Avicultură: Producătorul de carne de pui ONCOS din Cluj a intrat în insolvență
Producătorul de carne de pui Oncos SA a cerut intrarea în insolvență. Potrivit reprezentanților companiei, necesitatea restructurării vine în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei şi a lipsei unei finanţări corespunzătoare a afacerii.
Oncos SA produce și distribuie în rețeaua proprie de magazine carne de pui, ouă, cât și produse de panificație și patiserie.
„În ultimii ani am resimţit puternic efectele crizei economice, care s-au văzut atât în scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, cât şi în lipsa unor surse de finanţare viabile pe piaţă. Oncos este un business antreprenorial, românesc, care nu beneficiază de sprijinul unui grup sau al unui investitor care să susţină afacerea şi în condiţii economice dificile. În acest context, restructurarea business-ului grupului a venit ca o soluţie firească şi necesară pentru însănătoşirea acestuia”, a declarat Vasile Onacă, președintele CA și acționarul majoritar al Oncos.
Potrivit acestuia, societatea are un planul de reorganizare ce prevede creşterea cu circa 25% a capacităţii de producţie şi procesare a cărnii de pasăre în cadrul unui „parteneriat strategic” (sursă).
Capacitatea totală de creştere şi procesare a grupului va depăşi 6,3 milioane capete anual, după ce în 2013 a crescut cu 6% faţă de anul anterior.
Înfiinţat în anul 1991, Grupul ONCOS are peste 800 de angajaţi.
Grupul de firme include Abatorul de Păsări Floreşti, clasificat în categoria „A” de procesare, 5 ferme de creştere a păsărilor în Gilău, Lomb, Jucu , Sălişte – Coruş – Chinteni în judeţul Cluj şi Panic în judeţul Sălaj precum şi una din cele mai mari Fabrici de pâine din Transilvania. D
istribuţia produselor de carne se face printr-o reţea proprie de retail formată din 44 magazine în judeţele Cluj, Sălaj, Mureş, Bistriţa-Năsăud.
Produsele ONCOS sunt comercializate şi pe pieţele externe din Ungaria, Italia, Cehia, Slovacia şi Grecia.