A fost aprobat noul Fond European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime

| Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete:

Parlamentul European a aprobat aFondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM).

reforma-pescuit-europa

Cu un buget de 6,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, fondul va finanța noi proiecte destinate punerii în aplicare a politicii comune reformate în domeniul pescuitului (PCP) și va oferi sprijin financiar pescarilor, acvacultorilor și comunităților din zonele de coastă în vederea adaptării la noile norme. Fondul va finanța totodată proiecte menite să impulsioneze „creșterea albastră” și ocuparea forței de muncă, în cadrul politicii maritime integrate a UE (PMI).

FEPAM va cofinanța proiecte în paralel cu instrumentele de finanțare naționale, iar fiecare stat membru va beneficia de o parte din bugetul total. Statele membre își vor elabora programele operaționale naționale, precizând în ce mod intenționează să cheltuiască fondurile alocate, iar după primirea aprobării din partea Comisiei, autoritățile naționale vor decide ce proiecte doresc să sprijine.

„Politica noastră reformată în domeniul pescuitului plasează o dată pentru totdeauna pescuitul european pe o poziție sustenabilă. Însă, pentru a ajunge acolo, sunt necesare schimbări radicale pentru pescarii noștri și pentru întregul sector, care are nevoie de sprijinul nostru financiar. Vom cofinanța proiecte concrete în statele membre, sprijinind astfel pescarii și comunitățile din zonele de coastă în vederea dezvoltării unui sector al acvaculturii sustenabil, de la plasa de pescuit la consumator”, a declarat Comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, Maria Damanaki.

Prin reforma politicii comune în domeniul pescuitului (PCP), UE a acționat împotriva pescuitului excesiv și a combătut practica aruncării capturilor nedorite înapoi în mare. Noul FEPAM va oferi posibilități de investiții și finanțare pescarilor, acvacultorilor și comunităților din zonele de coastă, contribuind astfel la reducerea impactului activităților de pescuit asupra mediului marin și la refacerea stocurilor de pește. Un element extrem de important este faptul că, prin finanțarea unor unelte de pescuit mai selective, de exemplu, fondul va contribui în egală măsură la eliminarea practicilor păguboase de aruncare a capturilor înapoi în mare, ceea ce reprezintă un aspect-cheie al noii politici.

Nu se vor aloca fonduri din partea UE pentru construcția de noi nave de pescuit sau pentru alte inițiative care ar contribui la creșterea capacității de pescuit. Se acordă, în schimb, prioritate susținerii micilor pescari, care vor beneficia de o rată mai ridicată a intensității ajutoarelor, precum și sprijinirii tinerilor pescari și a familiilor celor care aparțin acestei categorii profesionale. În plus, fondul îi va ajuta pe acvacultori să devină mai competitivi, sprijinindu-le accesul la noi piețe. FEPAM va contribui astfel la asigurarea aprovizionării stabile a consumatorilor cu produse marine sustenabile, va stimula inovarea, va ajuta comunitățile să își diversifice economiile, va finanța proiecte care creează noi locuri de muncă și va îmbunătăți calitatea vieții în zonele de coastă ale Europei.

În același timp, fondul va furniza finanțare pentru colectarea datelor din sectorul pescuitului, care să permită adoptarea deciziilor în baza unor probe solide, și va consolida programele de control în domeniul pescuitului, care garantează respectarea generală a normelor privind pescuitul responsabil și sustenabil. De asemenea, fondul va sprijini regionalizarea procesului de elaborare a politicilor în cadrul noii PCP și va permite participarea deplină a tuturor părților interesate.

Pentru prima dată, fondul va stimula politica maritimă integrată prin facilitarea coordonării la nivel transfrontalier și transsectorial. Finanțarea se va concentra asupra inițiativelor care aduc avantaje mai multor sectoare, dar care nu pot fi realizate prin intermediul unei politici unice, care vizează un anumit sector, sau de către un stat membru individual. Printre astfel de domenii se numără amenajarea spațiului maritim, supravegherea maritimă integrată și cunoașterea mediului marin.

Care este opinia ta?

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde