Prognoza agrometeorologică pentru perioada 27 iulie – 2 august 2013

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , , , ,

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, chiar caniculară, îndeosebi în vestul, sudul şi local centrul ţării, informează buletinul agrometeorologic publicat de Administrația Națională de Meteorologie.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsǎ între 17…31°C, mai ridicatǎ cu 1…8°C în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de culturǎ.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 24…38°C, la nivelul întregii ţǎri. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 9…24°C, în majoritatea regiunilor agricole, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în zonele depresionare.

rezerva-apa-sol-26-iulie-2013

Hartă oferită de Administrația Națională de Meteorologie

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale sub formă de aversǎ, reduse cantitativ, fiind însoţite de descǎrcǎri electrice şi intensificǎri de scurtă duratǎ ale vântului, în aproape toată ţara.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, pe majoritatea suprafeţelor agricole ale ţării. În Banat, Crişana, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Oltenia, estul şi nordul Munteniei, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, sud-estul Moldovei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi local extremă.

Ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenţǎ a plantelor (30…32°C), asociate cu deficite de apǎ în sol, îndeosebi din sudul, vestul şi local centrul ţǎrii, la culturile prăşitoare se va produce fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea şi/sau uscarea prematură a frunzelor bazale, precum şi forţări stadiale.

În cea mai mare parte a regiunilor, floarea-soarelui va parcurge fazele de înflorire, polenizare şi fecundare (10-100%). Local, în zonele de câmpie din sudul, sud-estul, estul şi vestul ţării se va continua maturitatea în ceară (30-100%), îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva formarea paniculului (90-100%), aflându-se predominant la înflorire şi mǎtǎsire (10-100%), în majoritatea zonelor agricole. La hibrizii extratimpurii şi timpurii din vestul, sudul şi sud-estul ţării, se va continua maturitatea în lapte (10-90%) şi ceară (10-30%).

La sfecla de zahǎr vor predomina alungirea/îngroşarea axei hipocotile (70-100%), iar la cartoful pentru consum, creşterea lăstarilor laterali, formarea şi creşterea tuberculilor, precum şi uscarea vrejilor la soiurile de vară.

La speciile de seminţoase (măr, păr) predominante vor fi creşterea fructelor şi acumularea zahărului, iar la sâmburoase (cais, piersic şi prun), maturarea fructelor şi recoltarea acestora.

În majoritatea podgoriilor, viţa de vie îşi va continua creşterea lăstarilor laterali, iar la soiurile extratimpurii şi timpurii de masă se vor înregistra creşterea şi dezvoltarea boabelor, precum şi coacerea în „pârgă”.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde