Bolile plantelor: Fusarioza la castraveți
Fusarioza – ofilirea micotică – este o boală vasculară produsă de ciuperca Fusarium oxysporum, întâlnită frecvent la culturile de castraveți și alte cucurbitacee din câmp şi spaţii protejate, în special în faza de înflorire – fructificare.
În funcţie de temperatură, boala poate avea o evoluţie rapidă sau lentă. În cazul evoluţiei rapide, plantele mor în câteva zile, fără ca frunzele să-şi schimbe culoarea normală. La baza plantelor bolnave apar benzi, care se extind până la 80-90 cm înălțime.
În cazul evoluţiei lente, pe frunze apar zone de îngălbenire, situate la vârful frunzelor, pe marginile lor sau între nervuri. Peţiolurile frunzelor se îngălbenesc şi se brunifică, se zbârcesc şi se usucă, iar frunzele moarte atârnă în lungul tulpinii.
Boala începe de la frunzele inferioare şi progresează lent spre cele superioare. Pe secţiuni, în rădăcinile şi tulpinile plantelor atacate se observă brunificarea pereţilor vaselor conductoare.
Temperaturile situate între 28-32 de grade, umiditatea ridicată, pH-ul solului de 5 – 5,6, nivelurile crescute de azot şi scăzute de potasiu, sunt factori care favorizează evoluţia ofilirii. Sub 20 de grade şi peste 34°C fusarioza nu se manifestă.
Dintre fungicidele omologate pentru castraveți, se recomandă împotriva fusariozei Topsin 500 SC.