APIA eliberează adeverinţe pentru obţinerea de credite de către beneficiarii de ajutoare de stat
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează adeverinţe beneficiarilor ajutoarelor de stat, pentru investiţiile de creştere a bunăstării păsărilor şi porcinelor, documente necesare accesării de credite în vederea finanţării activităţii curente a fermierilor.
„Aceste credite reprezintă un instrument creat pentru a ajuta financiar fermierii până la primirea, la termenul prevăzut de legislaţia în vigoare, a ajutorului de stat, care se acordă anual producătorilor agricoli beneficiari ai ajutoarelor de stat, la care sunt îndreptăţiţi, pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar în favoarea bunăstării păsărilor şi respectiv în favoarea bunăstării şi protecţiei porcinelor”, se arată într-un comunicat emis, de APIA. Adeverinţa eliberată de instituţie confirmă că beneficiarul a depus cerere pentru solicitarea ajutorului de stat în vederea realizării angajamentelor asumate.
De asemenea, în adeverinţă este menţionată suma calculată pentru ajutorul de stat. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA garantează 80% din valoarea creditelor acordate de banca creditoare în baza convenţiilor încheiate. „Menţionăm faptul că banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe lângă o serie de adeverinţe/acte doveditoare necesare dosarului, propriile condiţii de creditare, stabilite de către creditor şi aprobate de către Banca Naţională a României. Aici sunt incluse şi garanţii pe care creditorul le poate solicita din partea beneficiarului (fermierului)”, se mai spune în comunicat. Opţiunea de a solicita creditul aparţine integral fermierului.
Pe acelasi subiect:
- Subventia pe suprafata 2014: APIA controleaza suprafetele declarate de fermieri
- Gheorghe Dorel Benu, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a fost suspendat din funcție
- Directorul APIA a fost reținut de DNA
- Fermierii care dau foc miriștilor riscă să fie „arși” la subvenție
- Creditarea în agricultură: Dobânzile percepute de bănci fermierilor vor fi limitate, iată în ce condiții