială cu astfel de fonduri europene o poate vinde după bunul său plac.

„Un obiectiv construit sau modernizat cu fonduri europene nerambursabile oferite prin Programul SAPARD nu poate fi înstrăinat pe o perioadă de cinci ani de la finalizarea implementării acestuia. În toată această perioadă, proiectul este supus monitorizării permanente de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. În cazul în care beneficiarul de fonduri europene înstrăinează obiectivul realizat sau modernizat prin Programul SAPARD, contractul de finanţare cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit este reziliat, beneficiarul fiind obligat să returneze în totalitate fondurile obţinute.

După această perioadă, beneficiarul poate decide privind înstrăinarea obiectivului realizat cu fonduri obţinute prin Programul SAPARD. Singura modalitate de a înstrăina un obiectiv construit sau modernizat cu fonduri europene nerambursabile oferite prin Programul SAPARD în perioada de monitorizare este cedarea societăţii comerciale care a realizat investiţia, împreună cu proiectul SAPARD, urmând ca noul proprietar să preia toate obligaţiile societăţii, inclusiv cele ce revin din contractul de finanţare semnat cu APDRP”, a răspuns Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) la solicitarea Curierului Naţional.

Investiţia nu poate fi adusă ca aport la capital într-o firmă nouă

Întrebaţi dacă există posibilitatea ca beneficiarul fondurilor SAPARD, al cărui proiect se află încă sub monitorizare, să înfiiinţeze o nouă societate, la care să fie unic acţionar, şi să aducă proiectul pentru care a obţinut finanţarea ca aport la capital, APDRP ne-a răspuns negativ.

„În perioada de monitorizare a proiectului nu este permisă aducerea investiţiei ca aport de capital într-o firma nouă”, au declarat pentru Curierul Naţional reprezentanţii APDRP.

4.412 proiecte finanţate în perioada 2002 – 2006

Agenţia SAPARD şi ulterior APDRP a acordat, în perioada 2002 – 2006, fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea mediului rural în valoare totală de 1,27 miliarde de euro pentru 4.412 proiecte de investiţii. Primele Măsuri de finanţare au fost lansate în august 2002: Măsura 1.1 – „Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingul produselor agricole şi piscicole” , Măsura 2.1 – „Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale” şi Măsura 4.2 Asistenţa tehnică”. Următoarele Măsuri de finanţare au primit acreditarea în luna decembrie 2003, respectiv Măsura 3.1 „Investiţii în exploataţiile agricole”, Măsura 3.4 „Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice pentru generarea de venituri şi activităţi multiple şi Măsura 4.1 „Îmbunătăţirea pregătirii profesionale”.

Ultima etapă din implementarea tehnică a Programului SAPARD a constituit-o anul 2006, când au fost acreditate ultimele Măsuri de finanţare: 1.2 Îmbunătăţirea structurilor în vederea realizării controlului de calitate veterinar şi fitosanitar pentru produsele alimentare şi protecţia consumatorilor; 3.2 Constituirea grupurilor de producători; 3.3 Metode agricole proiectate pentru protecţia mediului şi menţinerea peisajului rural; 3.5 Silvicultura.

Citeste mai mult in Curierul National

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde