Aspecte privind pășunatul animalelor în condițiile din țara noastră

| Zootehnie | de

Etichete: ,

Păşunea în condiţiile ţării noastre reprezintă cea mai ieftină modalitate de furajare a animalelor pe timpul verii şi asigură necesarul de masă verde în funcţie de zona geografică unde este situată, păşune de câmpie sau păşune alpină, pe o perioadă cuprinsă între 150-200 zile pe an.

rase-animale-vaci

Astfel pe păşunile de câmpie sezonul de păşunat începe din luna aprilie şi până în luna octombrie însumând un total de zile de păşunat cuprins între 170-200 de zile de păşunat. Păşunile de deal situate la o altitudine între 200-700 m, asigură furajarea animalelor pe o perioadă cuprinsă între 140-160 zile, păşunatul începând în luna mai şi terminându-se în luna septembrie.

Păşunile de munte subalpine şi alpine situate la o altitudine de 700- 1300 m şi peste asigură furajarea normală a animalelor pe o perioadă cuprinsă între 90-120 de zile, din luna iunie până în septembrie. Un rol important în folosirea raţională a păşunilor îl are data începerii păşunatului. Astfel păşunatul mai devreme, primăvara timpuriu este dăunător, deoarece duce la distrugerea ierburilor valoroase, întârzie dezvoltarea acestora, iar terenul fiind moale, animalele lasă urme adânci şi bătătoresc păşunea.

De asemenea nu este indicat ca animalele să fie ţinute pe păşune până târziu, fiindcă ierburile nu pot acumula rezervele necesare pentru perioada de iarnă, iar primăvara următoare păşunea va fi de slabă calitate.

Pe aceste considerente păşunatul ar trebui să înceapă când: pământul este zvântat, astfel ca animalele să nu lase urme, ierburile graminee sunt la începutul formării paiului, leguminoasele încep formarea lăstarilor laterali.

Toamna sezonul de păşunat trebuie să se termine cu 20-25 de zile înainte de începerea îngheţurilor permanente. În timpul perioadei de vegetaţie se pune problema modului de utilizare a pajiştilor care se poate face prin păşunat sau prin cosit şi administrat la iesle.

Avantajele păşunatului

Folosirea nutreţului verde pentru păşunat prezintă următoarele avantaje:

  • consumul de muncă mai redus, prin eliminarea recoltării, transportului şi administrării la iesle;
  • producţii superioare din punct de vedere cantitativ şi calitativ, spor în greutate destul de ridicat;
  • condiţii pentru o stare de sănătate mai bună datorită mişcării şi a influenţei benefice a razelor solare asupra organismului animalului;
  • creşterea indicelui de fecunditate;
  • refacerea mai rapidă a covorului vegetal datorită faptului că taurinele efectuează păşunatul la înălţimi mai mari (3-4 cm) pe parcele unde predomină plante de talie mai mică.

Dezavantajele păşunatului

  • pierderea de masă verde prin călcare şi murdărirea păşunii în perioada de ploi;
  • ruperea inegală a diferitelor plante, păşunatul selectiv, care determină cu timpul modificarea compoziţiei floristice a păşunii, în defavoarea plantelor valoroase;
  • utilizarea ineficientă a surplusului de proteine la păşunare în fazele optime şi pierderi de masă verde datorită reducerii gradului de consumabilitate la păşunarea în faze avansate de creştere a masei vegetative;
  • întârzieri în regenerarea plantelor în condiţiile asigurării unei perioade suficiente pentru odihna şi refacerea parcelelor;
  • pericolul transmiterii de boli în condiţiile nerespectării parcelelor şi necurăţirii lor;
  • călcarea şi distrugerea ţelinei în perioadele ploioase, urmate de îmburuienarea păşunii.

Autor: ing. Ioan COSTIN

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde