Ce s-a discutat duminică la Viața Satului, ediție la care invitați au fost ministrul Daniel Constantin și premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta și ministrul agriculturii, Daniel Constantin, au fost invitați duminică la emisiunea Viața Satului realizată de postul național de televiziune. Iată ce s-a discutat duminică la emisiune:
Realizator: Bună ziua. Bine ne-am găsit. Aţi văzut un reportaj de la Târgul Agraria, cel mai mare târg de agricultură din Transilvania – a făcut 20 de ani Târgul Agraria. Să ştiţi că am primit absolut toate scrisorile, mail-urile şi telefoanele dumneavoastră, în care ne rugaţi, ne cereaţi să realizăm o emisiune despre agricultură şi cu primul-ministru. Astăzi se întâmplă, îi avem invitaţi alături, în platoul nostru, pe primul-ministru al României, domnul Victor Ponta. Bună ziua, bine aţi venit.
Victor Ponta: Bună ziua şi mulţumesc de invitaţie. Cred că trebuia să vin mai des la dumneavoastră. L-am lăsat doar pe ministrul Agriculturii.
Realizator: Poate este un început. Şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, bună ziua, bine aţi venit.
Daniel Constantin: Bună dimineaţa, bine v-am regăsit.
Realizator: Este o premieră şi pentru emisiunea noastră. La emisiunea „Viaţa satului” au fost, de-a lungul timpului, din ’90, toţi preşedinţii României, dar o singură dată înainte de 2000 a fost primul ministru Radu Vasile, zece sau 20 de minute. Cel puţin pentru noi este o premieră prezenţa dumneavoastră la emisiune.
Victor Ponta: Sper să devină un obicei pentru toţi prim-miniştrii ai României, să vină cât mai des la dumneavoastră la emisiune.
Realizator: Noi ne dorim, pentru că, prin acţiunile pe care le-aţi făcut, este prima dată când noi constatăm, cei din presă, constată şi agricultorii că există un sprijin real, nu numai declarativ pentru agricultori; este prima dată din ’90 când se întâmplă acest lucru. Pe baza acestui sprijin pe care dumneavoastră îl acordaţi agriculturii, ca şef al Guvernului, aş vrea să vă citesc ce spune un studiu: „din 100 de români 92 consideră că agricultura şi zonele rurale reprezintă subiecte importante pentru viitorul lor”. Ei, dacă 92 de români dintr-o sută…
Victor Ponta: Pe bună dreptate.
Realizator: … au aşteptarea asta, înseamnă că şi greutatea sau – cum să vă spun? – ceea ce doriţi să faceţi este foarte important. Ce vrem să construim cu agricultura pe o asemenea aşteptare imensă, dacă din 100 de oameni 92 văd viitorul lor în agricultură?
Victor Ponta: Domnule Gherghescu, în primul rând, un ministru al Agriculturii, oricât de bun e – iar eu sunt foarte mulţumit de ministrul agriculturii, care e chiar de la începutul guvernării, din mai 2012, fără un sprijin al premierului, al Ministerului de Finanţe, al Ministerului Fondurilor Europene – foarte greu reuşeşte să-şi ducă la bun sfârşit proiectele. Eu am înţeles un lucru, chiar dacă nu sunt de specialitate, însă am acasă un fost ministru al agriculturii, domnul Sârbu, iar soţia mea este membră în Comisia de agricultură şi cel puţin cu agricultura tradiţională, produsele tradiţionale, are grijă măcar în fiecare zi să mă bată la cap. Am înţeles că România a trecut, în ultimii ani, prin ceea ce eu aş spune o ruşine naţională. Să fim o ţară atât de bogată şi să importăm mai multă mâncare decât /…/
Realizator: Ştiţi ce spun străinii care fac agricultură în România? M-am întâlnit cu ei şi aproape toţi au spus: „Aveţi totul sub picioare”.
Victor Ponta: Aveam mai puţin mintea, ştiţi cum spune românul: aveam mai puţin mintea şi dorinţa. Şi faptul că în 2012 am spus: „aşa ceva nu se poate”. Avem – slavă Domnului! -, ne-a dat Dumnezeu şi pământuri, ne-a dat şi apă, ne-a dat şi oameni care ştiu să lucreze şi să nu folosim aceste daruri de la Dumnezeu e o uriaşă greşeală. Am spus: agricultura, ca şi energia, sunt două domenii fundamentale, fără de care oamenii nu pot să trăiască; ne trebuie mâncare, ne trebuie căldură sau curent electric. Şi am pornit un program pe care acum îl avem în desfăşurare. Niciun program nu dă roade într-un singur an, e ca şi la agricultură, trebuie avută o continuitate. Şi am spus: „hai să vedem de ce are nevoie agricultura”. În primul rând, are nevoie – şi mi-a zis domnul ministru de la început – are nevoie când sunt situaţii dificile… În 2012, cum am preluat guvernarea a fost secetă şi primul lucru, am alocat cred că vreo sută de milioane de euro ca să ajutăm pe cei care erau cei mai afectaţi de secetă. Aveau nevoie să primească subvenţiile la timp şi nu reuşea singur domnul ministru să-i convingă pe cei de la finanţe: „hai să dăm banii înainte, hai să dăm banii când au nevoie oamenii; nu-i lăsăm din banii lor, pe care nu îi prea au, să facă lucrările, după care le dăm noi mai târziu”. În al treilea rând, haideţi să vedem de ce au nevoie producătorii ca să poată să producă la standardele cerute. Ce facem cu alimentele pe care le producem? Am muncit foarte mult pe partea de relaţii internaţionale ca România să-şi deschidă nişte pieţe uriaşe – China. Noi n-o să putem în o sută de ani să producem cât poate să consume China.
Realizator: Domnule prim-ministru…
Victor Ponta: Acestea au fost nişte lucruri pe care eu le-am înţeles ca prim-ministru şi de câte ori ministrul Agriculturii a venit şi a spus că au nevoie agricultorii de următoarele lucruri, m-am dus la Ministerul de Finanţe, am luat fonduri europene, la Ministerul de Externe – când era vorba de pieţe şi am reuşit anul trecut, şi cu asta închei, prima dată după 20 de ani să exportăm mai mute alimente decât să importăm….
Realizator: E un început.
Victor Ponta: E un început, da.
Realizator: Nu e la cât trebuie, e un început.
Victor Ponta: Nu, nu, potenţialul e foarte…
Realizator: Noi am exportat de 5 miliarde de euro. Irlanda, o ţară mai mică… Irlanda, de 10 miliarde.
Daniel Constantin: Ce e important, domnul Gherghescu, este că acest trend continuă. Să ştiţi…
Realizator: E adevărat.
Daniel Constantin: Avem datele pe primele două luni din 2014 şi chiar sunt mai bune decât primele luni din 2013, care oricum au fost peste ceea ce…
Realizator: Pentru mine toate aceste măsuri dau un semnal foarte important şi nu numai semnalul, se vede şi rezultatul, agricultura este o afacere, oamenii au început să aibă încredere că se poate face o afacere în agricultură, se poate trăi. Vă propun următorul exerciţiu, în timpul pe care îl avem. Să facem un exerciţiu de imagine, să construim nişte ferme, discutând despre cum le construim, să creştem fermele şi să le ducem la piaţă şi în acest exerciţiu am întrebările venite de la oameni şi problemele pe care ni le-au ridicat şi pe care vi le supun atenţiei. Aţi spus, ca bază de lucru am luat programul dumneavoastră de guvernare pe agricultură şi acolo, printre altele, aţi spus că dezvoltarea zootehniei, trebuie dezvoltată zootehnia şi creşterea ponderii acesteia în totalul producţiei agricole – este o prioritate pentru dumneavoastră. Aş vrea să vedem mai întâi pentru că acest sector nu se poate dezvolta fără bani, aş vrea să vedem mai întâi – îi rog pe colegii din regie – avem câteva informaţii legate de subvenţia, nivelul real al subvenţiei, cu cât rămâne agricultorul după ce îşi plăteşte toate dările la stat. Vă rog frumos, o să-l comentăm puţin. Iată, valoarea reală a subvenţiilor, adică ce înseamnă? Totalul subvenţiilor din care se scad taxele şi impozite, 8.000 si ceva pentru cultura mare de 8.400 de euro, 4.200 pentru o fermă de păsări, o exploataţie viticolă, 2.680 de euro şi o fermă de vaci pentru lapte 1.000 şi ceva de euro, o medie de 1.080 de euro.
Daniel Constantin: Comparativ cu Bulgaria, care are 6.000 şi ceva de euro, şi Ungaria 14.000 de euro. Acolo, în Ungaria există o plată pe fermă de fapt. Este adevărat că se contrabalansează, dacă vreţi, pentru că agricultorii din România dau înapoi la stat numai 21% din subvenţii, faţă de Suedia, 50%, Germania 43%, Bulgaria este în faţa noastră cu doar 7% înapoiaţi statului. Să construim această fermă zootehnică. Oamenii au nevoie de sprijin. Ce sprijin acordaţi dumneavoastră când aţi spus că este prioritar acest sector în agricultură?
Daniel Constantin: Am plecat de la o realitate pe care sunt convins că şi dumneavoastră o cunoaşteţi foarte bine. Noi am avut şi am spus întotdeauna, principala sursă de finanţare: fondurile europene şi am reuşit, slavă Domnului, în ultimii ani să atragem fonduri europene importante, 2012 – 2,5 miliarde de euro; 2013 – 2,7 miliarde de euro şi acum sper să depăşim, să ajungem la aproape 3 miliarde de euro. Toate fondurile pe care le-am avut în exerciţiul 2007-2013 au mers cu prioritate către producţia zootehnică. Avem cifre pe care le amintea şi domnul prim-ministru, că am exportat foarte mult. Eu văd şi partea pozitivă, dar nu mă feresc niciodată să vorbesc şi de elementele negative, şi anume că exportăm foarte multă materie primă. Am fost pe primul loc…
Realizator: Practic, exportăm subvenţia până la urmă.
Daniel Constantin: Am fost pe primul loc în Europa la foarte multe produse în anul 2013, dar sigur, am şi exportat, pe cale de consecinţă, aceste produse. Obiectivul nostru este să nu mai exportăm materie primă, ci să ducem aceste produse pe care le obţinem în zona de zootehnie. Porumbul, de exemplu, a fost pe locul 2 în UE, deci un rezultat extraordinar, sigur că poate să intre foarte mult să dezvolte zootehnia. Fondurile europene, până acum, era o competiţie pe PNDR, pe Măsura 1.2.1 nu se făcea o diferenţă între ferme zootehnice şi ferme vegetale şi erau prioritare cele vegetale, care s-au dezvoltat mai mult.
Realizator: S-au dezvoltat în ultima vreme şi cu tehnică şi cu subvenţii, da.
Daniel Constantin: Şi primul exerciţiu pe care îl punem în practică, începând de marţi, când se deschide noul PNDR 2014-2020, este să avem sume diferite pentru fiecare categorie în parte. 50 de milioane de euro pentru vegetal, 50 de milioane de euro pentru produse zootehnice, să nu mai intre în competiţie şi să fie agricultura în dezavantaj. De altfel, pe viitorul PNDR, principiul integrării stă la baza tuturor proiectelor. Avem o fermă de producţie vegetală şi vrem să facem procesare, sigur că obţinem punctaj suplimentar pentru că aducem valoare adăugată. De aceea am spus că zootehnia este prioritară şi am mai plecat de la un lucru. Sigur că efectivele de animale au crescut foarte mult, la multe categorii, mai puţin la zona de bovine. Acolo ştim foarte bine că efectivele au scăzut şi atunci trebuie să facem tot posibilul fie prin fonduri europene, fie prin subvenţii de la bugetul de stat – şi anul acesta avem poate exemplul cel mai bun cum am schimbat modalitatea de schimbare a subvenţiei – astfel încât să ajutăm producătorii să crească efectivele, dar să crească şi producţia. Într-o competiţie… uitaţi, ne-aţi servit aici, cu lapte…
Realizator: M-am gândit că ar fi… este şi din respect pentru cei care ne aduc lapte în fiecare zi, că /…/ fermieri.
Daniel Constantin: Într-o competiţie a laptelui, care va fi probabil foarte prezentă începând din anul 2015, când se elimină cotele de lapte, când preţurile probabil că vor cunoaşte anumite fluctuaţii, noi trebuie să intervenim, şi în anul 2013 l-am rugat pe domnul prim-ministru să aprobe o hotărâre de Guvern prin care am schimbat modalitatea de sprijin a crescătorilor de bovine, şi vreau să vă spun că, dacă anul trecut subvenţia pe cap de animal era 500 de lei, după ce am găsit-o în 2012 la 410 lei pe cap, anul acesta primesc crescătorii între 730 şi 1300 de lei pe cap de animal. Acesta este sprijinul şi de aceea am pus zootehnia ca o prioritate în programul de guvernare.
Victor Ponta: Vreau doar să fac o adăugire, pentru că, dincolo de munca aceasta de zi cu zi a Ministerului Agriculturii, a specialiştilor din domeniu, pentru mine, la nivel de prim-ministru, este foarte important ca producţia, inclusiv în zona zootehnică, să se îndrepte nu doar spre România. În primul rând să fim competitivi, să nu mai importăm din alte ţări tot ceea ce consumăm în oraşele mari şi, în al doilea rând, să aibă nişte pieţe. Or, din acest punct de vedere, v-am spus faptul că anul trecut am reuşit să deblocăm pentru piaţa europeană exportul de carne de porc, nu?
Daniel Constantin: După şapte ani de zile.
Victor Ponta: După şapte ani de zile, în care, din diverse motive, nu se putea. Faptul că am deblocat, vorbeam cu domnul ministru înainte de emisiune, am deblocat piaţa chineză, inclusiv pentru partea de bovine, nu avem noi încă posibilitatea să exportăm cât şi-ar dori dânşii. Asta înseamnă, pentru orice fermier care investeşte, nu investeşte pentru un an, ci investeşte pentru cinci, pentru zece ani, faptul că ştie că, cu cât producem mai mult, are unde să vândă această producţie este…
Realizator: Predictibilitatea afacerii este foarte importantă.
Victor Ponta: Şi asta nu mai ţine de Ministerul Agriculturii, asta ţine de capacitatea noastră de a ne negocia relaţiile comerciale pe plan internaţional. Or, aici va fi de fapt viitorul de dezvoltare, nu doar piaţa internă, ci exportul.
Realizator: Politicile agricole economice sunt făcute la noi, sunt făcute de Ministerul Economiei. Nu ştiu dacă era un semn de la…
Victor Ponta: Nu, în primul rând, pe zonă de agricultură este Ministerul Agriculturii…
Realizator: … de la fermieri…
Victor Ponta: … unde negociem acordurile comerciale.
Realizator: … cum se întâmplă în Franţa, acolo sunt făcute de Ministerul Agriculturii politicile agricole…
Daniel Constantin: Da. Îmi cer scuze, fac şi eu o paranteză, dacă îmi permiteţi.
Realizator: Numai puţin, şi ministrul Agriculturii este vicepremier, jumătate este rezolvată, că sunteţi vicepremier.
Victor Ponta: Este şi la noi.
Daniel Constantin: Vroiam să fac o paranteză, cât de mult înseamnă pieţele de desfacere, pentru că în România vorbeam de producţii record în 2012. Acestea sunt cifrele mari: producţiile record din 2012, balanţa comercială, faptul că nu mai avem terenurile lucrate, dar, sigur, ce facem de acum înainte, pentru că asigurăm, şi ăsta este obiectivul nostru, să avem…
Realizator: Moldova cum se situează?
Daniel Constantin: Ajungem şi la Moldova imediat. Să avem un nivel de producţie constant şi după aceea să încercăm să le oferim fermierilor prețuri corecte. Ca să avem preţuri corecte, trebuie să avem mai multe oportunităţi, pieţe de desfacere și este un element pe care l-am subliniat când ne uitam pe balanţa comercială, faptul că pe pieţele terţe a crescut foarte mult comerţul în anul 2013.
Realizator: China, Asia.
Victor Ponta: Acolo unde, cu o populaţie uriaşă şi cu o producţie agricolă mică, România va putea să exporte încă 100 de ani de acum încolo. Piaţa din Europa, avem competitori puternici şi atunci sigur că este mai dificil.
Realizator: Este adevărat, ei fac agricultură într-un sistem capitalist de o sută de ani aproape.
Victor Ponta: Da.
Realizator: Dar urmează să fie…
Daniel Constantin: De Republica Moldova, întrebaţi…
Realizator: Republica Moldova şi, pe urmă, trecem şi oceanul.
Daniel Constantin: În Republica Moldova vreau să vă spun că, sigur, noi suntem foarte atenţi şi suntem dispuşi să facem câteva concesii. Chiar acum două zile, după o discuţie pe care domnul prim-ministru Ponta a avut-o cu domnul prim-ministru Leancă, acum două săptămâni, dacă nu mă înşel, în Moldova a fost o solicitare la Comisia Europeană de a mări contingentul de produse din Republica Moldova către România.
Victor Ponta: În special, mere. Eu, aici, din păcate, este o chestie şi politică, pentru că Moldova se gândeşte că va avea repercursiuni din partea Rusiei. Nu va mai putea să exporte mere. De exemplu, mi-au explicat, şi atunci am considerat că este de datoria nu doar a României, ci a Uniunii Europene, să ne deschidem piaţa pentru produsele din Moldova, ca să nu îi lăsăm, ştiţi cum, le închide Rusia…
Realizator: Şi-n dreapta, şi-n stânga.
Victor Ponta: … într-o parte, şi noi în partea cealaltă. Nu va fi un efect mare pentru Europa în ansamblu, însă, pentru Moldova este esenţial şi pentru producătorii de acolo. Eu vreau ca în câțiva ani de acum încolo, producătorii de pe ambele maluri ale Prutului, să aibă aceleaşi condiţii şi să nu fie un şoc atunci când vor trebui să respecte şi ei toate standardele europene, aşa cum a fost pentru români. Eu ştiu că pentru români în 2007 – 2008 a fost foarte greu şi…
Realizator: Foarte greu, a costat foarte mult…
Victor Ponta: … dacă-s fraţii noştri, mai bine îi învăţăm din timp…
Realizator: … şi competiţia nu este în regulă.
Victor Ponta: Ştiţi cum este…
Realizator: Este adevărat, să înveţe, da, din…
Victor Ponta: Dacă pot să înveţe din ce am suferit noi, este foarte bine.
Realizator: Foarte pe scurt, domnule ministru, pentru sprijinirea fermelor zootehnice, foarte importantă este şi sprijinirea geneticii. Dacă aveţi ceva în vedere, foarte pe scurt, vă rog. România cheltuieşte 200 de milioane de euro anual ca să cumpere purcei din altă parte. Poate a venit vremea, dacă tot sprijiniţi acest sector, să îi producem noi, să fie aici.
Daniel Constantin: Sunt două elemente. Un sprijin de la bugetul de stat, pe care îl avem exact pentru genetică, pentru conservarea raselor şi pentru tot ce înseamnă îmbunătăţirea calităţii genetice iar pe de altă parte, faptul că am vorbit de dezvoltarea de ferme, şi mă uit la industria alimentară, care a adus un coeficient important din PIB. Dar am recunoscut de fiecare dată, am importat şi încă importăm foarte multă materie primă, cel puţin pe zona de procesare, şi atunci trebuie să ne uităm de ce importăm, pentru că nu avem suficientă producţie în România. Dar mergem mai departe pe lanţ, nu avem suficiente ferme de producţie, suficiente ferme de reproducţie şi atunci investim foarte mult
Realizator: Au fost neglijate o perioadă lungă de timp.
Daniel Constantin: Exact, despre asta este vorba, pentru că avem resurse în România, avem cu ce, uitaţi, bază furajeră, avem cu ce să creştem.
Realizator: Este şi o cerinţă a partenerului chinez, din câte ştiu, vrea să importe animale de la noi, dar a pus condiţia să fie, genetica nu contează de unde este luată, dar să fie născuţi aici, în România.
Daniel Constantin: Este şi o condiţie a noastră, să ştiţi, suplimentară şi am spus: da, vindem în China…
Realizator: Este important, din punct de vedere al afacerilor este important pentru fermierii noştri
Victor Ponta: Aici, pe plan internaţional, este şi un pic de politică, pentru că acum o mare companie chineză a cumpărat o companie americană care are şi producţie la Timişoara, Smithfield Foods, nu am vrut să dau eu numele…
Realizator: Da, este cea mai mare din lume.
Victor Ponta: … şi în acel moment, când au venit la discuţii cu noi, am zis, domnule, cum importaţi din România? Staţi, mai verificăm o dată şi uite ne-au deblocat. Sigur că sunt şi nişte lucruri cumva în spatele camerelor de luat vederi, dar important este următorul lucru: dacă România şi-a deblocat piaţa de export pentru China, mai spun o dată, nu o să putem noi produce în o sută de ani cât consumă ei într-o lună şi este important acest lucru.
Realizator: Sper să se întâmple, să vedem rezultatele. La construcţia aceasta teoretică pe care o facem pentru această fermă, pentru zootehnie, prin discuţiile pe care le avem astăzi, un segment extrem de important îl reprezintă tinerii, ferma de familie şi tinerii. Dacă ele sunt legate prin ce ne oferă Politica Agricolă Comună, prin ce v-aţi gândit dumneavoastră la nivel de minister şi prin sprijinul guvernului, ar trebui să ducă la nişte paşi foarte importanţi. Cred că în România avem cea mai pregătită generaţie tânără, în primul rând, generaţie tânără, dovadă: dumneavoastră la conducerea ministerului şi la conducerea guvernului sunteţi oameni tineri. Şi avem cea mai pregătită generaţie tânără pentru afaceri. Au lucrat în afară, s-au întors în România, ştiu ce înseamnă afacerile, ştiu ce înseamnă relaţia cu autorităţile, ştiu să îşi ceară drepturile, ştiu să facă meserie, ştiu să facă agricultură. Noi avem exemple în emisiune foarte multe. Ce facem pentru aceşti tineri, pentru că, dacă forţa aceasta nu este coagulată şi nu este pusă într-o direcţie din punct de vedere al normelor legale ş.a.m.d., al deciziilor dumneavoastră, o să se piardă, o să îşi îngroape banii în maşini, în case şi atât.
Daniel Constantin: Eu vreau să vă spun un lucru: am fost în aceste săptămâni, înainte de campanie, pentru că nu am vrut să intrăm în campanie, să vorbim de Politica Agricolă Comună, de PNDR, am fost în foarte multe zone din ţară şi am discutat, am promovat oportunităţile pe care le oferă PNDR 2014-2020. Cele mai bune discuţii le-am avut în universităţi. Am fost la ASE la Bucureşti, la Universitatea Transilvania din Braşov, în mai multe locuri prin ţară şi de aici am tras o concluzie, că, după ce se încheie perioada de campanie, eu cel puţin voi merge, pentru că anul 2014 este foarte important din punct de vedere al diseminării informaţiilor, voi merge în toate universităţile de stat din România să discut cu tinerii, pentru că tinerii sunt în căutare de oportunităţi, fie de locuri de muncă, fie de afaceri şi cele mai multe oportunităţi, cred eu, le avem de acum înainte în aceste segmente.
Realizator: Dar nişte instrumente pe care să le folosească la nivel local, la nivel judeţean.
Daniel Constantin: Ajung şi la instrumente.
Realizator: Să facă afacerile mai uşor, să facă hârtiile mai repede ş.a.m.d. Adică ei solicită o relaxare a sistemului în care vor să facă afaceri.
Daniel Constantin: Uitaţi, săptămâna viitoare lansăm pe PNDR-ul 2014-2020. Domnul prim-ministru este invitat, din prima zi în care primim deja proiecte, marţi, pe 20, la minister, tocmai pentru a prezenta modalităţile în care vrem să relaxăm primirea de proiecte în viitorul program. Sigur că se face un pas acum, pe 20, dar nu este pasul decisiv. În toamnă, când se va aproba şi PNDR-ul în ansamblu, vor fi mai multe lucruri care au fost simplificate în beneficiul tinerilor. Dar eu vreau să vă spun un lucru: tinerii, 2007 – 2013, 13.000 de tineri au semnat deja contracte; 2014-2020, încă 7.000 de tineri se vor instala cu sume între 50.000-60.000 de euro sută la sută nerambursabile. Acestea sunt o parte doar din oportunităţi, nu mai vorbesc de ferma de familie, care reprezintă o prioritate, o consolidare practic a clasei de mijloc. Sunt convins că o vor face tinerii. Mă uitam pe statistici, în fiecare judeţ când merg am o statistică: câte proiecte s-au aprobat prin PNDR, câţi din cei care sunt beneficiari sunt tineri, câte sunt femei ş.a.m.d. Vreau să vă spun că majoritatea proiectelor per ferme de familie sunt făcute de către tineri, şi nu numai pe ferme de familie, şi pe măsura 1.21, pe tot. Există o dorinţă foarte mare a lor de a dezvolta afaceri în agricultură.
Realizator: Ferma de familie trebuie coroborată, dacă vreţi, şi cu dezvoltarea rurală, pentru că nu o să stea nicun tânăr să se ducă la ţară să îşi facă ferma de familie dacă nu are un drum cât de cât, nu neapărat asfaltat, dacă nu are net, dacă nu are un cămin cultural, dacă nu are ceva. Aţi văzut, cu siguranţă, când aţi fost prin ţară, sunt comune care sunt întinse de-a lungul şoselei, stau la poartă până pe seara, se mai duc pe la turci, nu se întâmplă nimic, nu au ce face. Or, repet, nişte tineri care au şi văzut cum se trăieşte în Vest, care au muncit în Vest şi care vor să facă o afacere, trebuie să regăsească ceva în sat. Printre alte priorităţi pe care le-aţi avut, a fost dezvoltarea rurală. Ce le spuneţi?
Victor Ponta: Bun. Aici sunt două tipuri de finanţări. Şi am încercat, pe de o parte, apropo de asta, am văzut astăzi de dimineaţă o analiză care ne critica pe noi, guvernul, că de ce din fondurile europene care sunt alocate României, 2014 – 2020, sunt aşa de mulţi de bani pentru agricultură şi nu sunt mai mulţi pentru celelalte domenii. Mie mi se pare că sunt puţini…
Realizator: Are cel mai mare buget…
Victor Ponta: Pe lângă faptul că are cel mai mare buget, că este cel mai mare potenţial nefolosit al României, eu cred că, spre deosebite de IT, de alte zone, de zona industrială, în agricultură s-a investit cel mai puţin în ultimii 20 de ani şi are cel mai mare potenţial de creştere. Dar eu zic că tot sunt puţini şi acum.
Realizator: Nevoile sunt mari.
Victor Ponta: Pentru că, dincolo de plăţile directe, care au crescut şi cresc în fiecare an, tot mai avem până să ajungem la nivelul Franţei sau altor ţări vechi europene. Avem o parte pentru dezvoltarea satului românesc, o parte din programul naţional de dezvoltare rurală şi, în partea cealaltă, pe Programul Operaţional Regional, la Fonduri Structurale. Aici, în fiecare judeţ în care am fost cu dl ministru al Agriculturii şi cu ministrul Dezvoltării Regionale, de fiecare dată am vorbit cu primarii, cu autorităţile locale, dle, aveţi nevoie de un drum, aveţi nevoie de canalizare, sau aveţi nevoie de gaze, hai să vedem ce putem face din PNDR, ce putem să facem din Programul Operaţional Regional, ce nu, din bugetul naţional. Practic, în acest moment cred că sunt foarte puţine comune în România care să nu aibă cel puţin un program, fie pe PNDR, fie pe POR, fie pe buget. Acum important este să fim mult mai bine pregătiţi decât am fost în 2007, să accesăm programele chiar de la început şi s-ar putea ca până în 2016 să şi terminăm toţi banii, dacă ne mişcăm aşa.
Realizator: Important este să fie puse şi într-o relaţie, dle prim-ministru. Sunt zone în România, zic mult zone , sunt comune în România care au primit bani, nu ne interesează pe ce fel de criterii, important este că i-au primit, un primar de acolo a tras asfalt, a tras gaze, a tras tot, dar el nu se leagă cu nimic, nu este…
Victor Ponta: A primit bani să facă o pârtie sau un parc la ţară. Or, acolo avea nevoie de drum.
Realizator: Bun. De acord, să zicem că acolo se mai leagă cu ceva, dar sunt sate care nu sunt conexate cu nimic. Pentru omul ăla poate este bine, când iese din curte şi vede asfalt, ţăranul ăla simte ceva, s-a întâmplat ceva pozitiv şi pentru el. Dar, în rest, nu are nicio legătură cu alte drumuri. Asta m-au rugat oamenii să vă aduc la cunoştinţă, ca, dacă se lucrează în continuare la această dezvoltare, să fie pusă într-o conexiune, să existe, să funcţioneze până la urmă şi să nu fie bani aruncaţi. Mai mult, de curând…
Victor Ponta: Şi să aibă o legătură, de ce faci acolo drum, la ce să se dezvolte satul.
Realizator: Exact. Să ai o perspectivă.
Victor Ponta: Se dezvoltă însă culturile din zonă. Însă aici voiam să spun. Merg foarte mult în ţară, cum mergeţi şi dumneavoastră, faptul că nu mai există… Țin minte, acum câţiva ani, chiar când făceam programul de guvernare, cineva venea şi ne spunea: dle, vedeţi, să nu mai plătiţi subvenţii, să impozitaţi suplimentar terenurile nelucrate, era o problemă foarte mare, aveam mii de hectare, sute de mii de hectare nelucrate, 3 milioane. Acum, anul acesta, când întrebam: dle, cum stăm la APIA, s-a lucrat, sau cerut subvenţii, practic, nu mai există această problemă în România. Cred că este semul cel mai bun de însănătoşire. Oriunde mergi în România vezi pământurile cultivate.
Realizator: Cum vă spuneam mai devreme, şi-au dat seama că se poate face o afacere, se poate câştiga din agricultură.
Victor Ponta: Este o schimbare radicală a României, să ştiţi.
Realizator: Indiferent de nivel, este adevărat.
Victor Ponta: Între milioane de hectare pârloagă, unde nu se ducea nimeni,şi faptul că acum fiecare bucăţică este cultivată, ăsta este cel mai bun semn de însănătoşire. Nu este neapărat meritul guvernului, este meritul României, oamenii muncesc mai mult, sincer,şi mai bine decât o făceau înainte şi, exact cum spuneţi dumneavoastră , îşi dau seama că din agricultură se poate din nou să se trăiască. Cel mai important lucru – nu mai sunt doar bătrânii care lucrează – faptul că vin tineri şi i-am cerut dlui ministru cât mai multe programe şi la PNDR, şi la agricultură, noi am făcut pentru schemele de minimis, am fost cu Ministerul Economiei şi am dat vreo 50 de contracte sau 100 de contracte. Vreau să vă spun, din acestea, jumătate erau tineri care aveau firme de procesare a produselor agricole, sau a laptelui, sau a cărnii, ceea ce, de fapt, pe lanţ tot asta contează. Când ne-am dus şi am redus TVA la pâine…
Realizator: Ajungem şi la TVA. Staţi, nu o luaţi înainte.
Victor Ponta: Nu, nu, staţi un pic. Ne-am dus la procestori şi ne-au spus: dle, se simte faptul că nu mai este TVA 24%, că este 9%, nu că a dispărut evaziunea fiscală cu totul, dar oricum pe noi, cei cinstiţi, care facem afaceri cinstite, ne-aţi ajutat, că altfel ne dezavantajaţi faţă de cei care evazionau 24%. Deci, nu este o singură măsură care să rezolve tot, dar dacă pui 10 lucruri şi te ţii de ele…
Realizator: Tocmai asta vrem să le spunem oamenilor şi din Politica Agricolă Comună, din deciziile Ministerului şi ale dumneavoastră, dacă ele sunt legate, este posibil ca cineva care întruneşte cât mai multe condiţii şi dacă le comasează foarte bine, cum consultam, bun, iarăşi, o zonă de consultanţă, care ne lipseşte, ar putea să beneficieze foarte bine de bani.
Daniel Constantin: Aici eu vroiam să vă spun un singur lucru, exact în ideea pe care dumneavoastră aţi spus-o, trebuie să legăm dezvoltarea infrastructurii din mediul rural de ceva, de un potenţial pe care îl are zona. Până acum, în vechiul program, aveam un criteriu, care, sigur, a creat foarte multe nemulţumiri şi sunt convins că primarii care se uită astăzi la emisiunea noastră ştiu, şi anume: gradul de sărăcie. Ne-am dus cu infrastructura – canalizare, gaz ş.a.m.d. – în comune unde nu exista o forţă, nu exista o perspectivă de creare de locuri de muncă. Primul ministru mi-a cerut un singur lucru, să nu mai avem astfel de criterii, care sunt interpretabile.
Victor Ponta: Subiective, de fapt. Au fost şi interpretate subiectiv. Ştiţi cum este… Mă rog, nu mai deschidem subiectul, dar nu a fost corect.
Daniel Constantin: Şi să simplificăm foarte mult procedura, astfel încât la linia de start să se aşeze toate comunele din România, indiferent de culoare politică, indiferent de ce există acolo. Dar să punem în centru punctajului respectiv potenţialul de dezvoltare economică al zonei respective, adică să ducem, să nu facem o investiţie undeva şi să nu avem drum de acces către investiţia respectivă.
Realizator: Exact. Totuşi, ar trebui să continuaţi cu investiţiile în canalizare, apă şi baie sau apă curentă, spre exemplu, în casă, pentru că totuşi România încă este la o medie de… 40% dintre locuinţele din mediul rural au toaleta în curte.
Daniel Constantin: Din toamnă începând primarii să depună proiecte…
Realizator: Este populaţia rurală numeroasă, într-o ţară este indicator al sărăciei.
Daniel Constantin: Aşa este.
Realizator: Adică, trebuiesc rezolvate, diminuate aceste procente.
Daniel Constantin: Din toamnă vom avea 1,1 miliarde de euro pentru toate comunele din România pe proiecte nu integrate, de această dată, ci pe proiecte singure, pe zona de infrastructură rutieră, pe zona de infrastructură de aducţiuni de apă sau canalizare. Iar un alt element de noutate, faptul că infrastructura educaţională, socială sau culturală va fi finanţată separat, nu în cadrul aceluiaşi proiect, pe…
Realizator: Aţi vorbit de infrastructură culturală, dle prim-ministru m-au rugat foarte mulţi să vă spun, printre care şi eu mă număr, cu toţii am fost în Bulgaria, am văzut cum arată zonele turistice, dacă vreţi, din Bulgaria, zonele rurale din Bulgaria.
Victor Ponta: Da.
Realizator: Să ştiţi că acolo nu am văzut nicio casă, nici verde, nici galbenă, nici cu /…/, nici cu naiba peste ea, toate sunt albe, din lemn şi cu ţiglă. În Basnko, nu mai ştiu în ce oraşe, bănuiesc că şi acolo sunt proprietari, şi acolo ar fi putut spune proprietarul ‘aşa vreau să îmi fac eu casa’, cum de s-a putut acolo şi la noi avem un curcubeu în fiecare sat, este o nebunie, nu mai avem nicio arhitectură, nu mai ştim de tradiţie, este o învălmăşeală totală.
Victor Ponta: Vedeţi, aici este foarte greu, că dacă le spui oamenilor ‘domnule, trebuie să îţi faci casa numai aşa’, se supără, că spun: ‘stai, domnule, vii tu de la Bucureşti…
Realizator: Şi bulgarii nu s-or fi supărat? Nu ştiu cum au rezolvat. Cum au rezolvat-o, că acolo se vede? Se vede, că aşa este.
Victor Ponta: O să îi întreb.
Realizator: Vă rog să îi întrebaţi.
Victor Ponta: O să spună: dacă vii tu de la Bucureşti să ne spui nouă cum să ne facem casele… Dacă lăsăm totul, pentru că orice imobil…
Realizator: Este foarte important domeniul acesta, să ştiţi, este arhitectura zonei.
Victor Ponta: … se face pe baza unei autorizaţii emise de autoritatea locală, de primărie.
Realizator: Este adevărat.
Victor Ponta: Dacă o lăsăm la fiecare prima…acum haideţi să fim cinstiţi, nu doar în sate, uitaţi-vă şi prin Bucureşti, unde vedem blocuri în toate…
Realizator: Bun. Să zicem, noi suntem „Viaţa satului”, suntem centraţi pe zona rurală. Aşa este.
Victor Ponta: Nu, nu, dar zic: nu este doar la sate, este şi în oraş, când vezi în toate culorile şi în toate formele.
Realizator: De acord.
Victor Ponta: Acum, după ce în România am avut prea multe reglementări şi era totul sufocat, de la…
Realizator: Le-am scăpat din mână după aceea.
Victor Ponta: După aceea am lăsat totul foarte liber. Încet, încet cred că reuşim, pe un model, nu ştiu dacă neapărat Bulgaria, poate ne uităm la Polonia, poate ne uităm la nişte ţări cu care România se poate compara.
Realizator: Croaţia.
Victor Ponta: Şi putem să lăsăm o parte de specific local, dar şi un gen de reglementare la nivel naţional.
Realizator: Eu cred că ar fi obligatoriu, să spunem aşa.
Victor Ponta: Preiau această temă, dar nu cred că este una uşoară, să ştiţi.
Realizator: Dvs. sunteţi la guvernare, nu eu.
Victor Ponta: Când o să îi spun omului de la ţară: nu mai ai voie să îţi mai vopseşti casa cum vrei, nu o să fie uşor.
Realizator: Să ştiţi că sunt câteva comune, comuna Ciocăneşti spre exemplu, a stabilit nişte proiecte tip şi oamenii trebuie să se încadreze în acele…
Victor Ponta: Autoritatea locală.
Realizator: Autoritatea locală.
Victor Ponta: A, sigur, sigur. Nu, când îi zic eu de la Bucureşti, s-ar putea să se supere, să…
Realizator: Vorbeam şi de străinii care vin în România şi care participă la construcţia acestor ferme şi la businessul din agricultură. De ce credeţi că străinii care vin să facă agricultură în România nu fac ferme de familie? Politica Agricolă Comună a scos în faţă ideea de ferme de familie, prin deciziile dvs. sprijiniţi fermele de familie. De ce credeţi că ei pleacă de la ferme de familie şi vin în România şi fac agro-industrie?
Daniel Constantin: Investitorii care vin din afara ţării vin să dezvolte afaceri mari în România.
Realizator: Nu, au plecat unii dintre ei de la ferme de familie şi aici vor să facă pe 1.000 de hectare, pe 3.000 de hectare.
Daniel Constantin: Eu vă spun cum a evoluat în România situaţia în mediul rural. Am avut o agricultură centralizată, ştiţi foarte bine, înainte de 1989. După 1989, exact ce spunea şi domnul prim-ministru, toţi şi-au luat pământul înapoi şi am dezvoltat foarte multe exploataţii mici de subzistenţă, semi-subzistenţă. Obiectivul nostru acum, când avem, totuşi, pe de o parte, ferme foarte mari – poate cele mai mari din Europa – ştiţi foarte bine, 1% din suprafaţa agricolă este deţinută de…
Realizator: Cea mai mare fermă din Europa este în România.
Daniel Constantin: Este în România, exact. Deci, pe de o parte, lucrurile acestea să spunem că sunt rezolvate, dar avem o problemă reală cu cei 800.000 de fermieri care au între 1 şi 5 hectare şi aici trebuie să intervenim. De aceea am introdus acest concept de ferme de familie, să creăm acea clasă de mijloc, să-i întărim pe cei care, sigur, eu îi înţeleg foarte bine, iubesc pământul şi sunt ataşaţi foarte tare de pământ şi nu vor să se asocieze, au o reticenţă la asociere, au reticenţă la cooperativele agricole de producţie, pentru că îşi amintesc de constrângerile pe care le aveam în trecut. Noi nu vrem să-i constrângem, vrem să-i stimulăm pe aceştia, prin subvenţii mai mari, să intre într-o altă categorie, 5-30 de hectare şi am dat un exemplu, cum de la anul, cei care intră în categoria 5-30 hectare vor fi cu 40 de euro în plus. E foarte simplu, cred că e un stimulent suficient: 1-5 ha vor primi 170 de euro, cei între 5-30 ha, 210 euro/ha.
Realizator: Dacă am ajuns la punctul ăsta, construim ferma, am ajuns la pământ.
Daniel Constantin: Dar repet, fermele de familie reprezintă un concept pe care l-am introdus pentru mediul rural pentru a-i ajuta să intre din producţia proprie, să producă pentru piaţă.
Realizator: Ce facem cu cadastrul? Eu am şi o serie de întrebări fulger /…/.
Victor Ponta: Aici vă răspund eu.
Realizator: Păi pentru dvs. era oricum întrebarea.
Victor Ponta: Păi nu, că, din păcate, nu poate ministrul agriculturii. Am spus foarte clar şi nu a fost uşor, pentru că nu avem mulţi bani din fonduri europene 2014-2020, am spus foarte clar, 450 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru finalizarea cadastrului rural şi cred că, nu ştiu, poate sunt eu prea optimist, dar în maxim doi, maxim trei ani, putem să terminăm tot cu aceşti ani şi în acest fel terminăm cu tot felul de proiecte, unele populiste, altele pur şi simplu afaceri; pentru că, domn’e, că să facă statul, dar să facă cu nişte firme, iarăși să îmbogăţim pe unii să nu avem. Dacă am reuşit şi am pus aceşti 450 de milioane fonduri europene, putem să o facem şi în felul acesta toată lumea va beneficia, fără să mai îmbogăţim tot felul de afacerişti.
Realizator: Asta era una dintre întrebări, de ce nu ia guvernul o măsură care să tranşeze odată pentru totdeauna problema atribuirii pajiştilor. Aţi luat-o cu cadastrul, acum e cu pajiştile. Poate fi o decizie guvernamentală, de-aia vă este adresată dvs. întrebarea, pentru că legea pajiştilor se află în Parlament. Încă nu a fost definitivată.
Daniel Constantin: În primul rând, a fost o decizie guvernamentală şi vreau să reîmprospătez memoria. În anul 2012, când s-a instalat guvernul Ponta, exista o lege a pajiştilor blocată de doi ani de zile, o lege care n-a avut niciodată norme metodologice, ştiţi foarte bine.
Victor Ponta: Că nu se putea aplica.
Daniel Constantin: Şi nu se putea aplica şi atunci am intervenit la începutul anului 2013, cu o ordonanţă de urgenţă, prin care am înţeles necesitatea fermierilor de a concesiona terenurile respective şi de a beneficia în funcţie de numărul de animale de subvenţia, căci aici era marea problemă, subvenţia, de ce să o încaseze consiliul local sau primăria şi să nu încaseze fermierii. Eu, ca ministru al agriculturii, evident că am pus în prim-plan crescătorii de animale. Ordonanţa de urgenţă i-a ajutat foarte mult, dar orice ordonanţă de urgenţă trebuie aprobată prin lege. În Parlament…
Victor Ponta: Ea produce efecte.
Daniel Constantin: Ea produce efecte, dar legea poate fi perfectibilă sau ordonanţa perfectibilă. De aceea, în Parlament, am venit cu anumite lucruri pe care sunt convins că le ştiu foarte bine cei care ne urmăresc şi anume să creăm un drept de preemţiune într-o anumită comună, pentru cei care sunt din comuna respectivă. Să micşorăm încărcătura pe… ştiţi bine, era vorba de încărcătura pe hectar.
Realizator: Vă întrerup. Îmi cer scuze.
Daniel Constantin: Nici o problemă.
Realizator: Nu prea produce efecte. Oamenii cu care m-am întâlnit la Cluj, şi nu numai, şi, iată, şi întrebările care vin pentru pajişti, este totuşi la latitudinea şi la decizia primarilor şi a consiliilor locale.
Daniel Constantin: Nu e aşa, domnule Gherghescu. Vă întrerup şi eu acum, îmi daţi voie?
Realizator: Eu nu spun că nu sunt şi zone bune, dar eu vă spun de alea rele, că pe alea bune…
Daniel Constantin: Ordonanţa este foarte clară: concesiunea trebuie să se facă în primul rând către cei care sunt crescători de animale din comuna respectivă, în funcţie de numărul de animale pe care le au. Din păcate, modalitatea în care se aplică ordonanţa nu este cea mai corectă.
Realizator: Şi atunci, primarul îşi face repede o asociaţie, trece pe hârtie nişte animale, nu-i dă ăluia care are dreptul, îi dă… În sfârşit sper să se rezolve.
Daniel Constantin: Noi am transmis… De la anul, consiliul local nu mai poate să beneficieze de subvenţia respectivă.
Victor Ponta: Eu cred că trebuie să fiu în postura rabinului, să vă dau dreptate la amândoi. Pentru că, aici, de fapt, este vorba, pe de o parte de interesul celor care au animale, pe de altă parte, de autoritatea locală. Şi tot timpul echilibrul ăsta între, domn’e, cu cine ţii? Cu primarul sau ţii cu fermierul? Nu-i uşor. Domnul Constantin ţine clar cu fermierii. Domnul Dragnea ţine cu primarii, pe bună dreptate, şi eu, de multe ori, sunt cel care trebuie să… şi am zis: „Domnule, hai să găsim calea de mijloc”, cum zice românul. Aici, însă, în mod sigur, partea de legislaţie este destul de clară; în aplicare, însă, între primar şi fermier nu sunt întotdeauna lucrurile stabilite şi aveţi dreptate.
Realizator: Să sperăm că legea va ieşi într-o formă aplicabilă, simplă şi aplicabilă…
Victor Ponta: Să ştiţi, şi omul când aplică contează, că legea poate fi extraordinară, dar acolo, până nu găsim o cale de discuţie între primar, care, sigur, vrea să obţină el subvenţia aia, şi asociaţiile de fermieri o să mai dureze puţin. Aici aveţi dreptate, de-aia mi-era imposibil…
Realizator: Până la urmă, banii ăia intră în bugetul Consiliului ş.a.m.d. Este interesant…
Daniel Constantin: Vreau să vă spun un lucru: din 2015 lucrurile vor fi foarte clare – primarul, consiliul local, ei nu mai pot să primească această subvenţie.
Victor Ponta: Nu mai sunt eligibili.
Daniel Constantin: Nu mai sunt eligibili, pentru că nu sunt ei răspunzători.
Victor Ponta: Şi atunci se închide problema.
Daniel Constantin: Şi doi, săptămâna viitoare probabil, imediat după campania electorală, când Parlamentul va intra în forţă, probabil că se va aproba, pentru că legea a primit toate avizele, inclusiv din Comisia de mediu, trebuie doar să intre în plen.
Realizator: Mai avem zece minute.
Victor Ponta: Numai o secundă, că, totuşi, Parlamentul a făcut un lucru bun, acum avem şi noi un mic rol, dar e rolul Parlamentului, cu cei 10.000 de fermieri care stăteau de şase ani şi nu-şi primeau subvenţiile.
Realizator: Da, cei care au fost opriţi de la subvenţie pentru că…
Victor Ponta: Să spunem că n-a fost uşor, că şase ani de zile… Cât au fost, şase ani, nu?
Daniel Constantin: Şase ani, din anul 2007 – 2008.
Victor Ponta: Din 2007 – 2008 nu şi-au primit subvenţia şi am reuşim, Parlamentul, sigur, cu un oarecare sprijin din partea noastră, să deblocăm şi îşi primesc subvenţiile.
Realizator: Sunt aproape 10.000 de oameni.
Victor Ponta: E important.
Realizator: Foarte important.
Daniel Constantin: Săptămâna viitoare… asta e vestea poate cea mai importantă… săptămâna viitoare, luni, marţi, miercuri…
Victor Ponta: A alocat şi banii, domnul ministru.
Daniel Constantin: … vor pleca şi banii către fermieri.
Realizator: Iată, cei care aţi avut probleme până acum…
Victor Ponta: Deci, măcar 10.000 de fermieri sunt bucuroşi după emisiunea asta.
Realizator: Asta înseamnă că o să fie… primesc din urmă?
Daniel Constantin: Primesc din urmă…
Realizator: Şi primesc şi actual…
Daniel Constantin: Şi de acum înainte o să primească…
Realizator: Unii vor începe culturile cu ceva mai mulţi bani în buzunar. Am insistat să stăm afară şi v-am rugat să fiţi de acord, bate vântul, tot flutură hârtiile, ca să vedem puţin şi cum e în agricultură…
Victor Ponta: Da, dar şi soarele ne ajută.
Realizator: Am ajuns la TVA: am construit firma asta… ferma, că tot firmă e din punct de vedere al afacerilor şi fermă din punct de vedere al agriculturii, am construit-o, tinerii au venit la sat, au produs şi acum trebuie să şi vândă ce au produs. Ce facem cu TVA-ul la carne şi produse din carne? Ar fi o etapă pe care foarte mulţi fermieri, procesatori o solicită.
Victor Ponta: Staţi un pic, că am dat o mare bătălie anul trecut să reuşim să reducem TVA–ul la grâu şi la pâine, la panificaţie, şi, din punctul meu de vedere, s-a dovedit un succes. Acum, în septembrie facem un an de zile de când am…
Realizator: Am să-i rog pe colegi să afişeze şi situaţia din ţara noastră. Vă rog…
Victor Ponta: Da, da. În septembrie facem un an de zile, aşa am discutat cu cei de la Comisia Europeană, FMI, să vedem rezultatele la un an de zile. Iarăşi, eu zic că putem să trecem la pasul următor. Poate că, sigur, se aşteaptă, în primul şi-n primul rând, la carne şi…, însă partea de TVA la carne are un impact mai mare şi încercăm să o pregătim, poate, pentru 2015. Eu aş vrea, în primul şi-n primul rând, să ne uităm la legume – fructe, pentru că acolo avem o evaziune îngrozitoare şi o competiţie neloială, de-aia ne trezim în toate oraşele mari cu legume şi fructe aduse din străinătate, în loc să le cumpărăm pe ale noastre, aici. După aceea, pentru că am un impact foarte mic, dar simbolistica e foarte mare, pentru produsele tradiţionale, pentru produsele bio mari încasări la buget sau pierderi nu avem, dar, în schimb, faptul că promovăm o nişă de producţie, care înseamnă un brand al României, e important; şi dacă putem, în 2015, ne ducem spre zona de carne, unde, iarăşi, avem evaziune foarte mare şi competiţie neloială.
Realizator: La competiţie neloială vroiam să refer, pentru că, din această cauză, le-am arătat telespectatorilor care este situaţia cu TVA-ul la carne şi produse din carne din jurul nostru, şi atunci, fermierul ăsta pe care vrem să-l creăm şi ferma asta pe care vrem s-o creăm, din start îl punem într-o competiţie neloială cu cei cel puţin din jurul nostru: Ungaria, Bulgaria, Polonia, unde TVA-ul este redus. Nivelul subvenţiilor noastre este mai mic şi atunci, e foarte complicat să stea pe piaţă.
Victor Ponta: În special, la ce vine din afara Uniunii Europene, avem mari probleme de evaziune fiscală. Or, cu intra-comunitarul, să zicem că putem să controlăm mai bine.
Realizator: Ştiţi cum spun cei care folosesc foarte bine acest TVA: „cea mai bună cultură din România este cultura de TVA”. La 24%…
Victor Ponta: Aici lăsaţi-mă să îi laud pe alţii care nu sunt din Guvern: poliţişti, procurori, Direcţia Antifraudă, care, în ultima perioadă, au dat nişte lovituri…
Realizator: E adevărat, se vede.
Victor Ponta: … la evaziunea la carnea de pui, la diverse alte lucruri. Să ştiţi că s-a simţit asta; pentru producătorul corect s-a simţit faptul că…
Realizator: Asta şi cer producătorii corecţi: „Domnule duceţi-vă peste cei… Noi plătim taxe şi cote de milioane, zeci de milioane de euro pe an”.
Victor Ponta: Exact. S-au dus şi se duc în continuare.
Realizator: Sunt unii care sunt sau nu protejaţi sau care au firme mari, de volum mare pe piaţă şi care…
Victor Ponta: Aţi văzut câte 40 prin arest, aşa încât s-a dat semnalul şi este bine.
Realizator: Cu carnea de pui, duceau hârtiile cu carnea de pui în Ungaria, recuperau TVA şi îşi permiteau să vândă carnea de pui pe piaţă la noi cu preţ foarte mic şi atunci, pentru cei care erau corecţi, a fost o nenorocire.
Daniel Constantin: Aici este un comitet – îmi cer scuze -, intenţia Guvernului şi s-a văzut foarte clar, s-a creat un minister interministerial unde se analizează toate aceste situaţii şi instituţiile de forţă de control acţionează atunci când există toate…
Victor Ponta: Şi aici ne-au sprijinit, repet, Parchetul, Poliţia, Anti-frauda chiar, în sfârşit, şi-au făcut treaba anul acesta şi s-a simţit foarte mult la partea şi de încasări şi de…
Daniel Constantin: Exact.
Realizator: Dumneavoastră ştiţi, dar le spun şi telespectatorilor, de ce discutăm de acest TVA redus la carne? V-am spus de concurenţa neloială care se creează între cei…
Victor Ponta: Între cei care sunt corecţi şi plătesc taxe şi ceilalţi.
Realizator: O dată. Şi cei din jurul nostru – şi telespectatorii trebuie să ştie că există TVA la mâncarea de tip fast-food şi există un TVA de 5% la iahturi. Asta trebuie să ştie. Este o propunere a oamenilor din business-ul agricol de reducere a TVA-ului la lactate şi produse lactate. V-aţi gândit, aveţi în vedere aşa ceva?
Victor Ponta: Haideţi să vedem care este impactul, cât ne costă.
Realizator: Am înţeles că îl socotiţi cu pâinea acum, la sfârşitul anului trageţi…
Victor Ponta: Chiar în septembrie se face un an de zile, pentru că noi am aplicat de la 1 septembrie TVA, nu?
Daniel Constantin: De la 1 septembrie 2013.
Victor Ponta: Deci, la un an de zile poţi să ai impactul şi, în funcţie de asta, mergem la următoarele. O să ne uităm să vedem, pentru că, dacă îl întreb pe ministrul Agriculturii, sigur vrea. Trebuie să întreb la Finanţe să văd.
Realizator: Aşa se vede sprijinul dumneavoastră pentru agricultură, să vorbiţi la Finanţe.
Victor Ponta: L-a avut tot timpul până acum.
Daniel Constantin: Intenţia noastră politică a fost de la început să reducem la toate produsele de bază, deci, inclusiv la lapte, să reducem TVA-ul. Că nu s-a putut, că am găsit un dezastru în economie şi nu am putut să intervenim cu toate dintr-o dată…
Realizator: Nimeni nu vrea toate măsurile să le luaţi, dar dacă se poate…
Victor Ponta: Nu, pas cu pas şi să rămână. Asta este important.
Realizator: Exact, şi să se simtă în afacerile oamenilor. De la TVA, trecem al evaziune, pentru că nu avem încotro, suntem tot pe strada cu banii. O propunere a oamenilor de afaceri ar fi următoarea: dacă dumneavoastră aţi lansat ideea de a reduce impozitele, CAS, impozitele pe ţară ş.a.m.d., nu ştiu în amănunt, dar aveţi în vedere aşa ceva?
Victor Ponta: Da, contribuţiile la partea economică, industrială.
Realizator: Exact. Dacă aveţi de gând să faceţi acest lucru, procesatorii mari sunt de acord – nu ştiu cum se poate stabili asta oficial – ca procentul acesta redus să fie trecut în salariile oamenilor.
Victor Ponta: Vă spun eu cum se poate, dacă ei chiar sunt de acord. Noi, reducerea de contribuţii de asigurări sociale cu 5% o facem la angajator. În acest fel, cel care creează locuri de muncă este avantajat. Cei din industria de procesare pot să spună foarte clar: cu acel 5% mărim salariile pe care le acordăm. Adică, în loc să câştige ei cei 5%, îi pun în partea cealaltă.
Realizator: La discuţiile pe care le-am avut, aşa au zis.
Victor Ponta: Ştiu, şi va fi un lucru extraordinar de bun pentru asta. Adică ei nu pierd absolut nimic, ceea ce noi scădem se duce în zona angajatului, ceea ce este foarte bine.
Realizator: Mai avem cinci minute şi am o groază de întrebări fulger.
Victor Ponta: O să încercăm să răspundem la ele.
Realizator: Până să ajungem la vânzarea terenurilor, domnule prim-ministru, palinca – am o groază de materiale – impozitarea, taxarea…
Victor Ponta: Nu, nu, vă spun eu. La persoanele fizice, am dat drumul la materiale, să ne lase şi Comisia Europeană, să nu mai accizăm.
Realizator: 50%, avem voie, pentru 50 de litri să accizăm cu 50% din valoare.
Victor Ponta: Asta se aplică, problema este şi peste la persoanele fizice, peste 50…
Realizator: Dar oamenii care fac palincă – şi este cineva, Florescu Emil, din Cuca judeţul Argeş -, spun că în Codul Fiscal nu se face diferenţă între palinca făcută din fructe sau distilată, sau cum s-o chema ea, din fructe şi din cereale. Oamenii asta solicită, pentru că, la cea făcută din fructe, costurile sunt foarte mari, la cereale volumul…
Victor Ponta: Daţi-i un răspuns.
Daniel Constantin: Domnule prim-ministru, aici este o discuţie, am fost la Satu Mare de două ori cu dumneavoastră şi a rămas ca imediat, pe 26 sau 27 mai, să avem o întâlnire şi cu Ministerul de Finanţe, şi cu reprezentanţii producătorilor, şi să rezolvăm, pentru că până la urmă nu este neapărat.
Victor Ponta: Şi să ştim să facem cererea către Comisia Europeană, pentru ca noi am mai făcut-o o dată şi nu am făcut-o bine şi nu ne-au lăsat, au zis că nu, că aşa este reglementarea europeană.
Realizator: Suntem la întrebările fulger.
Daniel Constantin: Sunt două chestiuni: o dată la…
Victor Ponta: Ideea este că susţin total faptul ca palinca făcută de persoanele fizice să nu fie accizată.
Realizator: Şi din fructe.
Victor Ponta: Din fructe, despre asta vorbim.
Daniel Constantin: Acolo este o chestiune de legislaţie, pe care o rezolvăm foarte…
Realizator: Vânzarea terenurilor. Este o lege care are un mecanism de aplicare, nici norme nu are deocamdată, dar are un mecanism de aplicare extrem de greoi. Aveţi ceva în vedere legat de consiliile locale în aplicarea acestei legi de vânzare a terenurilor?
Victor Ponta: În primul rând, vreau să spun că suntem, uite, la cinci luni, nu s-a întâmplat, nu au dat buzna străinii să ne cumpere terenurile, cred că a fost şi un pic de politică aici. Ţipau unii, vedeţi că vin străinii şi vă iau terenurile. Au fost străini care, înainte chiar de liberalizare, prin societăţi comerciale, în special în zona de vest a ţării au…
Realizator: Acolo era legal, era în regulă.
Victor Ponta: Acum ideea principală este să introducem o interdicţie pentru străini. Le-am explicat tuturor: cât suntem în Uniunea Europeană şi cât timp românul se duce şi munceşte în Franţa, în Spania şi exportă produsele, nu pot să îi interzic eu francezului sau italianului. Însă, prin mecanismul pe care legea propusă de Ministerul Agriculturii l-a introdus, cu drept de preemţiune, cu un sprijin pentru…, cu credite pentru cei…
Realizator: Da, nu este foarte simplu nici să vinzi, nici să cumperi terenuri.
Victor Ponta: Este mult mai dificil pentru cei care vin din afară, fără să încălcăm legislaţia europeană.
Realizator: De acord. Sigur că da, sigur. Dacă aveţi ceva în legătură cu consiliile locale, la asta mă refeream, în aplicarea acestei legi.
Daniel Constantin: Aici este vorba de discuţia pe care am avut-o şi cu Ministerul de Finanţe, şi cu domnul prim-ministru, pentru că greutatea mare pică pe consilierii locali. Acolo este un volum foarte mare de muncă şi există promisiunea ca, cel târziu de la 1 ianuarie 2015, cotă-parte din impozitul pe care agricultorii îl plătesc…
Victor Ponta: Asta-i certitudine.
Daniel Constantin: … să rămână la autorităţile locale.
Victor Ponta: Le lăsăm la autorităţile locale din ceea ce încasăm.
Realizator: Mai avem trei minute.
Daniel Constantin: Deci, asta este o altă veste pe care probabil că o dăm acum în premieră, faptul că o parte…
Realizator: Două minute, îmi spune… Acciza la motorină.
Victor Ponta: Păi, nu, aici, vestea bună este că, prin creşterea subvenţiei, practic, pentru toată agricultura, acciza la motorină, creşterea a fost zero.
Daniel Constantin: Vă dau eu un exemplu concret.
Victor Ponta: Daţi cifrele.
Daniel Constantin: În ultimul trimestru din 2013, ce am returnat pentru producători, din preţul plătit, a fost 1,39 de lei.
Victor Ponta: Subvenţia.
Daniel Constantin: Subvenţie. În primul trimestru din 2014 – 1,46. De la 1 aprilie, de când se introduce acciza, creştem şi această subvenţie la 1,79.
Victor Ponta: Deci, în agricultură, nimeni nu a pierdut nici un leu cu creşterea accizei.
Realizator: Să ştiţi că toate investiţiile sau, dacă vreţi, tot sprijinul pe care îl acordă Ministerul Agriculturii, Guvernul, agriculturii înseamnă un sprijin pe care statul îl face pentru stat. Statul se sprijină pe el, pentru că după aceea afacerea se încheagă şi banii se întorc înapoi la stat. Statul…
Victor Ponta: Sprijinim ţara, oricum, o ţară care are mâncare…
Realizator: Da, dar într-un final, într-un final, asta este ideea.
Victor Ponta: Sigur că da.
Realizator: Taxa pe stâlp.
Victor Ponta: Taxa pe construcţiile speciale a fost…
Realizator: Aşa este denumită ea: taxa pe stâlp.
Victor Ponta: … a fost gândită pentru construcţiile industriale şi, dacă acum când, pe 25 este prima dată când se fac raportările, dacă este ceva care afectează zona de ferme, vă garantez că o îndreptăm.
Realizator: Există o propunere pentru Ministerul Agriculturii acum: dacă s-ar putea constitui un departament de analiză diagnostică, spre exemplu, pe sectoare de activitate. Adică, am putea să ştim în orice moment cum o duce fiecare sector şi aţi putea veni cu nişte măsuri de sprijinire a sectorului, ca să nu se ducă în jos acel sector. O măsură a fost luată de domnul Cioloş, când a sprijinit diferenţa de…, împrumutul de la bănci.
Daniel Constantin: Să ştiţi că am creat deja aceste…
Realizator: 30 de secunde…
Daniel Constantin: … cum să spun, aceste grupuri din Ministerul Agriculturii, pe de o parte, în industria alimentară şi, pe de altă parte, servicii de specialitate, producţie vegetală şi zootehnie, pentru că şi eu spun de fiecare dată când vin fermierii şi spun, domnule, trebuie să ne gândim ce vom face să mărim subvenţia la anul, şi eu spun de fiecare dată: domnule, hai să vedem, sectorul acestei subvenţii, subvenţia, prin definiţie, este introdus să ajute un sector într-un anumit moment, şi mereu le spun, haideţi să vedem cât mărim subvenţia, ce perioadă de timp mărim subvenţia, pentru că astăzi laptele are o problemă, mâine s-ar putea să aibă carnea o problemă, şi să mutăm subvenţia dintr-o parte în alta.
Realizator: Tocmai. Acest departament ar face o previziune şi ar şti în ce situaţie economică se află fiecare domeniu.
Daniel Constantin: Am vrut să subliniem toată necesitatea existenţei unui astfel de departament, pe care îl avem în vedere, şi vă garantez că, astăzi, atunci când vorbim şi de astfel de lucruri, dar când vorbim şi de TVA, toate aceste lucruri sunt analizate.
Realizator: Vă mulțumesc foarte mult pentru participarea la emisiune.
Victor Ponta: Mai zicem o dată: credem în agricultura românească şi este domeniu strategic. Şi pe agricultură România va creşte şi se va dezvolta în continuare.
Realizator: Sloganul emisiunii noastre este „Viaţa satului ne priveşte pe toţi!”.
Victor Ponta: Categoric!
Realizator: Vă mulţumesc pentru prezenţă.
Pe acelasi subiect:
- Ponta: Există „resurse clare” pentru reducerea CAS
- Daniel Constantin: România a fost privilegiată de condițiile meteo
- Victor Ponta: Începem să câștigăm pariul cu agricultura , oamenii primesc banii la timp
- Premierul Victor Ponta a fost prezent, duminică, la Viața Satului
- Premierul a invitat companiile să investească în Republica Moldova