Agromonitor îţi prezintă lista pesticidelor ce vor fi retrase de la 1 decembrie 2013

| Esenţial, Protecţia plantelor, Vegetal | de

Etichete: , , , ,

Comisia Europeană a anunțat că de la 1 decembrie urmează să intre în vigoare resticțiile privind utilizarea a trei substanţe active din familia neonicotinoidelor (clotianidin, imidacloprid și tiametoxam), identificate drept nocive pentru populația de albine din Europa. Restricția va intra în vigoare de la 1 decembrie 2013 și va fi revizuită în termen de cel mult de doi ani. Ea vizează pesticidele utilizate la tratarea plantelor și a cerealelor care atrag albinele și polenizatorii.

Statele membre trebuie să retragă sau să modifice autorizațiile existente pentru a se conforma restricțiilor UE până la 30 septembrie 2013. Ele pot permite utilizarea stocurilor existente până la 30 noiembrie cel târziu. Autoritățile naționale au responsabilitatea de a asigura aplicarea corectă a restricțiilor.

AGROMONITOR vă prezintă, în premieră, lista pesticidelor ce vor fi retrase de la 1 decembrie 2013

pesticide pe baza de clotianidin

DANTOP 50 WG
MODESTO 480 FS
PONCHO 600 FS
PONCHO BETA FS 453,34
PONCHO SOL 510 FS
YUNTA QUATTRO 373,4 FS

pesticide pe bază de imidacloprid

CHINOOK FS 200
CHINOOK FS 200 BLUE
CLOCHE 200 SL
CONFIDOR ENERGY
CONFIDOR OIL SC 004
CORSARIO 20 SL
CROPLINE 636 FS
DACSEEDIN FORTE
DALILA
GAUCHO 600 FS
IMIDASEED 70 WS
KOHINOR 200 SL
LIDER 200 SL
MIDASH 200 SL
MIDASH 600 FS
MIDASH FORTE
NUPRID 200 SC
NUPRID 600 FS
NUPRID AL 200 SC
NUPRID AL 600 FS
NUPRID MAX AL 222 FS
NUPRID OIL 004 CE
NUPRID OIL SC
PALISADE 600 FS
PICUS 600 FS
PRESTIGE 290 FS
PRESTIGE EXTRA 370 FS
PRONTO 70 WG
SEEDOPRID 600 FS
SENTINEL 70 WS
SENTINEL SYN
TOREADOR 600 FS
WARRANT 200 SL
WARRANT 700 WG
YUNTA 246 FS
YUNTA QUATTRO 373,4 FS

pesticide pe bază de tiametoxam

ACTARA 25 WG
CRUISER 350 FS
CRUISER FORCE
CRUISER OSR
FORCE ZEA

De îndată ce vor fi disponibile informații noi, dar în maximum doi ani, Comisia va revizui această restricție pentru a ține seama de noutățile din domeniul științific și tehnic.

„Luna trecută am promis că, în funcție de numărul de riscuri identificate în avizul științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, voi face tot posibilul pentru a garanta protecția populației de albine din Europa. Actul adoptat astăzi concretizează această promisiune și marchează o nouă etapă importantă în direcția asigurării unui viitor mai sănătos al albinelor noastre, care au două roluri majore: acela de a produce miere, dar și cel de a asigura, în primul rând, polenizarea. Aproximativ 80 % din polenizare are loc mulțumită activității albinelor, iar acest proces e natural și gratuit”, a declarat Tonio Borg, comisarul pentru sănătate și protecția consumatorilor.

Măsura adoptată face parte din strategia globală a Comisiei1 de a aborda declinul populației de albine din Europa. De la publicarea strategiei Comisiei privind sănătatea albinelor, în 2010, s-au întreprins mai multe acțiuni în acest sens, iar unele sunt încă în curs de desfășurare. Printre acestea se numără: desemnarea unui laborator de referință al UE pentru sănătatea albinelor, o cofinanțare sporită din partea UE pentru programele apicole naționale, cofinanțare pentru efectuarea de studii de supraveghere în 17 state membre voluntare (3,3 milioane de euro au fost alocate în 2012) și programele de cercetare ale UE, precum BeeDoc și STEP, care studiază multiplele aspecte care ar putea fi răspunzătoare de scăderea numărului de albine din Europa.

Ce spun reprezentanții Ministerului Agriculturii

tanymecus_dilaticollis_ratisoara_porumbului

Răţişoara porumbului, un dăunător periculos ce poate fi combătut prin efectuarea tratamentului la sămânţă

Daniel Botănoiu, secretar de stat în cadrul MADR, a declarat pentru Mediafax că „România nu are alternative la actualele insecticide neonicotinoide”.

„În România există zone puternic infestate cu dăunători de sol care atacă în mod deosebit culturile de porumb, floarea-soarelui, rapiţă, cereale păioase şi a căror combatere este asigurată prin tratamentul seminţelor cu produse de protecţie a plantelor din clasa neonicotinoidelor. Interzicerea acestor produse sub formă de tratament sămânţă la culturile de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă va determina pierderi importante de producţie şi va face aceste culturi neprofitabile pentru fermierul român”, a declarat Daniel Botănoiu.

Acesta atrage atenția că fermierii vor efectua tratamente în perioada de vegetaţie cu insecticide „care pot fi mai poluante şi pot duce la mai multe incidente de mortalitate a albinelor decât tratamentul la sămânţă, cu rezultate slabe şi mult mai costisitoare”.

De asemenea, spune el, un cultivator de porumb român generează marje de profit de aproximativ 35 % prin utilizarea tehnologiei de tratament a seminţelor pe bază de neonicotinoide, iar în absenţa acesteia multe ferme îşi vor pierde profitabilitatea.

Opinia secretarului de stat coincide, pe acest subiect, cu cea exprimată de asociațiile profesionale reprezentative ale fermierilor.

Ce spun reprezentanții fermierilor

„Din perspectiva organizației noastre, considerăm necesară amendarea propunerii actuale ale Comisiei Europene, pentru a permite fermierilor europeni să folosească, în continuare, această tehnologie, cu condiția respectării anumitor reguli-măsuri și standarde armonizate la nivel comunitar. Astfel de măsuri ar putea include impunerea reducerii riscurilor în timpul semănatului, in special prin aplicarea produselor de tratament a semintelor doar în unități certificate, privind standardele de calitate în tratamentul semințelor”, spune, într-un comunicat, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

El atrage atenția că pentru combaterea unor dăunători precum Tanymecus sau Agriotis nu există alternative în afara tratamentului la sămânță.

„Productivitatea culturilor ar scădea cu până la 40%, datorită creșterii semnificative a presiunii unor dăunători specifici, cu consecinţa reducerii drastice a veniturilor si profitului, pentru fermier. În prezent, ne confruntăm cu probleme mari în zona de sud a țării, în combaterea lui Tanymecus, iar în majoritatea zonelor țării Agriotis afectează culturile. În prezent, nu avem alte alternative de a combate acești dăunători, iar tratamentul semințelor este în prezent singura șansă de a ne asigura producția, cu un impact minim asupra mediului și insectelor benefice, precum albinele”, mai spune șeful LAPAR.

Fermierii afirmă că tehnologia tratamentului semintelor cu insecticide pe bază de neonicotinoide reprezintă o alternativă sigură de a combate dăunătorii din primele faze de dezvoltare a culturilor, cu un un impact semnificativ mult mai redus asupra mediului în comparatie cu alte tehnologii de tratament.

pesticide-insecticide-retrase-decembrie-2013

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde