Prognoza agrometeorologica pentru perioada 19-25 mai 2011

| Actualitate | de

Etichete: , , , , , ,

In intervalul 19 – 25 mai 2011 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obisnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al tarii, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie. Temperatura medie diurna a aerului se va situa între 14…23°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa între 20…29°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului se va încadra între 7…17°C, la nivelul întregii tari.

Temperatura medie diurna a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 14…25°C în aproape toata tara, limite favorabile pentru continuarea proceselor vegetative la culturile de primavara înfiintate pâna la aceasta data.
Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa în aproape toate regiunile agricole, însotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vântului si izolat, caderi de grindina.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamna, aprovizionarea cu apa a solului pe profilul 0-100 cm se va situa în limite satisfacatoare si apropiate de optim, în toate zonele de cultura.

Rezerva de umiditate accesibila plantelor de porumb în stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, în majoritatea regiunilor agricole ale tarii. Local, în sudul si sud-estul teritoriului, va fi posibil sa se semnaleze deficite moderate de apa în sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe ansamblu, regimul hidro-temic din aer si sol favorabil va imprima ritmuri normale de crestere si dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât si la speciile pomi-viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol al tarii, îndeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Sub aspect fenologic, culturile de orz si grâu de toamna se vor afla la alungirea paiului (60-100%), ”burduf” si înspicare (10-100%), iar local va fi posibila declansarea înfloririi (10-30%), îndeosebi în semanaturile efectuate în epoca optima.

Rapita va parcurge fazele de înflorire (70-100%), formare a silicvelor si a boabelor în silicve (10-100%), în aproape toata tara.

Functie de data semanatului si precocitatea hibridului, la speciile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) se va definitiva germinarea (100%), continuându-se totodata rasarirea (10-100%) si dezvoltarea primei perechi de frunze adevarate (30-100%), precum si înfrunzirea (2-11 frunze). Starea de vegetatie a culturilor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba în semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite moderate de umiditate în sol.
În principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se va semnala rasarirea (30-100%) si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-90%), iar la cartoful pentru consum, rasarirea (50-100%) si formarea/cresterea lastarilor laterali (10-25%).

Pomii fructiferi se vor afla la cresterea lastarilor/frunzelor, formarea si cresterea rodului în cea mai mare parte a plantatiilor, iar soiurile timpurii de cires vor parcurge cresterea fructelor si coacerea în „pârga”.
În toate podgoriile, vita de vie îsi va continua cresterea frunzelor si lastarilor, precum si aparitia inflorescentelor, iar la soiurile timpurii de masa, înflorirea.

Lucrarile agricole specifice (tratamente fito-sanitare în plantatiile pomi-viticole, fertilizari, erbicidari, prasile, etc.) se vor putea efectua în bune conditii, exceptând zilele cu precipitatii.

In aceste conditii, specialistii ANM recomanda efectuarea lucrarilor agrotehnice de întretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale, erbicidari, tratamente cu insecto-fungicide), fertilizarea speciilor de câmp cu îngrasaminte minerale si foliare, precum si aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii si livezi.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde