Prognoza agrometeorologică pentru perioada 27 iulie – 2 august 2013

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , , , ,

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, chiar caniculară, îndeosebi în vestul, sudul şi local centrul ţării, informează buletinul agrometeorologic publicat de Administrația Națională de Meteorologie.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsǎ între 17…31°C, mai ridicatǎ cu 1…8°C în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de culturǎ.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 24…38°C, la nivelul întregii ţǎri. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 9…24°C, în majoritatea regiunilor agricole, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în zonele depresionare.

rezerva-apa-sol-26-iulie-2013

Hartă oferită de Administrația Națională de Meteorologie

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale sub formă de aversǎ, reduse cantitativ, fiind însoţite de descǎrcǎri electrice şi intensificǎri de scurtă duratǎ ale vântului, în aproape toată ţara.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, pe majoritatea suprafeţelor agricole ale ţării. În Banat, Crişana, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Oltenia, estul şi nordul Munteniei, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, sud-estul Moldovei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi local extremă.

Ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenţǎ a plantelor (30…32°C), asociate cu deficite de apǎ în sol, îndeosebi din sudul, vestul şi local centrul ţǎrii, la culturile prăşitoare se va produce fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea şi/sau uscarea prematură a frunzelor bazale, precum şi forţări stadiale.

În cea mai mare parte a regiunilor, floarea-soarelui va parcurge fazele de înflorire, polenizare şi fecundare (10-100%). Local, în zonele de câmpie din sudul, sud-estul, estul şi vestul ţării se va continua maturitatea în ceară (30-100%), îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva formarea paniculului (90-100%), aflându-se predominant la înflorire şi mǎtǎsire (10-100%), în majoritatea zonelor agricole. La hibrizii extratimpurii şi timpurii din vestul, sudul şi sud-estul ţării, se va continua maturitatea în lapte (10-90%) şi ceară (10-30%).

La sfecla de zahǎr vor predomina alungirea/îngroşarea axei hipocotile (70-100%), iar la cartoful pentru consum, creşterea lăstarilor laterali, formarea şi creşterea tuberculilor, precum şi uscarea vrejilor la soiurile de vară.

La speciile de seminţoase (măr, păr) predominante vor fi creşterea fructelor şi acumularea zahărului, iar la sâmburoase (cais, piersic şi prun), maturarea fructelor şi recoltarea acestora.

În majoritatea podgoriilor, viţa de vie îşi va continua creşterea lăstarilor laterali, iar la soiurile extratimpurii şi timpurii de masă se vor înregistra creşterea şi dezvoltarea boabelor, precum şi coacerea în „pârgă”.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

Abonamente stiri medicale Medic24
FORUM

20.11.2024 - 9:29
Vid spune: Am cativa meri nealtoiti, care produc fructe verzi - galbui, foarte bune, de marime medie si se coc in primele zile de august. Sunt foarte, foarte productivi , producand circa 50 kg /pom matur , insa neajunsul este ca rodesc o data la 2 ani, deoarece din cauza rodului excesiv nu reuseste sa produca lastari de rod pentru anul urmator. Ce se va intampla daca acei meri ii folosesc ca portaltoi??? Pomul altoit rezultat va produce in fiecare an?? De ce ?? raspunde

12.08.2024 - 5:34
Oprea Ana spune: Doresc un număr de tel de la prelucrare mere Băcia raspunde

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde