Cultura de Miscanthus gigantheus – iarba elefantului sau stuf chinezesc. Plante energetice, culturi energetice.

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , , , , , ,

Cultura de Miscanthus este una foarte economica, potrivit distribuitorilor de material saditor. Astfel, dupa stabilirea dimensiunea exploatatiei de Miscanthus, nu sunt necesare cheltuieli cu ameliorarea solului (fertilizare), cu lucrarile solului si cu ingrijirea culturii. Nu exista costuri anuale pentru seminte/ rasadurii. Singurele cheltuieli pe care le veti avea vor fi cele pentru recoltare.

Miscanthus este o planta perena, rezistenta la boli si daunatori. Dupa infiintarea culturii de Miscanthus, anual din rizomii plantati se va dezvolta o noua cultura. O cultura de Miscanthus are o durata de exploatare de cel putin 25 de ani.

Miscanthus creste in general bine in orice tip de sol si nu necesita ingrasaminte (desi, aplicarea acestora sporeste cantitatea de masa verde recoltata). In primii 2 ani de dezvoltare este nevoie distrugerea buruienilor pentru infiintarea culturii de Miscanthus, prin ierbicidare sau prasile.

Dupa cei 2 ani de cultura, cultura se va intretine singura. In functie de locatie si de clima, din al doilea an de cultura se poate recolta in primavara.

Pe perioda iernii cad toate frunzele iar planta se usuca. Materialul recoltat poate fi depozitat usor, fara a mai fi necesara uscarea. Recoltarea se va face cu o combina sau cu prese de balotat, acest lucru depinzand de felul in care va fi utilizat.

Perioda de plantare ideala ar fi in martie sau aprilie.

In Romania, Miscanthusul nu face seminte, de aceea reproducerea va fi una vegetativa.

Pentru infiintarea culturii se vor folosi rizomii, care se planteaza semi-automatizat. Densitatea optima de plantare este 10.000 de buc/hectar. Important este ca adancimea de plantare sa fie egala, de aprox. 5-8 cm. Dupa plantare se recomandare o tavalugire usoara.

Proiect pilot: culturi energetice de Miscanthus la Avrig

Începând din mai 2010, oraşul Avrig deţine o plantaţie experimentală de MISCANTHUS. „Experimentul MISCANTHUS” a fost implementat la Avrig prin Programul româno– francez LEADER „Culturile alimentare şi energetice”, realizat de Asociaţia Grupul de Acţiune Locală „Ţara Oltului” şi Association pour le Développement du Pays de Saint–Brieuc Sud (Bretania– Franţa). Cultura de Miscanthus a fost înfiinţată pe un teren privat, arendat de Consiliul Local Avrig şi reprezintă o premieră pentru această parte a ţării.

Au fost plantate patru varietăţi (plante originare din Germania, Austria, Polonia şi Anglia), în cantităţi aproximativ egale, suprafaţa totală pe care s-a înfiinţat cultura fiind de aproximativ un hectar. (În funcţie de modul cum se adaptează la condiţiile de climă şi sol, în următorii ani va fi ales soiul principal pe care se va axa o eventuală cultură extinsă). După plantare, terenul a fost bine bătătorit şi stropit cu erbicid.

Dacă toate lucrurile vor merge bine, în doar câteva zile plantele de Miscanthus vor ieşi din pământ, iar în 15-20 de zile vor avea deja o înălţime de câţiva centimetri. În mod normal, în luna septembrie a acestui an, plantele ar trebui să aibă o înălţime de aproape doi metri.

Miscanthus, planta minune

MISCANTHUS GIGANTEUS, cunoscută şi sub numele de Iarba elefantului, este o plantă asemănătoare trestiei de zahăr. Aceasta provine din Asia şi la maturitate poate ajunge până la o înălţime de patru metri. Este o plantă vivace şi după ce a fost plantată produce peste 20 de ani o cantitate de aproximativ 20 de tone masă uscată/ha. Este foarte bogată în celuloză, puţin exigentă cu solul şi respectuoasă cu mediul.

Tijele (tulpinile) de Miscanthus pot fi folosite pentru producţia de ecomateriale de construcţie, furajarea animalelor, fabricarea pastei pentru hărtie, producţia de energie (pot fi folosite ca înlocuitoare pentru lemn), sau pentru producţia de carburant (bioetanol). Planta poate fi culitvată pe aproape orice fel de teren, nu necesită lucrări de întreţinere şi are un efect deosebit împotriva eroziunii solului. Plantele de Miscanthus recoltate de pe un ha produc echivalentul a 12 tone de cărbune sau a 7.300 litri de combustibil.

  1. Arge Miscanthus - 18-5-2011, 0:19

    Un articol foarte bun!

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde