Cerere scăzută pentru carnea de miel; preţuri mai mari cu 20 de procente în 2011

| Actualitate | de

Etichete: , , ,

fermier-roman-dezamagireCererea pentru carnea de miel scade de la an la an, din cauza puterii reduse de cumpărare a românilor, cu toate acestea oferta crescătorilor autohtoni pentru Sărbătorile Pascale va fi de circa 3 milioane de miei şi iezi în aceste an, iar preţul, cu circa 20% mai mare decât anul trecut.

”Avem, la ora actuală, o ofertă serioasă şi absolut normală de carne de miel pe piaţa românească. Nu există o criză de ofertă, chiar dacă cererea depinde foarte mult de situaţia economică şi de puterea de cumpărare a românilor. Nu îl pot obliga pe producătorul agricol să se sacrifice, pentru că nu merge bine economia în anumite sectoare. Nu cred că producătorul este vinovat de ceea ce înseamnă costul vieţii în România, deoarece şi el suportă nişte costuri mari de producţie”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Acesta consideră că preţul cărnii de miel în această perioadă este diferit de la o zonă la alta şi depinde şi de momentul în care este cumpărată carnea de miel.

Dacă anul trecut, la producător, carnea de miel în carcasă avea un preţ de 15,1 lei pe kilogram, anul acesta acesta este cu 30 de procente mai ridicat, din cauza costului ridicat al furajelor. Potrivit datelor MADR, costul de producţie a ajuns în 2011 la 210 lei /cap, la o greutate de 21 kg viu, ceea ce a condus la un preţ de producător de 20 lei/kg carne carcasă, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, când s-a înregistrat un preţ de 15,1 lei/kg carne carcasă.

De asemenea, pentru mieii în viu, preţurile au crescut cu circa 18-20 de procente în 2011, de la 8,5-9 lei anul trecut, la 11 lei pe kilogram anul acesta, unii ciobani fiind hotărâţi să nu lase preţul mai jos de 15 lei pe kg în viu şi 25 de lei pe kg în carcasă, cât reprezintă de altfel preţul obţinut la export, respectiv între 5-7 euro/kg.

Ministrul Agriculturii consideră că exportul de miei româneşti pe piaţa internaţională este un lucru bun, în această perioadă, mai ales că sectorul de creştere a ovinelor şi caprinelor a fost unul performant în 2010.

Pe de altă parte, preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine (PACERO), Mihai Dumitriu, a menţionat că exportul de ovine înregistrează o cădere semnificativă din cauza preţurilor mari practicate de crescătorii români, mulţi clienţi din ţări precum Franţa sau Grecia considerând că preţurile sunt mult prea ridicate. Anual ajungeau pe piaţa externă în jur de 2,5-3 milioane de capete de ovine.

Potrivit datelor MADR, în 2010, exportul de ovine şi caprine vii a ocupat un loc fruntaş în balanţa comercială a României, totalizând 44.742 tone, cu încasări de peste 86,6 milioane euro. În ceea ce priveşte vânzările pe piaţa internaţională de carne de miel proaspătă sau refrigerată, Iordania, Italia, Croaţia şi Grecia au fost principalele ţări care au cumpărat de pe piaţa autohtonă, încasările totalizând circa 15 milioane de euro în 2011 numai din aceste ţări. În schimb, cele mai mari importuri de carne de miel, în 2010, au provenit din Australia, Germania sau Franţa, dar în cantităţi de câteva ori mai mici decât exporturile.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde