Acesta este proiectul Ordonanței care acreditează crearea fondului mutual pentru despăgubiri acordate fermierilor

| Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

despagubiri-fond-mutual-agricultura

Ministerul Agriculturii a publicat, vineri, proiectul Ordonanței privind acreditarea fondului mutual și acordarea de compesații financiare agricultorilor afiliați pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau cauzate de un incident de mediu.

„Este importantă oferirea unui cadru legal producătorilor agricoli care să îi încurajeze să înfiinţeze fonduri mutuale menite să îi ajute să facă faţă pierderilor economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau cauzate de un incident de mediu”, specifică inițiatorii.

Fondul mutual reprezintă, potrivit definiției din textul proiectului, un sistem acreditat conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, care permite agricultorilor afiliaţi la o astfel de entitate să încheie o asigurare, prin care agricultorii afectaţi de pierderi economice cauzate de izbucnirea unei boli la animale sau la plante sau de un incident de mediu beneficiază de plăţi compensatorii.

Prin pierderi economice orice costuri suplimentare suportate de un agricultor drept rezultat al unor măsuri excepţionale întreprinse de acesta cu scopul reducerii aprovizionării pieţei în cauză sau orice pierdere substanţială care afectează producţia.

În ce situații se acordă despăgubiri din fondul mutual

Plăţile compensatorii se acordă de fondul mutual pentru pierderile economice determinate de următoarele evenimente:

a) bolile animalelor care figurează în lista stabilită de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor şi/sau în anexa I la Decizia 2009/470/CE a Consiliului din 25.05.2009 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar;
b) organismele dăunătoare la plante precum şi bolile plantelor care fac obiectul unor măsuri de combatere obligatorie sau care reprezintă un caracter anormal sau excepţional.
c) incident de mediu (poluare, contaminare)

Proiectul ordonanței NU prevede despăgubiri pentru fermierii afectați de fenomene meteorologice precum secetă, inundații, grindină.

Compensaţiile financiare se plătesc de fondul mutual direct agricultorilor afiliaţi care au înregistrat pierderi economice.

Tipizatele precum cererea de despăgubire și manualul de proceduri vor fi elaborate de APIA și puse la dispoziția fermierilor.

Totodată, urmează ca după aprobarea acestei Ordonanțe să fie omisă o hotărâre a MADR care va conține lista bolilor şi dăunătorilor care pot conduce la plata unor compensaţii către agricultorii afiliaţi.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde