Comisia Europeană blochează plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional

| Financiar, Fonduri europene | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , ,

Comisia Europeană (CE) a decis să întrerupă plăţile intermediare pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport în urma unor deficienţe din sistemul de achiziţii publice, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Potrivit MDRT, deficienţele se referă la utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare.

Decizia CE de întrerupere a plăţilor va înceta în momentul îndeplinirii măsurilor propuse României de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a propus autorităţilor române să verifice toate cele 124 de contracte de lucrări încheiate de beneficiarii Axei 2. După această etapă de verificare, care se va desfăşura în lunile iulie-august 2011, autorităţile române vor transmite Comisiei Europene concluziile verificărilor şi propuneri de acţiune. În urma reverificării procedurilor de achiziţie publică, pot fi propuse corecţii financiare cuprinse între 2% şi 100% din valoarea proiectelor găsite cu deficienţe.

În acelaşi timp, CE a cerut României să eficientizeze sistemul de management şi control în domeniul achiziţiilor publice, sistem în care ANRMAP şi UCVAP sunt instituţii naţionale responsabile.

În perioada 28 martie – 1 aprilie 2011, Comisia Europeană a derulat în România o misiune de audit având ca obiect verificarea mai multor proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a Programului Operaţional Regional. Este vorba despre Reabilitarea DJ 701 limita jud. Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Siliştea-Scurtu Mare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zambreasca-Dobroteşti, beneficiar CJ Teleorman; Reabilitare DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa, beneficiar CJ Teleorman; Modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov; Modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţului Buzău, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzău- UAT Comuna Mereni.

La sfârşitul lunii mai, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a anunţat, la un post privat de televiziune, că au fost constate nereguli în cazul a patru proiecte derulate cu fonduri europene pe programul operaţional regional gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

La momentul respectiv, Udrea a menţionat că MDRT analizează proiectele depuse şi aprobă finanţările, dar nu derulează licitaţii, acestea fiind derulate de autorităţile publice locale. ‘Sunt probleme care trebuie rezolvate cu autorităţile publice locale, care trebuie să înţeleagă că nu mai pot să facă ceea ce s-au obişnuit, să introducă în caietele de sarcini anumite clauze care să favorizeze o firmă sau alta (…) Autorităţile publice locale trebuie să înţeleagă că nu pot eluda reglementările europene’, a declarat Elena Udrea.

Potrivit ministrului citat, MDRT gestionează un program operaţional de 4,3 miliarde euro, fiind primul minister în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, cu contracte pentru 3,8 miliarde euro şi sume intrate de 830 milioane euro.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde