Agricultura in 2009: acoperim consumul intern, dar exporturile o iau la vale

| Financiar | de

Etichete:

Campania de recoltare a graului debuteaza cu preturi mici, cu cereale afectate in proportie de 15% – 20% de insecte parazite si cu multe zone calamitate, unde pierderile ajung pana la jumatate. Si ploile din ultimele saptamani ar putea afecta calitatea graului si implicit crearea unei piete puternice in acest an.
„Nu avem deocamdata o situatie reala, dar in ceea ce priveste consumul intern, nu vor fi probleme, ca atare nu ar trebui sa fie nici probleme legate de ridicarea preturilor la paine.

Volumul exporturilor va fi dictat de surplusul pe care il vom obtine, dar sunt zone in care agricultorii sunt foarte multumiti de rezultat si zone in care productia e calamitata in proportie de 50%”, a declarat pentru ZF Ilie Sarbu, ministrul agriculturii.

ucatorii spun ca vom obtine cel mult 4,5 mil. tone de grau in 2009, din care aproximativ 3,5 mil. tone sunt destinate consumului intern. Acest lucru ar insemna aproximativ un milion de tone pentru piata externa, volum la jumatatea celui exportat anul trecut. De multe ori insa, traderii exporta cantitati si din necesar, ca in a doua parte a anului sa apelam la importuri.

„Intre producatori si comercianti s-a creat o prapastie. Daca acum o luna graul se vindea cu 550 lei/tona (129 euro/tona), acum se vinde cu 360 lei/tona (85 euro/tona). Cu asemenea preturi la grau nu ai cum sa iti acoperi cheltuielile”, spune Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR).

  1. Gelu / Curtea de Arges - 4-7-2009, 20:52

    Cine protejeaza producatorul agricol ? Din acest joc al pretului pierde toata lumea si castiga doar comerciantii de grau, ceea ce nu e corect si cred ca cineva ar trebui sa ia atitudine, spre exemplu LAPAR ar trebuii sa negocieze un pret in Euro cat de cat constant pe tot parcursul anului si astfel nu ar mai aparea Smecherii de Romania. Mai sunt si alte institutii care pot face acest lucru inclusiv Guvernul.

  2. Magda Popus - 19-7-2009, 21:21

    Nimanui nu-i pasa, daca s-ar gandi inseamna si o imposibilitaste a retehnologizarii , dar cine sa gandeasca , cica fiecare agricultor sa se preocupe dar atunci care-i rolul politicilor agricole?Daca nu-ti pasa cu adevarat , daca nu gandesti in profunzime fenomenul, vom merge tot dupa ureche si vom folosi tehnica dinainte de 89 ca toata lumea are o rabla de tractor in curte care consuma cat un tanc.Jumatate din agricultori merg pe pierdere deoarece nu-i nici un pret, samsarii fac piata.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

Abonamente stiri medicale Medic24
FORUM

06.04.2025 - 1:39
Daniel spune: Vreau sămânța tratata tătarca pt maturi și prețul va rog raspunde

20.11.2024 - 9:29
Vid spune: Am cativa meri nealtoiti, care produc fructe verzi - galbui, foarte bune, de marime medie si se coc in primele zile de august. Sunt foarte, foarte productivi , producand circa 50 kg /pom matur , insa neajunsul este ca rodesc o data la 2 ani, deoarece din cauza rodului excesiv nu reuseste sa produca lastari de rod pentru anul urmator. Ce se va intampla daca acei meri ii folosesc ca portaltoi??? Pomul altoit rezultat va produce in fiecare an?? De ce ?? raspunde

12.08.2024 - 5:34
Oprea Ana spune: Doresc un număr de tel de la prelucrare mere Băcia raspunde

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde