Bază de date pentru controlul comercianţilor de legume şi fructe proaspete

| Actualitate | de

Ministerul Agriculturii va întocmi şi întreţine o bază de date care va include comerciaţii din sectorul de legume şi fructe proaspete, pe care îi va controla pentru a verifica dacă respectă standardele europene de calitate în domeniu.

Măsurile sunt incluse într-un ordin al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor (ISCTPVLF), publicat saptamana trecuta în Monitorul Oficial, informeaza Mediafax.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu, ordinul reînnoieşte legislaţia românească în baza regulamentului Comisiei Europene pentru sectorul de legume şi fructe.

„În vechea lege existau vicii cu privire la condiţiile de calitate a fructelor şi legumelor, fapt pentru care pe piaţă mai scăpau produse cu o calitate îndoielnică. Noul ordin reglementează clar condiţiile şi normele pentru această piaţă”, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, Gheorghe Albu.

La rândul său, preşedintele patronatului Romconserv, Aurel Tănase, a spus că este încrezător în punerea în practică a noii legi, care stabileşte norme mai clare pentru sectorul de profil.

„Până acum produsele circulau necontrolat, iar Inspecţia are misiunea să facă ordine în piaţă pentru produsele proaspete şi conservate, astfel încât normele de calitate şi de etichetare să fie respectate”, a precizat Tănase.

Potrivit ordinului, Inspecţia de Stat urmează să întocmească şi să întreţină o bază de date care să cuprindă persoanele şi firmele care participă la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete pe întreaga filieră de produs, de la producător, până la consumatorul final, iar comercianţii sunt obligaţi să ofere informaţiile necesare pentru acest demers.

În cazul persoanelor care comercializează sau transportă cantităţi reduse, dacă fructele şi legumele sunt vândute în regiunea de unde sunt recoltate, pentru consumul local tradiţional sau în pieţe de producători din zonă, nu este necesară înscrierea în baza de date.

Totodată, ISCTPVLF urmează să efectueze controale pentru a verifica dacă legumele şi fructele respectă standardele de calitate conforme normelor UE, atât pentru produsele destinate pieţei interne originare de pe plan local sau din import, cât şi celor destinate exportului sau care urmează să fie utilizate în industria alimentară.

Dacă Inspecţia de Stat va controla prin sondaj comercianţii de legume şi fructe care livrează marfa pe piaţa internă, loturile destinate exportului vor fi verificate integral pentru eliberarea certificatului de conformitate cu standardele de calitate.

Potrivit ordinului, comercianţii de fructe şi legume sunt obligaţi să afişeze informaţiile despre ambalaj, produs, ţara de origine, categoria de calitate, precum şi specia, soiul sau calibrul în mod vizibil, pe etichete sau imprimate direct pe ambalaj sau colet. Opţional, se poate ataşa şi marca oficială de control.

Standardele de calitate ale legumelor şi fructelor care se pot comercializa precizează că produsele trebuie să fie întregi, sănătoase, fără boli, mirosuri, gusturi străine sau umezeală exterioară anormală.

Care este opinia ta?

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde