Calendarul viticultorilor in lunile septembrie si octombrie

| Vegetal, Viţă-de-vie | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

In luna septembrie, viticultorii continua recoltarea si comercializarea soiurilor de struguri pentru masa. Tot acum se pregatesc depozitele pentru pastrarea temporara a strugurilor. Acestea sunt cladiri curate, fara curenti de aer, in care temperatura nu variaza si se mentine relativ joasa (intre +6 – 12C). Peretii depozitelor se vopsesc cu o solutie de var (in care se adauga 100g piatra vanata la 10 litri solutie), se dezinfecteaza prin fumegare (prin arderea sulfului 50 g/m3). In acelasi mod se pregatesc pentru pastrare si frigiderele. Fumegarea dureaza 30-36 ore, dupa aceasta incaperile se aerisesc bine (pana la disparitia mirosului).

Se incepe recoltarea soiurilor de struguri pentru vin. La un vin bun continutul de zahar in boabe este de cel putin 170g/l. La fermentarea alcoolica a 10g/l de zahar obtinem 0,6 grade alcool.

In luna octombrie

1. Se termina recoltarea soiurilor pentru vin.

2. Se termina recoltarea soiurilor tardive pentru masa. O parte din acestea se pun la pastrare pe termen scurt (1-3 saptamani) – in depozite sau pe termen lung (3-6 luni) – in depozite frigorifice.

Strugurii destinati pentru pastrare trebuie sa fie bine maturati (continutul de zahar – cel putin 170g/l), cu toate boabele sanatoase. Se culeg atent, fara a deteriora stratul de pruina de pe boabe, se amplaseaza in lazi noi cu capacitatea de 5-10 kg. Strugurii se culeg cand nu mai au roua pe ei si ploaia a fost cel putin cu 2-3 zile in urma. In ziua cind camera s-a umplut se face o dezinfectare prin arderea sulfului (1,3-1,5g/m3), care se repeta peste fiecare 5-6 zile. In cazul in care pe parcursul pastrarii se inregistreaza un inceput de putrezire a strugurilor, acestia se comercializeaza urgent. In frigider regimul de pastrare implica o temperatura a aerului 1+10C, umiditatea relativa a aerului 92 .94%.

3. In scopul completarii golurilor (primavara), acum se face o inventariere a viilor si se cauta material saditor de soiul dat.

4. Dupa terminarea recoltarii se executa aratul (cu PRV-3) intre randuri la adancimea de 18-22 cm cu aruncarea solului spre butuci. O data in 3-6 ani se face reinnoirea desfundatului (cu PRV-3 + MVU-2) cu administrarea ingrasamintelor (60kg substante active de azot, fosfor si potasiu). Reinnoirea desfundatului consta in executarea a 3 brazde (una la mijlocul randului, iar cele laterale la distanta de 25-35 cm de la butuci) la adancimea de 50-55 cm.

5. Spre finele lunii, dupa caderea frunzelor butucii care sunt condusi fara tulpina, precum si lastarii de pe cepii de rezerva se ingroapa in sol pentru iernare. Pentru aceasta se desprind coardele si bratele de pe araci sau sarma, se lipesc de pamant si cu harletul sau sapa se acopera cu un strat de sol de 20-30 cm. La fel se procedeaza si cu lastarii care se dezvolta pe cepul de rezerva de la baza formelor cu tulpina.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde