ANSVSA, campanie împotriva sacrificărilor ilegale de animale şi a comercializării ilicite de carne

| Actualitate | de

Etichete: , , ,

Având în vedere că în ultima perioadă au fost semnalate mai multe cazuri de sacrificări ilegale, în gospodăriile populaţiei şi în aşa-zise târguri, neautorizate, de bovine, ovine şi porcine, cu intenţia comercializării ilicite a produselor de origine animală, inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au organizat controale inopinate, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ai autorităţilor locale, în zonele cu antecedente în acest sens.

Astfel, a fost vizată zona localităţii Călugăreni, judeţul Giurgiu, zonă endemică în această problemă, unde în data de 10.10.2010, DSVSA Giurgiu a organizat o acţiune comună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu, acţiune care a vizat interzicerea vânzării de animale şi produse de origine animală în târgul organizat în localitatea menţionată.

Urmare a acestei acţiuni, au fost aplicate 29 sancţiuni contravenţionale pentru mijloacele de transport care transportau, fără documente sanitare veterinare, animale vii, însumând amenzi în valoare de 10.400 lei. Facem precizarea că amenzile contravenţionale au fost aplicate de către reprezentanţii I.P.J. Giurgiu în trafic, în târgul de animale neexistând spre valorificare animale sau produse de origine animală.

O altă abatere de la legislaţie a fost sancţionată în localitatea Gălăteni, judeţul Teleorman, unde există un târg neautorizat sanitar veterinar, unde, tot în data de 10.10.2010, a fost identificat un cetăţean care transporta în portbagajul autoturismului un numar de 4 carcase de ovine, în greutate totală de 120 kg, fără documente care să ateste provenienţa acestora şi nici faptul că au fost controlate sanitar veterinar. Carnea a fost confiscată şi persoana a fost amendată cu 1.500 lei.

În urma desfăşurării controalelor comune au fost verificate un număr de 119 unităţi de abatorizare, preparare sau procesare carne, carmangerii şi măcelarii, inclusiv a cele din incinta pieţelor agroalimentare a supermarket-urilor, hipermarket-urilor, dar şi târguri de animale.

Verificările au evidenţiat încălcări ale legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, abateri care au fost sancţionate prin aplicarea unui total de 13 sancţiuni contravenţionale, însumând 81.400 lei şi emiterea unui număr 3 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii, 1 Ordonanţă de Interzicere a Activităţii şi 4 avertismente.

De asemenea, a fost retrasă de la comercializare o cantitate de carne, care a totalizat 171 de kg, care, fie era etichetată necorespunzător, era neexpertizată sanitar veterinar sau pentru care nu existau documente care să îi ateste provenienţa şi trasabilitatea, ceea ce constituia un pericol pentru sănătatea publică.

Potrivit ANSVSA, asemenea controale vor avea caracter permanent şi se vor desfăşura la nivel naţional, pentru a preîntâmpina riscurile de îmbolnăvire a cetăţenilor.

  1. Nelutu - 5-11-2010, 8:00

    Daca nu au alta sursa de venit,oamenii incearca sa obtina un ban din vinzarea animalelor sau a carnii;nu-l ajuti cu nimic dar vii sa-l sanctionezi ca incearca sa traiasca!Bravo,sa traiasca bugetarii,sa le dam cit mai multe taxe ca sa-si primeasca salarii zdravene!Oameni buni,puneti mina pe par si dati-le o autorizatie pe care sa nu o poata duce in spate!!!Sau prezentati-va acasa la cei ce v-au sanctionat si cereti-le sa va dea ei bani pentru a trai cit de cit omeneste,iar in caz contrar,rupeti-le oasele,ca o merita din plin!!!

  2. chacal - 6-11-2010, 0:46

    SI PE VREMEA LUI CEASCA SA TAIAT DAR ACUMA ASTIA SUNT MAI RAI CA AIA

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde