Acesta este proiectul Ordonanței care acreditează crearea fondului mutual pentru despăgubiri acordate fermierilor

| Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

despagubiri-fond-mutual-agricultura

Ministerul Agriculturii a publicat, vineri, proiectul Ordonanței privind acreditarea fondului mutual și acordarea de compesații financiare agricultorilor afiliați pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau cauzate de un incident de mediu.

„Este importantă oferirea unui cadru legal producătorilor agricoli care să îi încurajeze să înfiinţeze fonduri mutuale menite să îi ajute să facă faţă pierderilor economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau cauzate de un incident de mediu”, specifică inițiatorii.

Fondul mutual reprezintă, potrivit definiției din textul proiectului, un sistem acreditat conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, care permite agricultorilor afiliaţi la o astfel de entitate să încheie o asigurare, prin care agricultorii afectaţi de pierderi economice cauzate de izbucnirea unei boli la animale sau la plante sau de un incident de mediu beneficiază de plăţi compensatorii.

Prin pierderi economice orice costuri suplimentare suportate de un agricultor drept rezultat al unor măsuri excepţionale întreprinse de acesta cu scopul reducerii aprovizionării pieţei în cauză sau orice pierdere substanţială care afectează producţia.

În ce situații se acordă despăgubiri din fondul mutual

Plăţile compensatorii se acordă de fondul mutual pentru pierderile economice determinate de următoarele evenimente:

a) bolile animalelor care figurează în lista stabilită de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor şi/sau în anexa I la Decizia 2009/470/CE a Consiliului din 25.05.2009 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar;
b) organismele dăunătoare la plante precum şi bolile plantelor care fac obiectul unor măsuri de combatere obligatorie sau care reprezintă un caracter anormal sau excepţional.
c) incident de mediu (poluare, contaminare)

Proiectul ordonanței NU prevede despăgubiri pentru fermierii afectați de fenomene meteorologice precum secetă, inundații, grindină.

Compensaţiile financiare se plătesc de fondul mutual direct agricultorilor afiliaţi care au înregistrat pierderi economice.

Tipizatele precum cererea de despăgubire și manualul de proceduri vor fi elaborate de APIA și puse la dispoziția fermierilor.

Totodată, urmează ca după aprobarea acestei Ordonanțe să fie omisă o hotărâre a MADR care va conține lista bolilor şi dăunătorilor care pot conduce la plata unor compensaţii către agricultorii afiliaţi.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde