Aproape 6000 de agricultori din Vrancea figurează restanțieri la CAS
Schimbările repetate din Codul Fiscal i-au bulversat inclusiv pe funcționarii statului. În județul Vrancea, aproape 6000 de agricultori apar ca datornici la stat, printr-o eroare de interpretare a Codului Fiscal.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, dă vina pe inspectorii Curții de Conturi pe care îi acuză de lipsă de profesionalism. În opinia sa, aceștia cu confundat plantațiile viticole cu pepinierele viticole, neproducătoare de venit.
„Diferenţa de la 16.000 la 6.000 de persoane cărora li s-au emis decizii de impune este rezultatul unei erori cauzate de lipsa de profesionalism a celor care au solicitat sau au furnizat informaţiile, respectiv inspectorii de la Camera de Conturi Vrancea care au solicitat DGFP Vrancea baza de date rezultată în urma depunerii formularului 205 şi nicidecum a formularului 221. Din acest motiv, la emiterea deciziilor de imputare s-au luat în calcul veniturile obţinute din agricultură menţionate în Declaraţia 205 , deşi în actul adiţional la protocol se stipulează că la stabilirea contribuţiei la asigurări de sănătate se ia în calcul, pentru venituri din activităţi agricole, doar venitul net estimat înregistrat în Declaraţia 221”, susţine Marian Oprişan.
Prin protocolul încheiat între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în anul 2007 şi prin actul adiţional nr. 1 la acest protocol din anul 2009, ANAF s-a obligat să predea CNAS de două ori pe an baza de date cu privire la veniturile persoanelor care realizează venituri din agricultură şi silvicultură şi care sunt impozabile potrivit Codului Fiscal.
Conform anexei 1 a actului adiţional, pentru veniturile din activităţi agricole, ANAF trebuia să furnizeze venitul net estimat pe baza datelor înregistrate în Declaraţia 221.
Declaraţia 221 “Privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit”cuprinde mai multe tipuri de activităţi, printre care “exploatarea pepinierelor viticole”. Președintele CJ Vrancea a explica, într-o conferință de presă, că pepinieră viticolă nu înseamnă acelaşi lucru cu plantaţie viticolă şi nu aduce venit proprietarilor din valorificarea strugurilor. Drept urmare, aceștia nu au obligația depunerii declarației 221 și nu sunt plătitori de impozit.
Pe acelasi subiect:
- Impozite ANAF: În atenția agricultorilor persoane fizice
- Persoanele fizice care au obținut venituri din agricultură trebuie să depună declarația la Fisc până pe 26 mai
- Vinexport Vrancea a cerut insolvența
- Terenuri agricole Vrancea: Interesul este încă scăzut pentru achiziția de terenuri
- Mai multe taxe și impozite în cârca agricultorilor vor fi introduse din 2014