Dăunători pomi fructiferi: 5 metode pentru a scăpa de gândacul păros (Epicometis hirta)

| Esenţial, Protecţia plantelor, Vegetal | de

Actualizat: 23 septembrie 2018

Etichete: , , ,

Gândacul păros (Epicometis hirta) este un dăunător care pune probleme mari în livezile de pomi fructiferi. Iată cinci metode utilizate de cultivatorii din România pentru îndepărtarea gândacului păros.

Descrierea dăunătorului

Gândacul păros – Epicometis hirta este un dăunător polifag care atacă pomii fructiferi, vița de vie și plantele din familia cruciferelor, uneori și speciile de cereale (porumb, grâu, orz). Este răspândit mai ales în zonele de stepă și silvostepă.

Are o singură generație pe an. Adulții hibernează în sol iar perioada zborului începe din luna aprilie. Adultul se hrănește cu florile pomilor fructiferi, cu florile cruciferelor (inclusiv rapiță!), poate ataca și lanurile de porumb, de grâu sau orz. În plantațiile de viță de vie devorează organele generative – pistil, stamine, ovare.

În pepinierele de plante ornamentale a fost semnalat atac de gândac păros și în plantațiile de trandafiri și alte rosaceae.

La începutul lunii aprilie, în perioadele reci se retrage în sol, iar zborul are loc cu precădere în zilele călduroase și însorite.

Începând de la sfârșitul lui aprilie până în iulie femelele depun ouă în sol. Incubația durează până la două săptămâni, din ouă eclozând larvele care dau naștere unei noi generații de adulți în lunile august și septembrie. Aceștia rămân în sol până în anul următor în luna aprilie, mai rar luna martie în anii călduroși.

Cum recunoaștem gândacul păros

Adulții au dimensiunea de aproximativ 10 milimetri, au culoarea neagră și corpul acoperit cu peri fini de culoare alb-gălbuie. Elitrele sunt cenușii și prezintă pete albe.

gandac paros adult

gandac-paros-epicometis-hirta gandac-paros-epicometis-hirta-adult

Cum scăpăm de gândacul păros – 5 metode de protecție a culturilor

Dăunătorul este periculos pentru că adulții atacă în perioada înfloritului, atunci când nu pot fi efectuate tratamente decât cu o gamă redusă de insecticide, pentru protecția albinelor și a entomofaunei utile.

De aceea, trebuie acordată atenție mai ales metodelor de prevenire a atacului.

 1. inspecția zilnică a culturilor, recomandată mai ales în diminețile însorite. Gândacul păros se găsește fixat pe inflorescențe. Dacă talia plantelor și dimensiunea culturii permite, se aplică îndepărtarea mecanică a dăunătorilor prin scuturare / culegere și arderea acestora. Cenușa rezultată din arderea dăunătorilor are efect repelent asupra adulților, de aceea se recomandă prăfuirea plantelor cu această cenușă.
 2. tratament chimic cu un insecticid selectiv și care nu afectează albinele, de exemplu Biscaya, Calypso, Mavrik. Atenție, metoda nu a dat rezultatele scontate, potrivit ing. Viorel Spînu de la Direcția Agricolă Vrancea

  „Gandacul Paros este principalul daunator care a aparut recent in Romania si care nu poate fi combatut cu nici un insecticid omologat in momentul de fata in Romania” – Sorin Alan, fermier

 3. utilizarea de culturi – capcană. Metoda este recomandată mai ales în plantațiile de pomi fructiferi și viță de vie precum și în pepiniere. Se bazează pe preferința adulților față de culturile de crucifere. Se recomandă plantarea de benzi de muștar sau rapiță în imediata vecinătate a livezilor sau podgoriilor, care vor atrage cea mai mare parte a populației de adulți de gândac păros, limitând atacul asupra pomilor fructiferi. Adulții se culeg din culturile capcană, se distrug iar cenușa rezultată este utillizată pentru prăfuirea pomilor fructiferi la niveul coroanei.
 4. capcane cu feromoni. Acestea pot fi achiziționate de la distribuitori din Ungaria, țară unde această metodă este des utilizată. Vezi capcanele de tip Csalomon. De asemenea, dacă există posibilitatea, utilizarea viespei de stepă Scolia hirta, un prădător natural al gândacului păros.
 5. ultima metodă recomandată este efectuarea de arături între rândurile de pomi în lunile august – septembrie, pentru distrugerea adulților retrași în sol.

Atenție! Invazie de gândac păros a fost semnalată în județul Mureș!

Rezervația de bujori de stepă de la Zau de Câmpie este pusă în pericol de apariția unei populații numeroase de gândac păros.

„Avem un necaz foarte mare, pentru că zona Valea Botei Mari și pădurea Botei din apropierea rezervației este invadată începând din anul 2009 de gândacul păros al florilor. Am chemat specialiști de la Târgu Mureș, de la Brașov, de la Cluj Napoca, toți au luat probe, inclusiv noi am luat probe, am încercat să stropim bujorii când sunt invadați de gândacul păros al florilor însă nici un insecticid nu și-a făcut efectul, nu i-a distrus (…) Nu s-a găsit antidotul pentru a se putea distruge și acesta este un semnal extraordinar. Și pentru zonă, și pentru rezervație. Gândacul a ajuns și în comuna Zau. Este un pericol mare pentru că acesta încearcă să intre chiar în boboc, în floare, pentru a mânca polenul și o distruge. Am semnalat și ne e frică să nu pierdem bujorul de stepă”, a declarat pentru Agerpres Octavian Călugăr, custodele rezervației.

„Momentan nu este omologat niciun produs pentru combaterea acestei specii, dar produsele folosite în combaterea gândacului lucios (Meligethes aeneus) sau a gărgăriței silicvelor (Ceutorhynchus assimilis) au efect și asupra acestui dăunator. Trebuie folosite insecticide care protejează albinele și polenizatorii, iar cu câteva zile inainte de efectuarea tratamentelor trebuie anunțați crescătorii de albine” – Dr. ing. Emil Georgescu, INCDA Fundulea

 1. Marius Runcan - 27-4-2015, 17:58

  Dupa cum se stie problema cu acest daunator este foarte grava.Nu stiu cum se poate salva recolta de anul viitor.Am o livada tinara anul acesta ar fi trebuit sa intre mai serios pe rod.Nu stiu cu ce tratament sa incep pentru combaterea acestuia.Mi-a fost recomandat la ora asta sa folosesc Reldan dar din respect pentru apicultori am renuntat.Daca si urmatorul an se intimpla la fel,si dupa cum experienta a demonstrat ca va fi la fel am sa ma gindesc foarte serios la acest mod de abordare a problemei.Daca cineva crede ca ma poate ajuta cu un sfat serios il rog sa o faca.Fara feromoni si tot felul de drenaje la sol.Multumesc.

 2. Marusia Iasi - 6-5-2015, 8:05

  Foarte util tot ce ati scris . Inca o metoda care da rezultate este folosirea unei galeti cu apa in care se pune un detergent de vase cu miros de flori. Nu este inventia mea . La o ferma din Trifesti am vazut la cultura de vita de vie – galeti de 2 – 3 litri . Gandacii sunt atrasi de miros si cad in apa.
  La o suprafata mai mare se pun mai multe galeti nu jos pe pamant ci agatate la nivelul florilor. Mie mi se par ca sunt cel mai greu de combatut si iti distrug livada, florile… Candva era un insecticid REGENT . Cu ani multi in urma , am stropit cu acest insecticid si a dat rezultate foarte bune.
  Multumim ca scrieti lucruri utile.
  Cu tot respectul Marusia Popescu – fitosanitar Iasi

 3. gelu - 6-5-2015, 21:23

  am folosit reldan pe vreo 20 si dupa 15 min au zburat toti

 4. Cristy - 21-3-2016, 15:54

  Am folosit o metoda mai deosebita, sub fiecare pom, in mijlocul culturii de capsuni, am pus vase (galeata, lighean, castron )obligatoriu de culoare albastra, pline cu apa. Nu-mi venea sa cred cat de multi erau atrasi de acestea . Perodic se aduna de pe suprafata apei sau pur si simplu se schimba apa. Gandacii adunati se distrug.
  Merita incercat.

 5. titi - 10-4-2016, 13:25

  am folosit reldan fara nici un efect fastac la fel.singura metoda cules manual si distrugere prin ardere.la galeti cu miros de flori am cules cam 20 pe zi de galeata.am 50 galeti plantate.daca stie cineva cum scap de paros sa spuna si mie

 6. romeo - 19-4-2016, 22:12

  Buna

  Anul trecut, am gasit gandac negru paros in cele 5 randuri de aligote pe care le am si le ingrijesc mai mult ca hobby
  I-am adunat cu mana cateva zile la rand cam in jurul orei 10 in zille cu soare.
  Bineinteles ca m-am uitat si pe randurile vecinilor mei si nu am observat niciunul sau numai cativa.
  Amciti pe net, m-am gandit si am ajuns la o singura concluzie care sa explice de ce pe randurile mele erau foarte multi si pe ale vecinilor foarte putini sau deloc.
  RANDURILE MELE ERAU LEGATE CU RAFIE ALBASTRA.Ceilati fiind mai in varsta stiu sa lege cu cu „naja”adica cu nuiele de salcie sau rachita.
  Cand am citit postarea cu lighenele albastre am avut confirmarea.
  Anul aceste nu am mai folosit culoarea albastra, via a intrat foarte repde in vegetatie , practic in 10 zile de la stadiul de „capusa”azi are lastari pana la 8 cm cu inflorescente distincte sinici urma de gandac. Am fost vizitati de gargarita mugurelui care a afectat cam 20 % din parcelele vecinilor, din directia vantului predominant, in mod gradual.pe ultimiel parcele , printre care si a mea atacul a fost nsesemnificativ.
  Via „a dat” foarte frumos, fiecare lastar cu cate dou inflorescente, speram sa depasim recolta de 2800 kg de naul trecut, la 720 de butuci
  In concluzie, gandacul negru prefera culoarea albastra !

 7. Igor - 13-5-2016, 1:17

  Salut sunt din R.Moldova la noi este un produs 100% efect insa are un minus,daca cultura este inflorita albina nu o va poleniza

  Nomad- se numeste si mai este BI-58

 8. nistor axente - 3-4-2017, 14:05

  Multumesc Cristy !
  Am folosit capcana propusa de Dvs. cu rezultate foarte bune. Va multumesc pentru sfat!
  Pe un vas de 30 cm diametru am devenit un mare „criminal” – peste 60(saizeci )bucati casapite. Nu e o gluma! La o mica livada de 100 de pomi pentru zece caisi am „recoltat” medie” 45 bucati pe cap de pom!
  Sfat! distrugeti cat puteti de mult! Se innmultesc FOARTE REPEDE!
  Succes!

 9. nedelcu - 9-4-2017, 20:29

  ave-ti ceva concret pentru conbatere,

 10. iulian - 15-4-2018, 14:07

  Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde