Ajutoare de minimis acordate agricultorilor afectați de grindina și ploile torențiale din primăvara anului 2014
Ministerul Agriculturii pregăteste un nou ajutor de minimis acordat agricultorilor pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada aprilie – mai 2014 asupra culturilor agricole în spaţii protejate.
Ajutoarele sunt destinate agricultorilor care au vut înființate culturi legumicole în sere și solarii și care au fost afectați de fenomene precum: grindină, ploi torenţiale, viituri, inundaţii, infiltraţii apă produse de ploi torenţiale, vânt puternic.
Cine poate primi ajutorul de minimis?
a) producătorii agricoli persoane fizice care deţin certificat de producător emis potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatelor de producător;
b) producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;
c) producătorii agricoli persoane juridice precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii.
Ce trebuie să facă agricultorii pentru a primi ajutoarele de minimis?
Pentru a fi eligibile la acordarea ajutorului de minimis, întreprinderile trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate:
a) să solicite ajutoare de minimis conform prevederilor prezentei hotărâri;
b) să fie înregistrate în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume şi/sau pentru producere de răsaduri şi/sau flori, în spaţiile protejate afectate de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada aprilie – mai 2014;
c) să deţină proces verbal de constatare a pagubelor produse, întocmit de comisiile locale pentru situaţii de urgenţă constituite potrivit legii.
Pentru obţinerea sprijinului financiar, solicitanţii întocmesc cereri şi le depun la primăriile unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale, însoţite de următoarele documente:
a) o copie a BI/CI al/a solicitantului sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal;
b) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
c) adeverinţa în original, care să ateste, conform înscrisurilor din Registrul agricol, suprafaţa de teren în spaţii protejate utilizată de solicitant în anul 2014 în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză.
d) copie a procesului verbal de constatare a pagubelor întocmit de comisiile locale
Cât este ajutorul primit de cultivatorii de legume?
Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis care se acordăeste următorul:
a) 27,0 lei/ mp pentru geam sere;
b) 3,0 lei/mp folie de plastic solarii.
Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc întreprinderilor într-o singură tranşă, începând cu data de 15 august 2014.