București: Tratamente cu K-othrine și Fendona pentru combaterea țânțarilor și căpușelor
Potrivit HCGMB NR. 53/ 2012, deținătorii/administratorii/proprietarii de spații verzi de utilitate publică aflate pe teritoriul municipiului București — parcuri, grădini publice, liziere de păduri, locuri de joacă — au obligația să efectueze tratamente de combatere a căpușelor, anual, în lunile mai-iunie și septembrie.
Tratamentele se vor executa și în lunile iulie și august în cazul în care se înregistrează ploi frecvente, precum și ori de câte ori este necesar, până la înlăturarea focarului.
În acest context și având în vedere condițiile meteo din ultima perioadă, care favorizează înmulțirea populațiilor de insecte/țânțari/căpușe, Primăria Municipiului București, prin direcțiile de specialitate din subordine, a dispus o serie de măsuri pentru combaterea acestora.
În ceea ce privește combaterea țânțarilor, Primăria Municipiului București a demarat Campania de Igienizare a parcurilor și aliniamentelor stradale cu vegetație(tratamente exterioare) în dată de 23.05.2014, atunci când condițiile meteo au făcut posibilă aplicarea tratamentelor.
Combaterea țânțarilor se efectuează de luni până vineri, în intervalul orar 21:00—01:00, fiind aplicate produse insecticide prin tehnici specifice habitatului (ceata rece tip Ultra Low Volume, ceata caldă, pulverizări).
Astfel, până în acest moment, s-au aplicat tratamente în următoarele parcuri : Parcul Bordei, Herăstrău, zona Jandarmeriei, Parcul Circul de Stat, Pădurea Băneasa, zona vegetație Dinamo, Parc Floreasca , parcul IOR, Parc Carol, Lacul Văcărești, parc Izvor și Parlamentului, Unirii, Sala Palatului, Ateneu, Cișmigiu, parc Cireșarii, Sf. Maria, Parcul Kisellef I+II, Parc Giulești, parc Drumul Taberei, ANL Brâncuși, parc Crangasi, Bazilescu, Operei, Eroii sanitari, Parcul Național al Copilului, Tineretului, Orășelul Copiilor, Pepiniera Toboc, Parcul Tei, Plumbuita, zona verde Politehnica, Grădina Botanică, parc Pantelimon, Parcul Morarilor, complex Lia Manoliu, în cimitire și pe spațiile verzi de pe aliniamentele stradale aparținând celor șase sectoare ale Capitalei.
Menționăm că tratamentele pentru combaterea populațiilor de țânțari au debutat inițial în dată de 15 martie în spațiile închise(tratamente interioare), în habitatele unde dezvoltarea acestora a fost posibilă în anotimpul rece: asociații de locatari, subsoluri, scări de bloc, subsoluri instituții publice, rețele edilitare — APA NOVA, RADET și subsolurile agenților economici.
În ceea ce privește tratamentele pentru combaterea căpușelor, Centrul de Protecție a Plantelor, continua tratamentele de dezinsecție a spațiilor verzi în parcurile aflate în administrarea Municipalității.
Astfel, primul tratament a fost aplicat în perioada aprilie-mai, în următoarele parcuri din Capitala: Herăstrăul Vechi, Miorița, Bordei, Floreasca, Herăstrăul Nou, Circul de Stat, Izvor, Unirii, Arenă Națională, Cișmigiu, Tineretului, Carol.
Cel de-al doilea tratament a început în dată de 3 iunie și se efectuează după cum urmează:
— 03 iunie — Parcul Herăstrăul Nou
— 04 iunie — Parcul Miorița, Cartierul Francez
— 10 iunie — Parcul Cișmigiu, Sala Palatului
— 11 iunie — Parcul Tineretului
— 12 iunie — Parcul Carol
— 13 iunie — Parcul Izvor, Unirii
— 14 iunie — Herăstrăul Vechi
— 15 iunie Bordei și Floreasca
— 16 iunie Parcul Circul de Stat
Pentru efectuarea tratamentelor s-au utilizat insecticide de tip: K-OTHRINE 15 EC ȘI FENDONA 15 EC.
În condițiile în care, în urma acestor tratamente, focarele de căpușe nu vor dispărea total, Centrul pentru Protecția Plantelor va relua dezinsecția spațiilor verzi din parcuri la începutul lunii iulie.
PBM precizează că toate produsele insecticide utilizate, atât cele pentru combaterea țânțarilor cât și cele pentru combaterea căpușelor, au o toxicitate redusă pentru om și animalele de companie, precum și pentru vegetație.
Pe acelasi subiect:
- București: A început amenajarea piețelor pentru desfacerea pepenilor din recolta 2014
- Târg de produse tradiționale în curtea Ministerului Agriculturii
- București: Târgul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel are loc între 27 și 29 iunie
- București: Au început tratamentele fitosanitare pe spațiile verzi din sectorul 6
- Târg de produse tradiționale la Romexpo, în perioada 28 mai – 1 iunie