Cluj: Fabrica Napolact și-a închis porțile pentru că „interesul pentru brânzeturile românești e scăzut”

| Industria laptelui, Procesare | de

Etichete: , , , , , , ,

branza-nasal-taga-napolact Compania olandeză Friesland Campina a decis să relocheze fabrica unde se produce brânza de Nasal iar utilajele au fost transferate la Târgu Mureş. Acţionarul majoritar al societăţii a explicat decizia prin faptul că „interesul pentru specialităţile de brânzeturi româneşti este scăzut”. Aproximativ 450 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă.

Conform B1 TV, autorităţile au confirmat că mişcarea olandezilor era previzibilă, mai ales după închiderea unităţii de producţie de la Ţaga. Societatea avea 358 de angajaţi la Cluj.

Potrivit lui Călin Forgaciu, președintele Asociației Producătorilor de Lapte Cluj, nu au primit nicio notificare de la Friesland. Mai mult, ar fi avut o întrevedere cu conducerea Frisland și aceștia ar fi solicitat prelungirea contractului cu un an.

Planul Friesland pe termen lung este de a renunţa la toate fabricile din România, urmând să proceseze lapte românesc în Ungaria.

„Discuţiile despre relocarea Napolact la Târgu-Mureş sunt de mai multă vreme. În piaţă se vorbea despre acest lucru mai ales după ce au închis producţia la Năsal”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Dorin Cojocaru, APRIL: Brandul rămâne, deci acesta nu va fi afectat

„Ca şi preşedinte al Patronatului Laptelui, nu pot să comentez decizii private ale firmelor private. Pot, însă, să discut la modul general despre caz. Din informaţiile pe care le am nu s-a luat încă nicio decizie cu Napolact. Sunt doar discuţii… Ca impact trebuie să înţelegem următoarea chestie: avem trei găleţi cu lapte – una e plină jumătate, alta un sfert, iar a treia tot un sfert. Ca să mergi mai departe şi mai comod pui tot laptele într-o singură găleată. Deci, în momentul în care ai trei capacităţi de producţie, este normal să muţi producţia într-o singură capacitate ca să reduci costurile, să poţi să fii competitiv în continuare pe piaţă. Practic, te pregăteşti, faci o strategie pentru 2014 când se încheie derogarea la laptele neconform. În 2015 ai desfiinţarea cotelor de lapte şi automat tu trebuie să devii competitiv cu procesatorii din afara României, din Comunitatea Europeană”, a afirmat Dorin Cojocaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), citat de Agerpres.

Potrivit şefului APRIL, singurii care ar avea de suferit de pe urma acestei sistări ar putea fi fermierii şi salariaţii din zona Clujului.

„Brandul rămâne, deci acesta nu va fi afectat. Târgu Mureş e tot în inima Ardealului, iar Napolact poate vinde în continuare lapte din inima Ardealului. Pe de altă parte, e posibil să fie afectaţi fermierii din zona Clujului pentru că nu ştiu, sincer, dacă ei şi-au făcut o strategie şi pe colectarea de lapte, adică să nu mai ia lapte din zonă. Dacă nu mai iau lapte din zona Clujului, atunci scade cererea, scade preţul. Mă gândesc că, după 2015, va veni şi lapte ieftin din zona Ungariei, mai ales din zona de graniţă – Satu Mare, Bihor, Cluj, Arad – dar o să vină şi produs finit mai ieftin. Toată lumea îşi face o strategie pentru 2015 şi consider că închiderea capacităţii de la Cluj-Napoca face parte din această strategie, plus reducerea costurilor de producţie pentru că au scăzut vânzările cu 4-5% pe an, din 2000 încoace”, a explicat Dorin Cojocaru.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde