Cresterea pretului la alimente. Interese, calcule financiare, manipulare?

| Procesare | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , , ,

Producatorii, comerciantii si importatorii de produse alimentare isi disputa un posibil nou val de scumpiri. Unii anunta cresterea pretului la paine, carne, ulei, zahar, legume, fructe, altii resping aceste informatii si acuza importatorii ca vor sa forteze piata, scrie DailyBusiness.ro. „E o manipulare generala, in functie de interese”, spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta. Painea se va scumpi si ea de la 1 februarie cu cel putin 15%, spune Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA).

Motivele? Cresterea cotatiilor internationale la produsele agricole, scumpirea carburantilor, lipsa subventiilor si marirea taxelor.

„Pretul cerealelor de pe bursele mondiale a crescut de la 140 euro/tona, la 260 euro/tona si ne putem astepta la o scumpire a painii cu peste 15% in perioada februarie-martie”, afirma acesta, pentru DailyBusiness.ro.

Informatia este intarita de Rompan, patronatul din domeniu. „Sunt multi producatori care lucreaza de trei luni de zile pe pierdere. Vor trebui sa scumpeasca in februarie”, a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan.

Tot de la 1 februarie, potrivit FNSI, pretul uleiului va creste cu 15%, in timp ce zaharul, legumele si fructele vor inregistra cresteri de preturi de cel putin 5%.

„In momentul de fata, in Romania nu mai exista gram de samanta de floarea soarelui sau de soia. Li se termina materia prima, vor cumpara la pret dublu, asa este pretul la floarea soarelui in momentul de fata. Se preconizeaza ca litrul de ulei sa ajunga de la 5-6 lei spre 7 lei litrul in martie, aprilie”, a declarat Dragos Frumosu.

Declaratiile vin pe un ton alarmist. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, respinge aceste informatii.

„Agricultorii se plang tot timpul de preturi. Ba ca ninge, ba ca ploua, ca sunt inundatii, ca e seceta, oricand gasesc motive de scumpiri. Scumpirile de 1 februarie le-am avut, in declaratii, in fiecare an. In realitate, nu s-au intamplat, pentru ca nimeni nu e nebun sa scumpeasca intr-o perioada in care si asa vanzarile sunt la pamant. Ar insemna sa iti inchizi singur afacerea”, a declarat presedintele Romalimenta.

Minea spune ca in industria carnii, nu se pune problema de scumpiri la producatori. „Daca vor exista cresteri de preturi, o vor face, cel mult, importatorii, insa nu cred ca cineva isi permite scumpiri „, afirma Minea, pentru DailyBusiness.ro.

Nici uleiul si nici laptele nu se vor scumpi de la 1 februarie. Viorel Zichil, presedintele Patronatului din Industria Uleiului, afirma ca ” nu se pune problema sa scumpim. Avem stocuri suficiente. Cine spune ca va creste pretul, nu cunoaste situatia din piata”.

Nici in ceea ce priveste zaharul, nu se ia in calcul o majorare de preturi de 15% de la 1 februarie. „Nu putem vorbi de o scumpire generalizata „, declara Ioan Armenean, directorul Patronatului Zaharului.

„Zaharul vine pe contracte de import (80% din zaharul consumat in Romania provine din import – n.r.), asa ca, daca o sa fie scumpiri in februarie, o sa fie diferite, in functie de contracte”, adauga acesta, intr-o declaratie pentru DailyBusiness.ro.

Citeste mai mult pe DailyBusiness.ro

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde