Apicultorii vâlceni solicită subvenţionarea familiilor de albine
Asociaţia Crescătorilor de Albine (ACA) din Vâlcea, cea mai mare din România, este nemulţumită de lipsa subvenţiilor pe familia de albine, a declarat, miercuri, directorul asociaţiei, Petre Moraru, informează Agerpres.
„Una dintre nemulţumirile noastre este această anulare a subvenţiei pe familie de albine care se oferea până în 2008. Deşi şi atunci era o condiţionare, ca 10 kg de miere să fie date unui procesator. Solicităm reintroducerea acestei subvenţii, alături de alte facilităţi cum ar fi obligarea primăriilor locale să nu mai pună taxe pe camioane şi pavilioanele apicole când se află în pastoral. Deşi există o lege în acest sens, foarte multe administraţii locale o ignoră pur şi simplu”, a precizat Moraru.
O altă nemulţumire a directorului asociaţiei apicole este legată de Inspectoratele de Poliţie.
„Ştim cu toţii că foarte multe camioane apicole sunt oprite în pastoral pur şi simplu fără motiv deşi cunoaştem cu toţii care este motivul real pentru care sunt opriţi în trafic apicultorii. Dar nu vreau să comentez mai mult. O problemă însă foarte gravă este legată de erbicide şi substanţe toxice care se folosesc în agricultură. Aici cred că se impune obligativitatea producătorilor de îngrăşământ, de erbicide să pună clar panouri cu înscrisuri – toxic pentru albine. Mulţi apicultori s-au trezit cu familii întregi de albine moarte”, a mai spus Moraru.
Pe de altă parte, directorul ACA Vâlcea este mulţumit de Programul Naţional Apicol şi de faptul că s-a reuşit ca în perioada 2011 – 2013 să se aloce anual pentru apicultori 14 milioane de lei.
ACA Vâlcea este cea mai mare Asociaţie din România. Cu 78.000 de familii de albine, însemnând 8% din şeptelul naţional, ACA Vâlcea produce 10% din totalul de miere al României, adică 1500 – 1600 de tone anual.
Pe acelasi subiect:
- Despăgubirile acordate apicultorilor au un buget majorat
- Subvenții albine: Ce spun reprezentanții apicultorilor despre PNA 2014-2016
- Pentru apicultori! Târgul Național al Mierii, 4-6 aprilie 2014
- Iată ultima versiune a Programului Naţional Apicol pentru perioada 2014 – 2016
- În 2014 va fi actualizat Registrul Statistic al Exploataţiilor Agricole
radu neculai - 20-2-2011, 17:17
Un sincer bravo . Exportul romanesc de miere a pierdut in anul 2010 50 la suta inraport cu anii cand se primea subventie pe fam de albina. Consider ca birocratia s-a saturat de atate eforturi si si- au zis stop