Sfecla de zahăr din recolta anului 2010, fără reziduuri de pesticide – raport DADR Bihor

| Regional | de

Etichete: , , , , , ,

Directorul executiv al Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan, a anunţat că la nivelul judeţului în probele de sfeclă de zahăr prelevate şi analizate din recolta anului 2010 nu au fost depistate reziduuri de pesticide, ceea ce conferă siguranţa că zahărul produs va fi curat.

Potrivit unui comunicat semnat de Nicolae Hodişan, în toamna anului 2010 au fost prelevate mai multe probe de sfeclă de zahăr de la diferiţi producători din judeţ şi trimise pentru expertizare la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale din cadrul Laboratorului Central Fitosanitar Bucureşti.

‘Rezultatul acestor analize, primit recent, arată că în probele de sfecla de zahăr analizate nu au fost depistate reziduuri de pesticide, ceea ce conferă o siguranţă că zahărul produs din recolta anului 2010 poate fi consumat cu toată încrederea’, a precizat Hodişan. Acesta a precizat, pentru AGERPRES, că în anul 2010, suprafaţa totală cultivată cu sfeclă de zahăr în Bihor a fost de 1.168 de hectare, mult sub potenţial, cu o producţie medie la hectar de 34.522 de kilograme, însemnând o cantitate totală de 40.322 de tone.

Producţia bihoreană de sfeclă a fost preluată de singura firmă specializată în prelucrarea ei, Zahărul SA, de la Oradea.

Suprafaţa terenurilor arabile în Bihor este de 309.265 de hectare, cultivate majoritar cu cereale, plante tehnice şi oleaginoase. Examinări similare se efectuează şi pentru alte culturi agricole care au intrat în programul naţional de monitorizare – ciuperci de cultură, ţelină, sfeclă roşie, grâu şi pere – ale căror rezultate sunt aşteptate în perioada următoare. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţiile Agricole Judeţene, desfăşoară anual un program naţional de monitorizare a reziduurilor de pesticide din culturile agricole destinate industrializării sau consumului proaspăt, precum şi din loturile provenite din import.

  1. Mihai Sava - 30-1-2011, 13:06

    Este o bătaie de joc lipsa de transparență, tradițional romănească, despre modul de promovare la camerele agricole, așa cum afost și la APIA și de aceea lucrurile vor evolua la fel de prost în agricultura romănească în continuare. Fără programe coerente și consistente pentru că nu are cine să le facă…vor veni pe posturi ca și până acum incompetentele rude, prieteni, etc..ca de altfel în tot ministerul agriculturii!

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde