China, interesată de investiţii în agricultura românească

| Actualitate, Extern | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

China vrea să-şi extindă relaţiile comerciale în Europa de Est, prin proiecte de mai multe miliarde de euro, incluzând investiţii în energia eoliană şi în agricultura din România, titrează Financial Times, consultat de Mediafax.

Mai multe companii chineze au discutat în această lună cu guvernul României, interesat în a atrage investiţii. Astfel, China Development Bank a promis sprijin substanţial pentru dezvoltarea energiei eoliene. Alte companii au în vedere investiţii în sectorul agricol şi de minerit.

“Chinezii sunt pe cale să treacă Dunărea, nu cu tancuri sau propagandă comunistă, ci cu o ofensivă de farmec şi bani. Avansul este motivat comercial, iar sprijinul economic s-ar putea dovedi o binecuvântare pentru economiile slabite din regiune”, notează Financial Times (FT).

Criza financiară a impulsionat diplomaţia chineză economică, iar Beijingul a folosit Expoziţia 2010 de la Shanghai pentru a promova extinderea relaţiilor cu noi parteneri europeni.

China devine o lumină călăuzitoare din punct de vedere economic pentru guvernele de la periferia Europei, potrivit publicaţiei.

China vede Europa de Est ca pe un cap de pod important. Ministerul de Comerţ a stabilit principii pentru noi centre de penetrare a pieţei locale prin care poate ocoli restricţiile comerciale ale Uniunii Europene (UE). Statele est-europene consideră binevenită şansa de a atrage China, în special pentru investiţii în distribuţie, construcţii, servicii publice, minerit şi agricultură, îndepărtând-o de Asia şi Africa.

Forţa comercială a Chinei poate crea oportunităţi importante pentru dezvoltarea Europei de Est. În aceste condiţii, Bruxellesul ar trebui să-şi evidenţieze politicile economice pentru a consolida influenţa în zonele periferice, în loc să încerce excluderea statului asiatic. Pe de altă parte, prezenţa în creştere a Chinei va face tot mai dificil pentru UE să atingă propriile obiective regionale. Cu cât va persista mai mult criza economică din Europa, cu atât mai disperată va deveni elita politică să caute afaceri în Est, subliniază FT.

  1. un agricultor - 29-6-2010, 17:54

    Cred ca trebuie sa incepem sa invatam limba chineza,pina nu este prea tirziu.Pina la urma sa ne conduca ei daca noi nu suntem capabili.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde