Asociaţia Naţională a Producătorilor de Ciuperci din România: Consumaţi legume şi fructe de acasă
Vineri 1 noiembrie, a avut loc in cadrul INDAGRA conferinta de presa a Organizatiei Interprofesionale PRODCOM. Va prezentam interventia domnului Eugen Bajenaru, președintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Ciuperci din România.
„ANCPR este una dintre asociațile co-fondatoare ale Prodcom, și este o organizație reprezentativă pentru domeniul Legume – Fructe, pentru ca, în acest moment, producătorii interni, dintre care o mare parte sunt membri ai asociației, asigură necesarul de consum intern în proporție de peste 80%.
Cu foarte puțin sprijin, cu fonduri greu de accesat datorita cofinantarilor inaccesiblile, fermele producătoare de ciuperci din România au reusit să se ridice din punct de vedere tehnologic, al managementului și al investițiilor, astfel incât sa-si impuna produsele pe piața internă. În cele mai multe cazuri, producătorii au pornit de la o baza minimală de investiții si tehnologie, pe care au dezvoltat-o în timp. Prin ce suntem noi competitivi pe plan intern? Prin două mari atuuri, decisive pentru piața de produs : mai intâi prospețimea – azi recoltam in spatiile climatizate si tot azi livram pe piață; în al doilea rând tratamentul minimal de conservare, limitat exclusiv la frig.
Ce ar putea contribui la dezvoltarea acestui sector ?
1. Asigurarea fondurilor necesare pentru sprijinirea sectorului, singurul segment care în acest moment nu beneficiază de nici un ajutor; aceasta ar reprezenta nu numai un ajutor si un stimulent pentru producători, dar și o productie de ciuperci integral fiscalizata. Mai exact, atâta timp cât producătorul solicită sprijinul pentru o anumită cantitate de produse, în mod inerent el va fi obligat să comercializeze corect întreaga producție.
2. Mai intai întărirea forței de reprezentativitate si coeziune ale asociatiei, obiectiv comun pentru toate asociațiile din agricultură si constituirea producătorilor în grupuri si organizatii de producatori, care să le asigure o mai mare capacitate de vanzare, negociere a prețurilor de piata precum și accesul la surse de finanțare.
3. Impartasim aceeasi legitimă solicitare, ca și în tot sectorul de legume fructe, un TVA de 9%, al cărei principal efect ar fi diminuarea evaziunii, respectiv fiscalizarea vânzărilor.
4. Fără îndoială asociația noastră are și alte obiective, printre care, nu în ultimul rând, este cea de diseminare a bunelor practici și a metodelor moderne în domeniul tehnologiei și tratamentelor, pentru promovarea alimentelor sanatoase, lipsite de reziduri chimice. Imi este plăcut să vă informez că nu mai departe de 14 noiembrie, vom organiza la Poiana Brașov un seminar științific, la care sunt invitați specialisti de cea mai inaltă reputație din Polonia si Germania, care să susțină în fața producătorilor prin prelegeri si dialoguri interactive subiecte actuale si de interes pe aceasta tema.
Iata mesajul nostru pentru presa:
Transmiteti tuturor romanilor sa consume legume, fructe si ciuperci de acasa pentru ca :
sunt mai proaspete !
sunt mai sanatoase !
salveaza locurile de munca ale conationalilor nostri !”
Pe acelasi subiect:
- Ungaria vrea să devină un lider regional în producția de ciuperci
- La mulți ani, Ioana Tudor, doamnă a horticulturii românești și entuziast promotor al „ciupercarilor” din țara noastră
- Avantajele culturii ciupercilor Pleurotus
- Ing. Vasile Ciorcaş: Unde pot fi cultivate ciupercile albe termofile – Agaricus edulis
- Ing. Vasile Toma: Dăunătorii ciupercilor comestibile