Alerta pentru agricultorii din Oltenia! O astfel de situaţie nu s-a mai înregistrat de mai bine de un deceniu

| Actualitate | de

Etichete: ,

Agricultura din Oltenia este în pericol din cauza rezervei mici de apă din sol. Fermierii spun că dacă în următoarele zece zile nu plouă şi nu ninge, situaţia devine foarte gravă, pentru că plantele nu sunt protejate de îngheţ și nu au apă.

seceta-2020-oltenia-seceta-pedologica

Potrivit reprezentanţilor Centrului Meteorologic Regional Craiova, în Oltenia nu a mai plouat din luna noiembrie, astfel că deficitul de apă din sol este de aproximativ 50%.

O astfel de situaţie nu s-a mai înregistrat de mai bine de un deceniu, iar plantele sunt în pericol, avertizează specialiştii.

„Din noiembrie nu mai avem strop de apă, este o secetă prelungită, iar lipsa de apă face ca rezerva din sol să fie foarte mică, din cauza consumului normal al plantelor. Determinările din sol ne arată un deficit din rezerva apei din sol foarte mare. Suntem la 40-50 la sută din rezerva de apă. Am mai avut situaţii asemănătoare, dar ca acum…o secetă aşa prelungită în perioada asta, nu ne-am mai confruntat de peste 10 ani. Deocamdată plantele nu sunt afectate, dar curând, fără precipitaţii, s-ar putea pierde cantităţi însemnate la hectar, lucru care ar duce la producţii foarte mult diminuate. Ca să acopere acest deficit, este nevoie de un strat consistent de zăpadă, de cel puţin 30 de centimetri”, a declarat, pentru Mediafax, Victor Viorel Vătămanu, agrometeorolog la Centrul Regional de Meteorologie Craiova.

Fermierii sunt şi ei îngrijoraţi şi spun că, deşi încă nu s-au uscat, plantele sunt deja stresate de diferenţele mari de temperatură. Cea mai afectată e rapiţa.

„Este aproape 15 grade diferenţa între temperatura de noapte şi cea de zi, aici, în sudul judeţului Mehedinţi, unde lucrez eu teren. Iar acest lucru afectează plantele. Acestea sunt în stress că nici nu intră în repaos, nici nu vegetează cum trebuie. Eu sunt în fiecare zi pe câmp, deocamdată nu sunt afectate, dar dacă vor fi minus 10 grade noaptea, fără zăpadă, va fi un mare pericol pentru culturi. Atunci chiar vor fi compromise suprafeţe mari”, a declarat, pentru Mediafax, Cornel Stroescu, fermier din Mehedinţi.

Şi agricultorii din Dolj spun că e nevoie urgentă de zăpadă.

„Dacă în următoarele zece zile nu plouă şi nu e zăpadă, situaţia este chiar gravă. Este mare nevoie de zăpadă, să protejeze plantele de îngheţ şi să aibă apă pentru la primăvară”, a spus un fermier din judeţul Dolj.

Victor Vătămanu a spus că ninsorile ar putea ajunge în Oltenia abia în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie. Până atunci, ar mai putea exista doar fulguieli.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde