Agricultura in 2009: acoperim consumul intern, dar exporturile o iau la vale
Campania de recoltare a graului debuteaza cu preturi mici, cu cereale afectate in proportie de 15% – 20% de insecte parazite si cu multe zone calamitate, unde pierderile ajung pana la jumatate. Si ploile din ultimele saptamani ar putea afecta calitatea graului si implicit crearea unei piete puternice in acest an.
„Nu avem deocamdata o situatie reala, dar in ceea ce priveste consumul intern, nu vor fi probleme, ca atare nu ar trebui sa fie nici probleme legate de ridicarea preturilor la paine.
Volumul exporturilor va fi dictat de surplusul pe care il vom obtine, dar sunt zone in care agricultorii sunt foarte multumiti de rezultat si zone in care productia e calamitata in proportie de 50%”, a declarat pentru ZF Ilie Sarbu, ministrul agriculturii.
ucatorii spun ca vom obtine cel mult 4,5 mil. tone de grau in 2009, din care aproximativ 3,5 mil. tone sunt destinate consumului intern. Acest lucru ar insemna aproximativ un milion de tone pentru piata externa, volum la jumatatea celui exportat anul trecut. De multe ori insa, traderii exporta cantitati si din necesar, ca in a doua parte a anului sa apelam la importuri.
„Intre producatori si comercianti s-a creat o prapastie. Daca acum o luna graul se vindea cu 550 lei/tona (129 euro/tona), acum se vinde cu 360 lei/tona (85 euro/tona). Cu asemenea preturi la grau nu ai cum sa iti acoperi cheltuielile”, spune Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR).
Pe acelasi subiect:
- Pretul mediu la grau: 0,56 RON / kg
- Preţul grâului, decis la roata camionului
- Pretul graului in 2009: Un kilogram de grau mai ieftin decat un covrig
- Un agricultor care vinde 800 de tone de grau: azi m-au sunat cinci firme care vor sa traga teapa statului la TVA
- Oficial Nestle: Criza alimentară, agravată de biocombustibili
Gelu / Curtea de Arges - 4-7-2009, 20:52
Cine protejeaza producatorul agricol ? Din acest joc al pretului pierde toata lumea si castiga doar comerciantii de grau, ceea ce nu e corect si cred ca cineva ar trebui sa ia atitudine, spre exemplu LAPAR ar trebuii sa negocieze un pret in Euro cat de cat constant pe tot parcursul anului si astfel nu ar mai aparea Smecherii de Romania. Mai sunt si alte institutii care pot face acest lucru inclusiv Guvernul.
Magda Popus - 19-7-2009, 21:21
Nimanui nu-i pasa, daca s-ar gandi inseamna si o imposibilitaste a retehnologizarii , dar cine sa gandeasca , cica fiecare agricultor sa se preocupe dar atunci care-i rolul politicilor agricole?Daca nu-ti pasa cu adevarat , daca nu gandesti in profunzime fenomenul, vom merge tot dupa ureche si vom folosi tehnica dinainte de 89 ca toata lumea are o rabla de tractor in curte care consuma cat un tanc.Jumatate din agricultori merg pe pierdere deoarece nu-i nici un pret, samsarii fac piata.