China, interesată de investiţii în agricultura românească

| Actualitate, Extern | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

China vrea să-şi extindă relaţiile comerciale în Europa de Est, prin proiecte de mai multe miliarde de euro, incluzând investiţii în energia eoliană şi în agricultura din România, titrează Financial Times, consultat de Mediafax.

Mai multe companii chineze au discutat în această lună cu guvernul României, interesat în a atrage investiţii. Astfel, China Development Bank a promis sprijin substanţial pentru dezvoltarea energiei eoliene. Alte companii au în vedere investiţii în sectorul agricol şi de minerit.

“Chinezii sunt pe cale să treacă Dunărea, nu cu tancuri sau propagandă comunistă, ci cu o ofensivă de farmec şi bani. Avansul este motivat comercial, iar sprijinul economic s-ar putea dovedi o binecuvântare pentru economiile slabite din regiune”, notează Financial Times (FT).

Criza financiară a impulsionat diplomaţia chineză economică, iar Beijingul a folosit Expoziţia 2010 de la Shanghai pentru a promova extinderea relaţiilor cu noi parteneri europeni.

China devine o lumină călăuzitoare din punct de vedere economic pentru guvernele de la periferia Europei, potrivit publicaţiei.

China vede Europa de Est ca pe un cap de pod important. Ministerul de Comerţ a stabilit principii pentru noi centre de penetrare a pieţei locale prin care poate ocoli restricţiile comerciale ale Uniunii Europene (UE). Statele est-europene consideră binevenită şansa de a atrage China, în special pentru investiţii în distribuţie, construcţii, servicii publice, minerit şi agricultură, îndepărtând-o de Asia şi Africa.

Forţa comercială a Chinei poate crea oportunităţi importante pentru dezvoltarea Europei de Est. În aceste condiţii, Bruxellesul ar trebui să-şi evidenţieze politicile economice pentru a consolida influenţa în zonele periferice, în loc să încerce excluderea statului asiatic. Pe de altă parte, prezenţa în creştere a Chinei va face tot mai dificil pentru UE să atingă propriile obiective regionale. Cu cât va persista mai mult criza economică din Europa, cu atât mai disperată va deveni elita politică să caute afaceri în Est, subliniază FT.

  1. un agricultor - 29-6-2010, 17:54

    Cred ca trebuie sa incepem sa invatam limba chineza,pina nu este prea tirziu.Pina la urma sa ne conduca ei daca noi nu suntem capabili.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde