Alerta pentru agricultorii din Oltenia! O astfel de situaţie nu s-a mai înregistrat de mai bine de un deceniu

| Actualitate | de

Etichete: ,

Agricultura din Oltenia este în pericol din cauza rezervei mici de apă din sol. Fermierii spun că dacă în următoarele zece zile nu plouă şi nu ninge, situaţia devine foarte gravă, pentru că plantele nu sunt protejate de îngheţ și nu au apă.

seceta-2020-oltenia-seceta-pedologica

Potrivit reprezentanţilor Centrului Meteorologic Regional Craiova, în Oltenia nu a mai plouat din luna noiembrie, astfel că deficitul de apă din sol este de aproximativ 50%.

O astfel de situaţie nu s-a mai înregistrat de mai bine de un deceniu, iar plantele sunt în pericol, avertizează specialiştii.

„Din noiembrie nu mai avem strop de apă, este o secetă prelungită, iar lipsa de apă face ca rezerva din sol să fie foarte mică, din cauza consumului normal al plantelor. Determinările din sol ne arată un deficit din rezerva apei din sol foarte mare. Suntem la 40-50 la sută din rezerva de apă. Am mai avut situaţii asemănătoare, dar ca acum…o secetă aşa prelungită în perioada asta, nu ne-am mai confruntat de peste 10 ani. Deocamdată plantele nu sunt afectate, dar curând, fără precipitaţii, s-ar putea pierde cantităţi însemnate la hectar, lucru care ar duce la producţii foarte mult diminuate. Ca să acopere acest deficit, este nevoie de un strat consistent de zăpadă, de cel puţin 30 de centimetri”, a declarat, pentru Mediafax, Victor Viorel Vătămanu, agrometeorolog la Centrul Regional de Meteorologie Craiova.

Fermierii sunt şi ei îngrijoraţi şi spun că, deşi încă nu s-au uscat, plantele sunt deja stresate de diferenţele mari de temperatură. Cea mai afectată e rapiţa.

„Este aproape 15 grade diferenţa între temperatura de noapte şi cea de zi, aici, în sudul judeţului Mehedinţi, unde lucrez eu teren. Iar acest lucru afectează plantele. Acestea sunt în stress că nici nu intră în repaos, nici nu vegetează cum trebuie. Eu sunt în fiecare zi pe câmp, deocamdată nu sunt afectate, dar dacă vor fi minus 10 grade noaptea, fără zăpadă, va fi un mare pericol pentru culturi. Atunci chiar vor fi compromise suprafeţe mari”, a declarat, pentru Mediafax, Cornel Stroescu, fermier din Mehedinţi.

Şi agricultorii din Dolj spun că e nevoie urgentă de zăpadă.

„Dacă în următoarele zece zile nu plouă şi nu e zăpadă, situaţia este chiar gravă. Este mare nevoie de zăpadă, să protejeze plantele de îngheţ şi să aibă apă pentru la primăvară”, a spus un fermier din judeţul Dolj.

Victor Vătămanu a spus că ninsorile ar putea ajunge în Oltenia abia în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie. Până atunci, ar mai putea exista doar fulguieli.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde