Criza in industria zaharului

| Procesare | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , , , , , ,

Industria zaharului traverseaza, in prezent, o etapa confuza in ceea ce priveste capacitatile acesteia de a se dezvolta, dar si de a se mentine la standardele europene. In acest context, falimentul fabricilor de zahar, lipsa unor masuri de sprijin pentru producatorii de sfecla de zahar, dar si cotele de productie impuse Romaniei de catre Uniunea Europeana, contribuie toate la scaderea productiei autohtone. Pe langa acestea, producatorii de zahar trebuie sa faca fata si scaderii rezervelor mondiale de zahar, care a generat o crestere a pretului de pana la 60%, scrie NewsChannel.ro

Din cele aproximativ 33 de fabrici de zahar ce functionau la inceputul anilor ’90, la ora actuala mai sunt active doar opt. Este vorba despre: Agrana Romania – fabricile Roman si Buzau – Zaharul Calarasi, Zaharul Ludus, Marr Sugar Romania – fabrica de la Urziceni – Zaharul Corabia, Zaharul Oradea si Fabrica de zahar Bod. Motivul? Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a generat, in ultimii doi ani, o concentrare a productiei de zahar.

In Romania zaharul se produce in regim de cote de productie, adica o cantitate care nu poate fi depasita. Cotele nationale de productie sunt obtinute prin negocierea Tratatului de Aderare si, ulterior, conform retsructurarii sectorului european al zaharului. Astfel, tara noastra produce circa 100.000 tone de zahar din sfecla de zahar (autohtona) si circa 329.000 de tone e zahar din zahar brut (importuri de zahar brut din trestie de zahar). Asadar, productia romaneasca se ridica la circa 430.000 tone de zahar rafinat, in conditiile in care consumul anual national este de circa 550.000- 600.000 tone de zahar alb. Diferenta dintre ce se produce in tara si consumul anual, adica minimum 120.000 tone, reprezinta importuri de zahar alb din Uniunea Europeana”, ne-a explicat Gheorghe Bejan, director executiv al Patronatului Zaharului.

Potrivit acestuia, comparativ cu media anuala a Uniunii Europene de 38-39 kg zahar/cap de locuitor, Romania are un consum mai redus, in jur de 28-29 kg zahar/ cap de locuitor.

  1. Eva Delczeg - 7-9-2009, 4:08

    Cu ce sprijina guvernul producatorii si Intreprinderile mici si mijlocii pentru depasirea „crizei”…???

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde