AGROSTAR îi va cere premierului un control al Corpului de Control la Ministerul Agriculturii

| Actualitate | de

Etichete: , ,

Federația AGROSTAR îi va cere premierului Emil Boc să dispună un control al Corpului de Control la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și va sesiza Comisiile de Abuzuri ale Parlamentului, după ce Ministerul Agriculturii a transmis un comunicat prin care anunță că Ordinul privind fabricarea, natura şi calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea şi comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare a fost emis cu respectarea normelor legale, deși acesta este blocat în instanță.

„Aceasta este o dezinformare practicată de Ministerul Agriculturii și este un semnal clar pe care ministrul de resort, Valeriu Tabără, îl transmite celor care fabrică astfel de băuturi că pot să producă liniștiți și în continuare. Ordinul 766/2009 la care face referire Ministerul Agriculturii, cum că a fost publicat în Monitorul Oficial și a fost emis cu respectarea prevederilor legale este de fapt blocat în urma mai multor acțiuni în instanță. În timp ce ministrul agriculturii îi încurajează pe cei care produc aceste băuturi și expun populația la riscul de a se îmbolnăvi, aprobarea unui proiect de Ordin comun MADR-ANPC-Ministerul Sănătății, care a fost notificat în mai 2010 Comisiei Europene netransmițându-se de către acest for modificări de fond, este tergiversată din luna iulie 2010. ANPC face diverse observații privind compoziția fizico-chimică, fără a avea însă competențe în acest sens și blocând procesul de avizare. Din cauza producerii acestor băuturi, statul pierde anual 200 de milioane de euro”, declară președintele AGROSTAR Niculae Ștefan.

AGROSTAR consideră că fabricarea acestor produse trebuie interzisă deoarece:

  • Cantităţile mari de băuturi alcoolice fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, produse şi comercializate pe piaţa românească care se ridică la aproximativ 5 milioane de hectolitri, cât reprezintă piaţa vinului produs în România;
  • Lipsa unor norme specifice referitoare la natura, conţinutul, originea, producerea, definirea, prezentarea, etichetarea acestor tipuri de băuturi. Riscul pe care îl comportă asupra sănătăţii consumatorilor, datorită compuşilor chimici de natură sintetică din compoziţie (acidifianţi, îndulcitori, conservanţi, coloranţi, etc.), compuşi ce în prezenţa alcoolului pot deveni toxici şi agresivi pentru organismul uman;
  • Lipsa reglementărilor privind stabilirea procedurilor de control şi a autorităţii desemnate pentru verificarea şi controlul modului de producere a băuturilor alcoolice nedistilate şi aplicarea sancţiunilor;
  • Concurenţa neloială pe care aceste tipuri de băuturi o fac vinurilor din punct de vedere fizico-chimic şi organoleptic, datorită compoziţiei, perioadei reduse de obţinere precum şi costului redus pe care îl implică producerea lor;
  • Lipsa de trasabilitate a acestor tipuri de băuturi deoarece nu există o metodă de analiză standard a compuşilor fizico-chimici ce intră în componenţa lor;
  • Standardul de firmă şi licenţa de fabricaţie nu garantează calitatea produselor obţinute;
  • În Statele Membre ale U.E. se regăsesc în producţie numai următoarele băuturi alcoolice fermentate nedistilate produse exclusiv din fermentarea fructelor sau a mierii: cidru de mere, cidru de pere, hidromel, băuturi alcoolice obţinute exclusiv din fermentarea sucurilor de fructe cu excepţia strugurilor.

Continuă să se producă fără să existe un temei legal şi băuturile alcoolice fermentate nedistilate fabricate din amidon, izoglucoză şi melasă cu toate că sunt interzise prin legislaţia comunitară şi naţională.

Pe rolul instanţelor judecătoreşti se află înregistrate patru cauze având ca obiect, după caz, suspendarea sau anularea ordinelor care au stat la baza reglementării producerii băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde