Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 1-9 iunie 2013
Buletinul agrometeorologic emis de Administrația Națională de Meteorologie arată că prima săptămână a lunii iunie va fi caracterizată de temperaturi normale pentru această perioadă, dar și de instabilitate atmosferică în toate regiunile țării.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 12…21°C, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole, informează ANM. Temperatura maximă a aerului se va situa între 15…27°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7…17°C, în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni. Se prognozează ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în majoritatea regiunilor agricole.
Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, jumătatea de est a Olteniei.
Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În Dobrogea, estul și vestul Munteniei, centrul și estul Olteniei, izolat în sud-estul Moldovei, se va semnala seceta pedologică moderată și local puternică.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol. Starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie în semănăturile înfiinţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la culturile tardive, precum şi pe arealele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.
Sub aspect fenologic, rapiţa va înregistra creşterea şi dezvoltarea boabelor în silicve (60-100%), în majoritatea zonelor de cultură. Izolat, în jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea fazei de maturitate deplină.
Floarea-soarelui se va afla predominant la dezvoltarea primei perechi de frunze (60-100%) şi înfrunzire (6-19 frunze).
În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul îşi va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată formarea frunzei a treia (70-100%) şi înfrunzirea (4-14 frunze).
Cultura de sfeclă de zahăr din principalele bazine specializate va parcurge răsărirea (80-100%), dezvoltarea aparatului foliar (10-70%), precum şi începutul fazei de alungire/îngroşare a axei hipocotile. La cartof, funcţie de data plantatului, predominante vor fi răsărirea (80-100%) şi creşterea lăstarilor laterali (10-100%).
Pomii fructiferi vor înregistra creşterea lăstarilor, frunzelor şi rodului, iar la soiurile timpurii de cireş, aflate la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea fructelor. În toate podgoriile, viţa de vie se va afla în fazele de înfrunzire, creşterea lăstarilor, înflorire, precum şi local, formarea boabelor în ciorchine.
Pe acelasi subiect:
- Buletin agrometeorologic pentru perioada 17 – 23 iunie 2014
- Prognoza agrometeorologică pentru perioada 11 – 17 iunie 2014
- Starea culturilor agricole în luna aprilie 2014 și prognoza pentru următoarele două luni
- Prognoza agrometeorologică pentru perioada 16 – 22 aprilie 2014
- Prognoza agrometeorologică pentru perioada 29 martie – 4 aprilie 2014