China: Încă un transport de lapte praf contaminat cu melamină

| Actualitate, Extern | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

Autoritatile chineze au confiscat 38 tone de lapte praf contaminat cu melamina intr-un nou episod al scandalului de acum doi ani. Laptele praf era contaminat cu acelasi aditiv toxic care a ucis si/sau imbolnavit zeci sau sute de mii de copii mici si nou-nascuti in scandalul laptelui contaminat din 2008.

Rapoartele oficiale publicate recent atesta încapatânarea si coruptia producatorilor chinezi, care nu reusesc sa indeplineasca obligatii elementare de siguranta alimentara.

Probele de lapte praf gasite în nord-vestul Chinei, in provinciile Gansu si Qinghai au aratat un nivel de melamina de pâna la 500 de ori mai mult decat limita permisa. Agentul contaminant a aparut de asemenea, în nord-estul tarii, a declarat un raport al agentiei de stiri Xinhua vineri.

In 2008, compania gigant Sanlu a ajuns la faliment dupa ce o ancheta a descoperit ca laptele sau era contaminat cu melamina pentru a-i maslui continutul proteic la analize.

Din cauza coruptiei endemice din China, laptele era mai intai indoit cu apa si mai apoi i se adauga melamina, pentru a-i creste artificial cotinutul de proteina.

Totusi melamina este toxica, si a cauzat un numar record de cazuri de imbolnaviri ale micilor consumatori. Efectele adverse includ varsaturi, dureri de cap, blocaje renale si chiar distrugerea sistemului renal. Cifrele oficiale ale contaminarii sunt mult mai mici decat realitatea, dar analistii considera ca intre 100 de mii si 300 de mii de copii au fost imbolnaviti in China.

Ancheta privind contaminarea cu melamina a fost musamalizata de coruptia si birocratia statului chinez, si abia in august 2008, la sase luni de la aparitia unui numar imens de cazuri, si dupa interventii la primul minustru neo-zeelandez, scandalul a captat atentia mass media internationala.

Gigantul de lactate din Noua Zeelanda – Fonterra – a fost cel de-al doilea mare actionar al Sanlu.

Dupa indelungi tergiversari si musamalizari, auroritatile de la Beijing au executat doi oameni în noiembrie anul trecut pentru rolul lor în scandalul laptelui contaminat.

Raportul Xinhua nu a precizat noi decese sau boli cauzate de cele mai recente loturi de produse lactate toxice.

Politia a cautat sursa laptelui praf contaminat descoperit in provincia Gansu, ajungand la o fabrica de produse lactate din provincia vecina Qinghai. Compania cumparase pulbere de melamina din alta parte si o pastra într-un sat de lânga fabrica. Politia a confiscat 38 tone de „lapte praf cu probleme”, a declarat Xinhua.

„Testele au aratat niveluri de melamina de 500 de ori peste nivelul acceptat”, a afirmat raportul.

Comerciantii au cumparat lapte contaminat din provincia Hebei, iar unele dintre ele erau probabil loturi menite distrugerii dupa scandalul 2008, a declarat Xinhua.

Melamina poate provoca pietre la rinichi, si este folosita pentru a face material plastic, îngrasaminte si beton. Continutul sau ridicat de azot permite nivelurilor de proteine sa para mai mari atunci când este adaugat la lapte sau hrana pentru animale, lucru care permite operatorilor economici sa masluiasca produsele respective.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde